August 31, 2010

Tahniah Uda n Nazifah.......

pinjam gambar dari FB uda..

Alhamdulillah jam 3,31 ptg, 30 Ogos 2010... sorang lagi anak sedara ku dilahirkan... setakat ni katanya nak bg nama Ahmad Aqeel (yang terpuji dan berakal).... tahniah uda n nazifah... selamat menjalani fasa kehidupan ibu bapa... mak, abah, nenek dan idah dah sampai KL dalam kul 2 pagi semalam... ala2 macam nak menyambut merdeka gitu kat KL... hehehehe... buat masa ni mak n nenek stay dulu kat KL... idah n abah je balik dulu.... maklumlah adikku itu tak biasa lagi... kena training dulu le kot... training mandi ke, pakai lampin ke, masak resepi yg bersesuaian ke.. hahahaha... agaknya ler... akak belasah je tu... ala2 benda2 ni natural je kan... mesti sat je dah expert tu....

August 27, 2010

tetamu jauh...

Adam

Adi

Ahad ni ada tetamu jauh nak datang umah... Angah dengan rakan2 sekerja... datang bawa ole2 dari Malaysia... besh..besh..besh... thanks Angah.. papanya si kenit-si kenit dalam gambar tu... depa ada keja skit kat UK ni... sib baik balik sebelum raya... kalau tidak raya di perantauan dengan akak n abg madier le nampaknya....

Apa ole2 nya ya?... yang pasti takde baju raya, sebab dah pesan siap2.. no baju raya tahun ni... cukup2 lah dengan mana yg ada... pakai je apa yg ada... mujur takde koleksi baju Pakistan je.. kalau tidak pakai baju Pakistan pun boleh je....

So, kena tunggu Ahad le baru tau apa ole2nya... nanti ku update kisah seterusnya...


P/S: sajalah tu taktik nak update blog...hehehe...

August 17, 2010

Menu apa nak masak ni?

Bila citer pasal puasa, mesti ada citer pasal berbuka puasa lah kan... kalau sebut pasal berbuka ni satu je persoalan yg timbul dalam kepala aku ni... Nak masak apa berbuka ari ni??? waduh2... maklumlah kita ni sangat expert bangat dalam hal memasak ni... tapi bila tiba bulan puasa, kerajinan memasak juadah berbeza tu memang lain macam skit le utk org macam aku ni... ala2 tetiba je jadi rajin...setakat ni lah..hahahaha...

Diam tak diam dah pelbagai juadah gak le aku masak... siakap asam pedas, daging black pepper, ayam masak merah, mee hailam, paprik ayam, cuba bab2 kuih ni lomah skit.. setakat ni cuma buat onde2, sira pisang dan jemput pisang.. yg bestnya semalam cik abg yg masak utk berbuka... nasi goreng pattaya.. thanks yoebo... lepas ni boleh le tlg I masak lagi...

Insya allah, ari ni nak masak sup kambing plak... harap2 rasanya mabeles... dah tepon pakar memasak kat Nechells dah tadi minta turunkan rahsia2 utk memabeleskan rasa dan visual sup kambing nih...

Buat semua kengkawan terutama ibu2 di bumi permaisuri ni.. selamat memikirkan menu dan selamat memasak ya... Happy Cooking...

August 15, 2010

Ramadhan Mubarak


Ramadhan datang lagi... selamat berpuasa buat semua baik di Malaysia mahupun bumi permaisuri.. Juga buat famili tersayang di tanah air, selamat berpuasa... nampaknya kali ni puasa paling mencabar... maklumlah berbelas jam jugak lah puasanya... tapi alhamdulillah berjaya ditempuhi... semoga kita semua mendapat rahmat dan barakah di bulan yang mulia ini dan semoga Ramadhan kali ini akan lebih bermakna buat kita semua..