January 29, 2013

Kuching :: Round 1

Sepanjang kursus ni... aku ada 2 waktu je yg di kira sebagai waktu rehat... semalam rehat half day dan next sunday plak rehat the whole day... sebab tu posting ni aku namakan as Round 1... kiranya pagi ada sesi taklimat... kemudia petang free... so aku ngan member amik peluang utk jalan2 kat bandar Kuching ni... tgk apa yg ada.. makan local food kat sini dan beli apa yg patut...

kalau dah sampai Kuching..kenalah posing kat sini...

actually kami seberang sungai dengan sampan... sebabnya nak ke kilang kek lapis... sekejap je duk dalam sampan ni... dekat sangat dari jeti sini ke seberang sana... dah sampai tu, lebih kurang 5 min perjalanan je dari jeti nak ke kilang.. kami ke kilang Dayang Salhah... terkenal kat sini kilang ni.. memang rambang mata... macam2 ada.. aku beli 4 jenis je dulu... ada rezeki Ahad ni kalau sempat nak beli lagi... nak yg cheese based plak... sedapnya....

seberang sungai ni lah ada kilang kek lapis...
lepas tu, lalu nak ke jeti..singgah jap makan2... aku try Laksa Sarawak, kawan aku try Mee Kolok.. pada aku sedap laksa sarawak ni... rasanya bukan sebab lapar, sebab dah lunch before ke bandar Kuching ni... haaa, lupa nak habaq aku sempat beli satu paste laksa sarawak ni masa kat Dayang Salhah....

mee kolok..

laksa sarawak...


lepas dah kenyang, kami seberang semula ke sebelah sana..dan mula menyusuri tepi sungai sebab nak cari main bazaar, nak beli cenderahati lah kononnya.. aku ni ingatkan main bazaar ni macam aked tu... puas le cari bangunan yg sewaktu dengannya, rupanya main bazaar tu nama jalan... dan kat situ ada deretan bangunan kedai lama yg menjual pelbagai cenderahati... apa lagi lepas satu kedai, masuk satu kedai... rambang mata dibuatnya...tapi aku cuma beli skit2 je... kena ingat Ahad depan ada lagi... Round 2 plak kan....


ha..kat bawah ni gambar2 sekitar main bazaar... rambang mata kan...





 
ni bag yg aku berkenan sangat...sebab cute...so, aku pun beli lah satu...

January 27, 2013

Kuching, here I come...

Kan previous entry aku ada citer pasal nak g kuching kan... so, harinya telaah tiba.. aku pergi berdua je... kami bertolak dari Senai Airport di pagi hari kul 7 pagi... sampai di KLIA jam 8 pagi... sempat lah breakfast roti bakar sebelum tunggu connecting flight ke Kuching jam 10 pagi.... sedap tak breakfast kami? 


breakafst yg sangat menyelerakan...


flight seterusnya jam 10 pagi.. dalam flight makan lagi... oh, lupa nak bgtau..kami naik MAS...so adalah inflight meal... alhamdulillah...kenyang.... dan sampai di Kuching International Airport lebih kurang jam 11.55 pagi.... terus call pihak UNIMAS yg ambil kami dari airport..nasib baik depa masih ada di airport... lepas kami naik bas, terus bertolak ke Damai Beach Resort... jauh juga perjalanan kat sana.. driver bas bgtau dalam 1 jam dari airport ke resort... dalam perjalanan layankan tgk kiri kanan....

antara permandangan menarik bila dah dekat2 nak sampai kat resort... gunung santubong rasanya... sebab ni sungai santubong...


akhirnya sampai di Damai Beach Resort... boleh tahan besar tempatnya.. aku ngan member aku tak stay kat main building.. bilik kami nun kat atas bukit... kena naik shuttle ke atas dan kalau nak turun ke bawah... tapi besar biliknya... ha..tgkle gambar2 ni.... nice kan... hujung blok aku tu ada swimming pool...tak sabar nak terjun dalam tu...:)








pemandangan dari balkoni bilik... nampai pantai... kalau main building dekatlah dengan pantai ni... 


January 21, 2013

I'm going to Sarawak....

pic credit to: mymalaysiaparadise.com

Yup... plan punya plan nak gi USS kononnya kan... last2 tak jadi... aku akan ke kursus kat Sarawak.... even though ada 2 day gap kalau aku ke USS dulu, tapi still...takut penat.. so plan USS (yg akhirnya hubby setuju nak pegi) terpaksa di tunda... insya allah panjang umur, extra rezeki boleh ke sana bila2 nanti...

dah tua2 ni, first time aku ke Sarawak... nak kata excited sebab first time tu, adalah skit.. tapi takdelah excited mana sebab bukan pergi jalan2 travel.. tapi atas tuntutan kerja.. kalau ada kelapangan barulah boleh jalan2 cari cenderahati skit2... buat ole2 utk family.... tapi kan, mana tau next time boleh lah pergi ngan family pula...insya allah....


January 11, 2013

yesss.... dah renew passport...


yesss.... akhirnya passport dah di perbaharui... kelmarin call office depa, tanya printer passport tu dah elok tak.. officer bgtau dah ok... tu yg semalam terus g buat passport jap.. tapi kami tak tunggu utk amik passport pada hari yg sama... sebab 1 jam gak nak tunggu... takut lewat sangat.. so, ari ni baru g amik passport2 tu... alhamdulillah. satu perkara dah settle... lepas ni kalau jadi gi USS lastminute.com pun dah tak kisah.. sebab passport dah ada...... yesss....

January 8, 2013

hajat di hati nak renew passport...

Walaupun tak pasti my other half nak pegi USS ataupun tak, hajat di hati nak renew passport kami berdua...... berkobar2 ni... kebetulan aku ke bandar, so sajalah singgah pejabat imigresen, ngat nak tanya2 pasal dokumentasi etc kan... maklumlah first time nak renew ni..dah setahun dah passport tu terperuk dalam laci..tak dipedulikan...hehehehe...

tanya punya tanya..tetiba pegawai bgtau yg mesin pencetak rosak daaaa.... kalau nak buat boleh tapi tak kan siap hari ni... dia bg no phone dan suh call dulu sebelum datang... sebab takut seminggu gak le nak buleh ke elok atau servis kot... tapi takpelah sebab aku tak nak renew ari tu... cuma nya dah kebetulan singgah pejabat persekutuan ni kan, lepas settle tanya2 kat imigresen tu, aku naik tingkat atas pegi kaunter Jbtn Pendaftaran Negara... nak buat surat beranak...huhuuhuh... surat beranak hilang daaa... so, kena buat yg baru...penting surat beranak ni tau... jgn ingat tak penting... nak dapat pelepasan cukai (dari parents kepada anak) pun tgk surat beranak tau... alhamdulillah, dalam 15 min je dah siap semua urusan dan dapat terus surat beranak ni... kalau nak banding dgn yg lama punya memang lagi mabeles le yg baru ni... berkualiti lagi kertas nya... lepas ni jgn letak merata... jaga elok2 surat beranak tu...

January 4, 2013

tetiba je ajak g jalan2....

hmm..pagi tadi tetiba je adik aku SMS... ajak g satu tempat ni...macam tau2 je yg aku dan hubby tgh dok bincang2 malam tadi... ada telepathy ke apa nih??? namapun adik beradik kan... mesti le skit2 tu ada telepathy... nak tau tak dia ajak aku ke mana...hhuhuhuhuh... macam le suspen sangat kan.. dia ajak pergi ke Universal Studio Singapore...


kalau ikutkan dari tahun lepas lagi dia ajak pegi.. tapi lepas tu senyap je... tup2 tadi pagi plak dapat SMS.. tgklah cam ne... hajat di hati memang nak pegi.. dah lama tak ke heme park... mesti best kan jalan2 sambil release tension...:)

P/S: gambarcreit to lipstiq.com

January 1, 2013

Salam 2013...

Salam 2013 semua...

alhamdulillah, permulaan tahun baru bermula dengan baik.. hmmm, kalau ikutkan end of Disember sebenarnya.. one of my paper accepted to ICEIT 2013 @ HK... and this paper will be published in the volume of IJIET.. satu permulaan yang baik.. maklumlah baru berjinak2 dalam merajinkan diri menulis dalam setahun dua ni.. kawan2 lain dah gear 4, tapi aku ni baru nak masuk gear 2..huhuhuhu... betullah kata pepatah, alah bisa tegal biasa... dulu masa start memang rasa susah, takde idea dan macam2 lah.. tapi bila dah dapat flow tu, alhamdulillah laju lah skit... cuma biasalah kalau time stuck tu tetap stuck kan...


cumanya... ada satu cumanya..huhuhu.. disebabkan beberapa hal yang tak dapat dielakkan, aku tak dapat le nak pegi present paper ni kat HK... tapi takpelah kan... dapat publish pun dah ok lah tu... lain kali, hantar plak kat conference lain..mana tau ada rezeki di terima dan dapat pegi kan..kan..kan...

semoga 2013 ni bertambah2 baik buatku dan keluarga... impian lama masih ada yg belum tercapai, tapi takpe kita carry forward le ke 2013 ni... tapi azam baru tetap di tanam... insya allah aku akan cuba capai tahun ini dan harap akan tercapai lebih baik lagi pada 2014... ... org kata impian dan dream tu satu doa juga kan.. kalau kita impikan dan imagine + usaha..tak mustahil ia akan terjadi... dan kadang2 ia datang pun tanpa di jangka... insya allah....