August 26, 2009

kuih oh kuih

bila puasa ni mulalah teringin nak makan macam2 kan... bukan setakat lauk pauk, tapi termasuklah kuih muih... kalau selalunya just tunjuk2 je apa yg kita nak kat bazar ramadhan.. tapi bila dah di perantauan ni kenalah buat semuanya... kan.. kan.. kan...

hidangan pemanis mulut Ramadhan ke 3.. tak susah pun buat buah melaka ni.. cuma rajin dengan tak je... :)

August 24, 2009

Nasi Biryani Ayam Amatur

SALAM RAMADHAN buat semua... hari ni dah masuk hari ketiga berpuasa.. alhamdulillah, aku masih di panjangkan umur dan dikurniakan kesihatan agar dapat menjalani ibadah puasa tahun ini...

IFTAR 1 sudah pun berakhir pada 1 Ramadhan yg lalu... tak pasal2 chef amatur ni ditugaskan masak nasi biryani... aduhai...serius, tak pernah buat pun nasi biryani ni.. yg aku tau pi Taman Soga makan Nasi Biryani Gam kat sini.. mabeles... tak pernah terfikir nak buat sendiri pun.. tapi aku sahut cabaran Iftar 1 ni.. berbekalkan resepi Kak Asmah Dawlish Road yg bertajuk Nasi Biryani Kambing.. aku alter jadi Nasi Biryani Ayam.. tapi mestilah tanya Kak Asmah kan... kang tak pasal2 tak jadi... alhamdulillah.. berjaya jua akhirnya.. tak delah susah sangat rupanya.. cuma kalau nak masak utk 2 org je macam malas le skit.. sebab utk Iftar ni aku masak banyak tu yg jadi seronok skit... macam biasa, kat bawah ni ku letakkan lah bukti2 bergambar kewujudan dan keberjayaan Nasi Biryani Ayam ku itu.. ku namakan Nasi Biryani Ayam Amatur...


ni lah rupanya.. baru tabur kismis dan cashew nut...

ha... yg ni dah complete ngan bawang goreng, corriander dan daun bawang... yummy... yummy... (puji diri sendiri..hahahahaha)...

Ira: lepas ni boleh le buat nasi biryani sendiri...kekekeke...yg pasti cik abe kata sedap nasi biryani amatur ku...

August 21, 2009

Tempahan sudah belayar

Alhamdulillah... pesanan dari seorang sahabat nun di Selangor, Malaysia telah selamat di tunaikan... semua kiriman telah di packing dengan jayanya dan telah di ambil oleh pihak shipping pada 16 Ogos yang lalu.. berdasarkan maklumat terkini, kapal telah pun bertolak pada 18 Ogos baru2 ni.. Insya allah sampai sebelum raya, kata org shipping lah.. semoga semua proses pihak tersebut berjalan lancarlah... so, dapatlah berhari raya dengan tableware baru gitu...

Ada Queen Anne... pastu ku letak sepasang Pitcher & Bowl, mana tau ada yg berkenan...

dalam kotak ni semuanya Queen Anne..bersinar2, berkilau2....

Queen Anne dan part of Old Country Roses tableware

dalam ni ada Port Meirion Botanic Roses, Botanic Garden & Old Country Roses..insya allah tak pecah, semua di bungkus dengan jayanya dan tebalnya.. rasanya berjaya menahan gegaran2 perlahan dan sederhana.. hehehehe....



inilah hasilnya...4 kotak semuanya... dah sampai nanti habaq nooo....

August 9, 2009

Cornwall II

hari kedua...check out daripada Travelodge pun dah jam 10 pagi.. sempat ke Outlet area Hayle...nampak plak carboot...singgah sekejap...tak besar sangat..adalah dalam 5 line...tapi bolehlah cuci2 mata...lepas tu teruskan perjalanan ke Newquay..

Travelodge Hayle
Newquay...tapi nak cari parking punyalah susah...penuh... dah bbrp kali pusing baru jumpa..antara pantai di Newquay...

air pun tak sejuk...cuaca pun agak panas....ramailah yg bermandi manda...

bestnya...

seagull yg gumuks dan besar2...



bluereef aquarium...

sekitar newquay...

sekitar newquay...

ada plak bouncy house ni...

dari pekan dah nampak pantai...

pandangan dari parking area...pun dah nampak pantai...tak lama sangat kat sini...dalam jam 3 ptg dah balik....sekadar jalan2 kat tepi pantai..cari souvenir skit2..tu je...

August 5, 2009

Nisfu Syaaban

tadi tiba2 handphone berbunyi...tengok nombor umah parents dari Malaysia..kenapa pula ya call waktu macam ni...jarang2 sekali call waktu macam ni kan...

aku angkat telefon... di sebelah sana, adik no 4 Idah yg call... lepas tu katanya mak nak cakap... ooo.. rupanya mak nak ingatkan pasal nisfu syaaban... aduhai.. lagha nya aku rasa...sebab terlupa mengenai nisfu syaaban ni... nasib baik mak bgtau... selalunya memang macam tu... tahun lepas..masa di Disneyland..mak call juga ingatkan mengenai Doa akhir tahun dan Doa awal tahun... anaknya di mana masa tu?? Disneyland...sabar je lah kan...tapi alhamdulillah...masih ada yg mengingatkan aku dan cik abe...terima kasih mak, abah n family...

lepas maghrib nanti, jom kita baca yassin ya... jgn lupa solat sunat dua rakaat nisfu syaaban juga...mohon semoga panjang umur, dimurahkan rezeki2 yang halal dan ditetapkan iman...insya allah...aminnnnn.....

August 4, 2009

Cornwall I

macam malas nak update...tapi sebab dah masuk august dan tak update blog lagi..so kuteruskan juga usaha ini...

kami ke Cornwall 18-19 July 09... adhoc plan...suka tau macam tu... first...ke Penzance dulu.. biasalah Tourist Info Centre...sampai sini pun dan 11 pagi...tapi kecik je Info Centre ni...just ada brochure je..takde jual apa2 sangat....so, just snap gambar skit... pastu gerak ke Minack Theater...
Penzance
sampai Minack Theater...perghhh..cantiknya kawasan... dari Minack Theater tu nampak laut dan pantai... teater ni atas bukit le kiranya...memang tempat pementasan teater..bukan saja2 je bg nama Minack Theater....so, kami masuk juga dalam tu walaupun berbayar...sebab nak menikmati keindahan teater ni...kononnya lah...hahahaha....

entrance...

dari atas...

teater ni memang atas bukit mengadap laut...

dari bawah... yg bertingkat2 tu tempat duduk penonton...

pandangan daripada teater tu...


antara pementasan yg dilakukan...akan di ukir atas seat penonton...

kawasan penonton...

bawah tu tempat mereka berteater..

rowena cade ni pengasas dan pembuat teater ni..

yg pasti teater ni di buat dengan susunan batu2 besar dengan jentera manusia..bukan mesin...

lepas tu..kami ke Land's End pula..hujung peta lah ni...

entrance...dalam ni macam2 ada...hotel, kedai, exhibition...

dalam Land's End area...

Dr Who pun ada...

Land's End ni tepi pantai juga....cuma boleh tgk dari atas je lah..sebab Land's End atas bukit...

Lepas tu kami ke kawasan pantai..kali ni yg boleh jejak kaki dalam air...


seagull yg gemuk2 dan besar2...geram2 tgk seagull tu...

air surut masa ni....
so...tu jelah perjalanan Cornwall I... lepas tu terus ke Travelodge Hayle...utk berehat2 sebelum meneruskan perjalanan esok....