February 26, 2009

LOST 316

Lost – 316…. had downloaded it from last week tapi baru sempat tgk malam tadi.. one word, Wow… best..best..best..….muncul plak one more term in lost - proxy…macam-macam depa ni…berpusing2 kepala ni dok fikir pasal episode 316 ni….best..best…so, lets talk about this episode…(tak tgk lagi last night episode…so maybe ada question yg dah terjawab sebenarnya..)

1. Eloise Faraday suruh recreate as many original circumstances as possible

2. She said that Locke was acting as a proxy for Christian Sheppard.

3. Sayid and Ilana maybe become a proxy for Kate and the Marshall
4. Hurley act as a proxy for Charlie (guitar) and Walt (read comic on plane)

5. Kate and Jack – as the night before they being together… who knows, maybe nak create Aaron so that Kate can be proxy for Claire (pregnant)

6. Frank??? Surprised… tak sangka plak si Frank ni pilot Ajira Air tuh….. well, he seems surprised when know that all of them are on the flight..siap bg tau..kita ni mesti tak ke Guam.. hahahaha
7. Caesar gave his condolences to Jack (maybe proxy of Sayid masa bagi condolences kat Jack awal2 season dulu)

8. Ben is not at his seat (give privacy to Jack while Jack read Locke’s letter)..maybe Ben in the toilet (macam Charlie)

9. Jack with letter – same as Sawyer before

10. Jack and Kate being together the night before same as Shannon and Boone

11. Sun probably had both their wedding rings (maybe ada kaitan (jadi proxy) dengan Rose and Bernard)

12. Ben almost missed the flight – same as Hurley


Persoalan yg berlegar2:

1. Who convinced Kate and Hurley to come with them (in 24 hours time plak tu)… kalau Hurley maybe Charlie nye hantu kot.. kalau Kate???

2. Why Ben all roughed up on the payphone? Some theory said that he try to kill Penny, pastu gaduh ngan Desmond… sebabnya Widmore bunuh anak dia Alex…or maybe gaduh ngan Sayid, as a result Sayid kena tangkap dan kena naik flight sekali ngan depa..

3. What happen to Aaron? Did Kate leave him with someone? Who? Claire mother? Something that related with Sun?

4. What happen to Desmond and Penny??

5. Is Jack grandpa’s related to all this games? Tetiba boleh plak ada kasut ayah Jack…dapat le pakaikan kat Locke…

6. Baik betul Hurley…bought all the 78 flight’s tickets…soalannya, why 78???hahahha.. tu pun nak jadi persoalan...

7. Ben as usual..hampeh.dot.com.. Jack asked question on other people on the plane.. Ben’s answer, “who cares?”… Why??? Maybe Ben dah banyak kali guna cara ni (chartering a plane to fly on specific time when the windows open up) utk ke island.. sebab tu Hawking kata ‘probably not’ masa Jack tanya Ben cakap benar ke tak…hahahaha…so, maybe he told ‘who cares’ because he knows that only they can be on that island.. Others passengers will arrive safely to any of their destination…sebabnya nampak macam flash je.. bukan ribut taufan yg boleh menyebabkan flight crash…

8. Nape tiba2
two new losties plak muncul?? (Caesar and Ilana.. maybe planted by Ben or sape2 dalang kali ni..)

9. Depa kat zaman mana plak ni? Tahun brp? last2 nampak Jin pakai baju Dharma initiative... maknanya depa tercampak kat zaman Dharma masih bermaharajalela lah kot...

February 23, 2009

Here it comes...

Hari yg ditunggu2 tiba..pafi2 lagi kul 8 lebih dah terpacak depan Congress Centre...mencari2 manalah tenpat nak register..maklumlah besar bangunannya...nasib baik jumpa gak...

bilik2 yg ada kat area ni..so, naik lif tekan je lah nak ke level brp...registration @ level 3, kat Diesner Foyer



suasana sekitar foyer tu.. dak India yg tengah duduk tu rupanya satu bilik ngan aku....

ni dah petang..tak de org sangat...

ni lah arah ke bilik aku...Hall Igls @ level 2...

Saal Igls...tak jauh dah...

dah dekat...belok kanan je jumpa lah Saal Igls tu...


bilik dia kecik je..macam bilik tutorial zaman2 belajar dulu..ye lah..namanya pun parallel session...so, kira sesuai lah tu...ada 5 session berlangsung pada masa yg sama...5 bilik lah digunakan...

masa yg dinanti2...makan...ni masa coffee break..

coffee break...sempoi je..tak de kerusi2 pun...berdiri le gamaknya...

makanan pun sempoi je...kek...takde nasi lemak, mee hoon ker...hehhehehe..

tghari tak sempat nak snap2...pun simple je..just ayam dengan sauce bbq kot..pastu spinach lasagna n vegetable..of course aku just makan spinach lasagna n vegetable je....makan tghari pun ala kadar je..tak de selera..hahahha..maklumlah, ptg tu kul 1-3 session aku...mau tak seram sejuk..tapi alhamdulillah...semuanya berjalan lancar...

ira: esok nak ke mana ye??? macam nak merayau2 sekitar Innsbruck rasanya?? alamak..oppsss..terlebih sudah....

Komen2:

easyou said...
mencari2 nasi lemak di sana ke? hik2.. seminar ke tu?

25 February 2009 07:53

iRa said...
usah disebut ‘nasi lemak’... nak makan kenalah masak sendiri...kekeke...
yup..coffee break masa conference

26 February 2009 04:29

February 22, 2009

Winter Sonata @ Innsbruck, Austria (2)

sambungan from PART 1...

dah jumpa Congress Centre tu pun dalam jam 4.45 pm...dah nak gelap dah...tapi still sambung round city centre Innsbruck jap...budget jalm 6 dah balik...bandar dia not to big..just nice kalau nak jalan kaki sekitar2 kedai2 area situ...

sungai dekat2 area congress centre tu..

testing camera..amik gambar ala2 artistik gitu..

sungai oh sungai..

ada zoo juga kat sini...one of attractions kat Innsbruck..

Golden Roof...built in the early 15th century

di celah2 city centre..

Innsbruck ni terselit di antara banjaran Alps..masa winter memang tumpuan pencinta sukan ski...

tram bertemu bus...jeng..jeng..jeng..

landasan tram berselirat dengan jalan raya...

dah beransur gelap..nak balik ke hotel semula..kena seberang sungai lagi..

licin gak area ni..snow ada yg dah mencairkan diri...

private parking...hahahaha..yg ni memang dapat agak maksudnya...

cantik kan...beku...depan hotel..ternampak plak ni..apa lagi capture je lah... pastu naik bilik...makan....belek2 slide skit...pastu nak tido...

February 20, 2009

Winter Sonata @ Innsbruck, Austria (1)

akhirnya hari yg ditunggu2 tiba...rama2 tok sah cakaple...rasanya berjuta2 rama2 dalam perut ni...:)...bertolak ke Innsbruck, Austria jam 12.15 tghari dari Gatwick Airport, London..naik easyjet..tu je lah flight paling murah yg dijumpai...dah le tak dapat duk tepi tingkap, which is my favourite sebab boleh tgk luar, pastu tak dapat duk sekali ngan my hubbylah plak (harus ajak, jadi bodyguard)...
rupanya free seating...rebut lah korang kalau nak duduk beramai2...kalau datang ala2 rombongan cik kiah or extended family memang jenuh le nak book seat...even kalau anak 3-4 org pun kena pandai2lah nak book seat...atau satu cara lagi speedy boarding...which is, bayar le lebih skit masa booking tu utk make sure korang leh boarding awal daripada org lain...so dapat le book seat utk family or rombongan cik kiah...panjang plak citernya.....OK...lepas dah 2 jam di awangan..sampailah ke Innsbruck Airport.....subhanallah..cantiknya...Innsbruck di litupi salji...di kelilingi gunung ganang bersalji....cantik sangat2...sebab tu bg tajuk entry ni Winter Sonata @ Innsbruck, Austria.
flyniki...comei je maskot...
cantik kan...Innsbruck ni memang dikelilingi banjaran Alps..
luar airport...tunggu teksi...
naik teksi dari airport ke hotel kena bayar dalam 10 euro..tapi kira all right le tu...kang kalau sebab nak murah n nak naik bas, sesat barat ntah ke mana2 plak...satu hal plak..dengan bag besar2 bagak2....so, naik je teksi..sonang citer...sampai2 hotel...kiut je hotel dia..tapi 4 tingkat...selesa...dah check in..letak2 barang...rehat2 15 minit...nak kuar semula..sebabnya nak cari kat manalah Congress Centre tu (mengikut peta, seberang sungai jer)....kang jenuh plak esok tak jumpa..dah le registration kul 8-9 pagi...pastu dengan cuaknya lagi..malam karang nak belek2 slide lagi...
tempat menginap 4D 3N...

ni ha sungainya...tu agaknya dia tulis bahaya...

maka menyusuri le sungai...sambil mencari2 di mana letaknya Congress Centre tu...

cantik kan...belakang tu gunung di selaputi salji...masa winter, Innsbruck ni jadi tumpuan buat pencinta sukan ski...ada kawasan khas utk main ski..dan pernah buat Winter Olympic nye event kat sini...

ni atas jambatan pejalan kaki...nak seberang sungai dah ni...

dah sampai pun seberang sana...masih tak jumpa2 lagi Congress Centre tu...

lalu kawasan taman....cantik sangat2...penuh salji..setinggi lutut... macam winter sonata plak...

memang Winter Sonata @ Innsbruck

lepas kawasan park tu...ke depan skit macam nampak ciri2 Congress Centre...

jln depan skit..jumpalah Congress Centre tu..... kiranya daripada hotel dalam 10 minit jalan kaki...kira oklah...esoknya dah senang dah...dah tau nak menuju ke mana... jam pun dah kul 5..dah nak gelap... lepas dah jumpa tempat ni..kita org jalan2 sekitar city centre Innsbruck...pastu balik hotel...rama2 dah muncul semula dalam perut...hahahhaha....
Komen2:
easyou said...Wah harmoninya dalam sejuk yuki.. best2. Bila la dapat ke sana ya..
22 february 2009 02:26

xeaa said...
wah.
Layout baru.
Tak perasan.
Bestnya jalan2 tempat org.
Haih. *mengenang naseb*
23 february 2009 00:45

iRa said...
easy, jepun kan banyak yuki gaks..ke cherry blossom dah mula memunculkan diri??
Xeaa, seronok tu memang seronok...tapi tang kecut perut tu kena amik kira jugaks..maklumlah bukan makan angin je..:) :)
**apesal mengenang nasib plak ni???
23 February 2009 03:49

February 19, 2009

'Rama-rama dalam Perut'

dah banyak hari tak update blog... memang tak berapa nak sempat... last week siapkan apa yg patut sebab daripada 16-19 Feb menjejakkan kaki di bumi Austria... sekarang dah ada kat bumi UK semula lah...kul 9 malam sampai...
tema sepanjang kat sana ialah 'RAMA-RAMA DALAM PERUT' direct translation for 'Butterfly in my stomach'....:) the reason is...pergi present paper kat AIA Conference anjuran IASTED...

so, hujung minggu ni boleh le slow n steady update blog... journey sepanjang kat sana... daripada yg kecut perut hinggalah ke yg gumbira.....

February 10, 2009

Sesungguhnya - Raihan


credit to bahirah94

tetiba teringat plak kat lagu2 Raihan masa zaman2 uni dulu...siap beli lagi kaset Raihan ni...memang best semua lagu2 dalam album ni...hayatilah bait2 indah Sesungguhnya...

nak tambah skit...kebanyakkan member2 muslim kat sini kenal Raihan...ada yg pergi konsert Raihan kat London...masing2 kata nasheed Raihan sedap dan bagus.. siap boleh nyanyi2 lagi lagu2 Raihan ni...bangga jugak aku bila dengar depa suka Raihan....suka dengan lagu2 puji2an berbentuk Islamik dan ketuhanan ni... walaupun ada lagu yg depa tak faham tapi depa tetap kata alunan iramanya sangat indah...


Sesungguhnya (Raihan)

Sebenarnya hati ini cinta kepada Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada Mu
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau ku kutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau ku siram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu
Namun cinta tak kan hadir
Namun rindu takkan ber bunga

Ku cuba menghulurkan
Sebuah hadiah kepada Mu
Tapi mungkin kerana isinya
Tidak sempurna tiada seri
Ku cuba menyiramnya
Agar tumbuh dan berbunga
Tapi mungkin kerana airnya
Tidak sesegar telaga kauthar

Sesungguhnya walau ku kutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau ku siram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu
Namun cinta tak kan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmat Mu
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada Mu
Moga ku tahu
Syukur ku hanyalah milik Mu

February 6, 2009

Grit Salt :: de-ice salji

Lapar lah plak...maklumlah breakfast roti seketul je... takpe.. sambung citer skit, walau perut dah berghazal minta di isi...

Bila citer pasal snow ni mesti ada yg terfikir.. macam mana depa dok cairkan snow2 kat jalan2 tu kan... aku pun asalnya tak tau... tapi lepas dah merasa sendiri fenomena salji ni dan tgk keadaan jalan utama yg clear dan tidak bersalji.. tertanya2 gak depa guna kaedah apa....ooo...rupanya Grit Salt....

Ni lah rupanya Grit Salt tu...

Grit salt ni guna untuk de-ice salji yg menutupi jalan2...biasanya jalan utama lah...tapi disebabkan tahun ni kerap turun salji n tebal juga..so, stock semakin berkurangan...yg bahayanya kalau tak letak grit salt ni, jalan licin sangat2...... kalau utk jalan2 utama, lori2 yg bawak grit salt ni dan taburkan atas jalan...... tapi city council ada juga sediakan grit bins kat tepi2 jalan utk digunakan...bukan jalan perumahan ya, tapi jalan2 sekitar bandar or kawasan umum....pastu jgnle plak pi amik bawak balik umah utk de-ice jalan depan umah.... sian kat motorist n pedestarian yg nak guna grit salt tu....


Grit Bins - selalunya ada kat tepi2 jalan... ada gak nampak sebelum ni, tapi dok musykil apalah yg ada dalam bin ni... sekarang baru ku tahu...


ginilah pulak rupanya gritting lorry tu... pandangan depan dan belakang....

Komen2:
xeaa said...
oh. Ingatkan best bila ade snow.
Susah jugak rupanya.
Hujan batu kat negara sendirik jugak akhirnya yang dipilih.
06 February 2009 20:15

Hanum said...
Oh, ye.. very the licin... seriau aku tgk orang jatuh tergelincir...
grit salt bersifat agak menghakis...(kat sini la tak tau kat sana...) kasut cepar rosak akibat selalu pijak wet grit salt. Kalau nak bagi thn lama, rinse tapak kasut / wipe off the surface with lepas guna.
06 February 2009 23:08

iRa said...
xeaa --> biasalah tu...ada yg best...ada gaks yg tak best...
hanum --> bahaya..bahaya...ada yg patah kaki sebab jatuh tergelincir ni...
09 February 2009 02:43