kali ni try buat kimchi tuna stew plak... tak susah pun buat stew ni... kimchi beli yg dah siap pack.. tinggal bukak dan potong2 je kalau masih panjang2... kalau yg memang dah di potong lagi senang keja... dari segi step by step nak masak resepi ni, kalau ikutkan ada beberapa cara.... tapi basicnya sama je.. so, setelah tgk bbrp resepi, aku pun mix n match le apa yg patut dan yg memudahkan diri sendiri...:)
Cara2nya:
- panaskan sedikit minyak dalam periuk
- masukkan kimchi tadi.. kacau2 bg naik bau skit..
- masukkan air... yg ni agak2 le.. jgn bnyk sangat jgn skit sangat.. tgklah kimchi tu banyak mana..so, letak lah air sekadarnya... biar mendidih... (kalau tak jadilah macam yg aku buat kat atas tu.. terbyk air...)
- lepas tu masukkan garlic (tumbuk), onion yg dah dihiris... kacau2...
- lepas tu masukkan tuna.... kalau tgk resepi2 yg ada, kebanyakkannya guna tuna chunk.. tapi aku ari tu yg ada kat umah cuma tuna flakes, so belasah je lah...
- masukkan hot pepper paste skit.. dalam sesudu dua... tapi ada jugak yg letak pepper powder.. so mana yg adalah ya...
- pastu masukkan green onion, tofu, cili... biarkan hingga agak2 tofu dah masak...
- lepas tu boleh lah makan ngan nasi...
macam mana rasanya? tekak aku boleh terima menu ni... pada aku rasa sedap je.... makan ngan nasi tgh panas2 pun sedap... macam kita makan ngan sup tu.. so, siapa2 berminat ngan resepi ni... selamat mencuba....
waa dah pandai masak korean dish :) best2
ReplyDeleteeasy... sekali sekala bertukar selera....:)
ReplyDelete