December 7, 2013

Gwangju, South Korea :: Day 1 Part 1

 
 
 
Setelah +- 6 jam berada di atas awan, akhirnya sampailah kami di Incheon Airport... waktu korea adalah 8.20 am (Malaysian Time 7.20 am).. perbezaan masa Malaysia dengan S.Korea adalah 1 jam... sampai2 tu semakin excited perasaan ni... first time jejak kaki ke Korea... selama ni dok tgk KDramaland je...
ni le pesawat Air Asia yg kami naik...

menuju ke arrival area...

 baggage claim area...
 
lepas keluar dari flight kami ke baggage claim area... bag warna pink, senang le nak kenal... lepas kami dah settle amik semua bag2 apa lagi bermulalah perjuangan nak membeli T-Money dan tiket bas ke Gwangju... disebabkan kami tidak terus ke Seoul, maka kami bertiga ni tak lah naik Airport Shuttle yang disediakan... sebaliknya perlu beli tiket bas untuk ke Gwangju... sebelum tu kami nak beli T-Money Card dulu... T-Money Card ni penting untuk pengangkutan di Seoul nanti... boleh beli kat convenience stores macam kat 7 Eleven, GS 25, CU, Mini Stop, Buy The Way, Story Way yg ada T-Money logo... ataupun kat mana2 Ticket Vending Machine dan Card Reload Devices di subwat stations (untuk reload)... rupa T-Money card ni macam2... pelbagai corak dan pilihan... cuma logi rasminya macam kat bawah ni...
 
 
logo T- Money
 
T-Money card yg kami beli...
 
Cerita pasal T-Money ni memang kelakar... kami ni dah le macam ayam dengan itik... ye lah bukannya fasih bahasa korea dan depa pun tak semua fasih English... so masa mula2 nak beli T-Money ni Berjaya lah beli... kami beli kat 7 Eleven kat airport ni jugak... kami bgtau in English nak beli tiga T-Money card dan nak topup 50,000 KRW setiap kad... tapi pelik lah pulak kenapa bila tengok resit dia tak letak 50,000 KRW ni... cuma charge 2,500 KRW ke satu card... setahu aku 2,500 KRW ni harga kad je tak termasuk nilai dalam nya... lepas tu ternampak le mamat pramugara yg ada sekali dalam penerbangan tu... bgtau dia masalah kami... rupanya depa guna istilah RECHARGE ya kawan2... agaknya tak faham bila kami cakap nak TOPUP... hahahaha... sabar2 je lah kan... lepas tu masuk le semula... dan bgtau nak RECHARGE 50,000 KRW each card... selesai satu kisah...
 
 
 nak beli tiket bas ke Gwangju
 
haaa... ni peta dari Incheon ke Gwangju.. jauh kan...
 
 kawasan menanti bas... 
 
tiket bas dari Incheon Airport ke Gwangju adalah 30,900 KRW... perjalanan mengambil masa 4 jam 30 min... beli tiket bas ni tak boleh guna T-Money so kami guna cash je... sekelip mata abis 30 ribu ++ KRW duit ku... sambil2 tunggu bas sampai kami breakfast roti yg di bawa dari Msia... alas perut... bila bas sampai, naik le atas bas dan duduk di tempat yg ditetapkan... nun di belakang sekali...
 
dalam bas..mantap kan....
 
dah duk atas bus tu kena pakai seat belt... ahjussi drebar bus ni akan check satu2 dan pastikan kita pakai seat belt... kalau tak kena marah... strict demi keselamatan penumpang... maka bermulalah perjalanan selama 4 jam 30 min ke Gwangju... lebih kurang 2 jam perjalanan, bus berhenti di satu Rest Area... tapi tak ngat apa nama Rest Area ni... sempatlah tengok2 apa yg ada... duk feeling2 2D 1N dan Running Man sat...  
 
 Rest Area... banyak juga gerai2 kat sini...
 
nampak tak ada jual apa kat rest area tu...ada gimbap... ramyeon pun ada...
 
setelah hampir 5 jam perjalanan maka kami sampai lah di Gwangju Bus Station... turun2 bas dah start blur dah... apa nak buat ni... member aku pun cari phone dan call Pedro, pemilik Pedro Guesthouse... dalam 10 minit je Pedro dan sampai... rupanya bukan kami saja yg duk kat GH dia ni... rupanya ada sorang lagi European Guy yang akan duduk kat situ... Pedro ni sangat2 peramah... his English not bad... boleh di fahami dan dia pun faham apa yg kami cakap... sekurang2nya takde lah isu ayam-itik ni... lega lah kami nampaknya selama di Gwangju ni... rumah Pedro ni dua tingkat... atas di jadikan GH dan bawah dia dan family duduk... memang sangat welcoming dan selesa rumanhya... ok...kita stop kat sini dulu... nanti sambung Part 2 plak... penat gak nak menaip panjang2 ni...
 
 Pedro GH @ Gwangju...