October 30, 2008

Jom tengok wayang...

sepanjang kat sini..adalah dalam 3 kali tengok movie kat cinema...ada macam2 kat sini..tapi setakat ni cuma pernah ke odeon birmingham city centre je... (http://www.odeon.co.uk/)..
first movie yg tgk kat Odeon ni movie 'The Spiderwick Chronicles'...memang suka tgk citer macam ni...so, layan je lah...cinema kat sini sama je macam kat Malaysia...sama je kot kat mana2...biasalah jual popcorn..soft drinks...etc..etc... student kalau tunjuk student card dapat le rega murah...concession price...
2nd time tgk movie 'Chronicles of Narnia: Prince Caspian'...ada lagi simpan tiket....sebab ternampak tiket ni le ada idea nak buat entry pasal jom tengok wayang....lagipun esok start Quantum of Solace kat UK...tadi premiere kat London...hero pun ada sekali...Prince William n Prince Harry pun pi join premiere..tgk wayang sama2 ngan celebrities lain... 3rd movie plak citer Batman: The Dark Knight....citer yg ada Joker Psiko..memang sakit hati ngan Joker nih....menjadi sungguh dia bawak watak nih...yg lain2 ok gaks...cuma panjangnye citer ni...sampai tertanya2 bila nak habis...ekekekke.. so, this weekead nak pi tgk Quantum of Solace plak..kiranya movie keempat lah yg di tonton di sini...tak tau lagi nak tgk kat Odeon or Vue (http://www.myvue.com/)... tgk keadaanlah cam na...

ira: Masa entry ni di edit, jam dah menunjukkan 11.46 malam (Sabtu 1/nov/08)...masih belum ke city centre untuk menonton Quantum of Solace....ntah2 esok pun belum tentu dapat menontonnya...silap2 next week baru ada masa utk menonton movie ni...bukan sebab busy...tapi sebab sejuknya ya amat nak kuar umah...suhu paling tinggi pun dalam 8°C....grrrr.... lagi satu..tertinggal plak satu lagi movie yg di lihat di sini...citer Indiana Jones yg mengarut tu...penat je tgk...last2 alien....ekekekke...

October 28, 2008

Fridge Magnet Newcastle

takde yg menarik sangat..tapi beli juga as kenangan...


newcastel united...bola lagi...

Newcastle, UK

masa ni bulan 5...saja round2 dia nyer bandar...cuma yg tak bestnya cuaca mendung dan kadang2 ujan rintik2...sejuk plak tu...grrrr.....tapi redah je lah...dah terlanjur ada kat sana...jalan je...nak sampai lagi..tak tau lah bila...maklumlah dari rumah nak ke Newcastle makan masa 3 jam juga...kalau saja2 je nak ke sana, susahlah skit...



Destinasi pertama di Newcastle...pi jenguk2 Tynemouth Priory and Castle...tapi tak masuk dalam pun...sebab kena bayar..ekekeke..just masuk souvenir shop dia je and beli souvenir..pastu amik gambar dari luar....


nak ke mana tu? guna sign ni je nak cari tourist information centre...dua tiga kali pusing gak le baru jumpa...





sekitar sungai ni..banyak jambatan...ada yg lama..ada yg baru... yg bestnya masa tgh merayau2 tu ternampak plak aktiviti flying fox yg depa buat dari atas jambatan ke seberang sungai...cuba perhatikan betul2...nampak tak ada org tergantung2 kat gambar tu...tengah buat flying fox lah tu....tak lama sangat kat area ni..adalah dalam 2-3 jam je..pastu kami berangkat ke tempat lain pulak....

October 23, 2008

X Factor - 2nd live show (Michael Jackson's week)

Last week, tak dapat tgk live X-Factor...maklumlah sibuk bertandang ke open house rakan2...tapi dapatlah tgk kat youtube...hmmm...for 2nd live show I love Diana, JLS and Austin performance..maybe part of it because i know the song and i can compare it...cuma Diana ni walaupun suara dia unik, takut2 nanti lama2 jadi bosan plak asyik dengar dia nyanyi dan perform amcam tu..dengan gaya yg lebih kurang je...this week,pada aku, Eoghan tak tau nak kata best ke tak..suara memang ok...cuma for me biasa2 aja..but for Simon and the rest of mentor katanya best n sedap..they're professional...so betullah kot...

below is the VC for Diana, JLS, Austin and Eoghan performance...haaa..this week yg terkeluar Girlband...they perform Heal the World...memang biasa2 aje ke arah tak sedap...macam high school performance plak...


Diana Vickers


Austin Drage


JLS


Eoghan Quigg

October 21, 2008

X-Factor n Strictly Come Dancing

kat sini tv program dia sorry to say.....ya ampun sangatlah boringnya...dalam sehari adalah sejam je kalau tgk tv (program)..lain2 pasang DVD je...kalau menarik pun reality tv dgn game show...rancangan memasak pun ok gak...aku suka Jamie Oliver yg bubbly tu....drama2 pada aku sangat boring..tapi maybe tu taste org sini kan....dalam banyak reality show, 2 je yg aku suka tgk..X Factor dengan Strictly Come Dancing (SDC)...

SDC 2008 dah masuk season 6...selebrity (tak kiralah actor, actress, ahli sukan, chef, presenter..) akan digandingkan dengan dance specialist/expert...based on vote, bottom two couples akan dipilih..tapi judges yg akan tentukan siapa yg akan keluar di antara bottom two tu... so far..tiga couples ni yg aku suka..aku tepeks performance depa (credit to bbc)...


Matthew (professional) & Christine (presenter)- performing Quickstep


Tom (actor ) & Camilla (professional)- performing Jive


Vincent (professional) & Rachel (S Club 7)- performing Quickstep

For X Factor plak...ada 4 categories (Boys 14-24, Girls 14-24, Over 25s and Groups)..each categories ada 3 contestants...all of them will perform on the same day lah...and then as usual based on vote...judges yg akan tentukan siapa yg akan keluar antara bottom two ni..but if deadlock occur, vote pula yg akan tentukan siapa yg akan terkeluar...so far ada 3 contestant yg aku agak suka...akan2 datang tak tau le kalau berubah...ekekekke..ada 4 judges/mentors.. Simon Cowell (Boys 14-24), Cheryl Cole - from Girl Aloud band (Girls 14-24), Danni Minogue (Over 25s) & Louis Walsh - manager Boyzone, Ronan Keating (Groups)...


Diana Vickers (credit to beerxtube)


Austin Drage (credit to dannyhiggins1994)


Eoghan Quigg (credit to dannyhiggins1994)

October 20, 2008

All England 2008


Ni masa tgk All England awal tahun ari tu kat National Indoor Arena...berkobar2 nak tgk Malaysia...ramai gak org Malaysia turun tengok..terutama on suku n separuh akhir...tapi frust sebab takde yg dapat masuk final...hopefully next year adalah yg ke final...

tiket oh tiket...


dewan pertarungan


gelanggang pertarungan

Queen Anne & Booster bakal di shipping...


Akhirnya.. Queen Anne yg member pesan telah selamat di beli..semalam bertungkus lumus menyusun dalam kotak...nak bagi penjimatan ruang sebaik mungkin..sebab bertambahnya kotak bermakna bertambah kos..sian member nak membayar nanti...ada 10 kotak Queen Anne dan 1 booster untuk anak sulungnya...(semuanya muat dalam kotak 30*10*10 inci) tak lama lagi belayarlah kotak tu ke Malaysia..kena shipping guna kapal..kalau 'air mail'..alamatnya beratus hengget yg over gitu...tak worth...

4 pieces oblong party set RM 100
6 pieces oblong party set RM 140
Single casserole/lids RM 90
Double casserole/lids RM 150
Triple casserole/lids RM 220
Booster RM 115
Shipping RM 185




October 15, 2008

Shortlist...free magazine


Setiap minggu, pagi Khamis...turun bas je..adalah org2 yg akan hulurkan magazine ni...akulah antara yg akan grab this magazine...it's free lor....amik je lah..tak rugi apa2 pun...cumanya this mag is a men's lifestyle magazine..tapi belasah je lah...yg penting ada juga bahan bacaan ringan n percuma..overall mag ni consist of useful pieces of information for entertaining and informing pembaca terutama sambil2 pergi kerja...sebab tu depa hulur mag ni kat area bus stops, bus terminal, Underground stations and certain2 airport....(http://www.shortlist.com/)

October 14, 2008

Hockneyizer - Create a simulated collage

Nak gambar jadi collage??? reshuffle collage tu menjadi collage yg anda suka...senang je... klik sini http://bighugelabs.com/flickr/hockney.php

How??

1. Click on that above link 2. Click browse - choose photo - choose background color (just click on the black box) - choose the number of polaroids - click CREATE button. See..simple kan...



3. For instance - below is the real photo:




4. After being hockneyizer (Number of polaroid is 10), the outcome is (Yamapi kawaiiii ne...):

October 12, 2008

Strawberry Picking..



Ni masa pergi fruit picking bulan 7 yang lalu..... seronok gaks...rupanya di tanam atas batas...kiranya tumbuhan menjalar lah juga.....strawberry season ni lebih kurang dalam June - August....memang seronok kalau pergi petik sendiri buah-buahan ni berbanding pergi kat kedai... kalau tak sure kat mana kebun buah..biasanya suft je net, cari je pick your own website.. cthnya macam ni http://www.pick-your-own.org.uk/ dan http://www.pickyourown.info/.




October 11, 2008

Eid Mubarak 08


Pejam celik, dah sebulan berpuasa dan dah masuk bulan Syawal...sekejap nya masa berlalu...Mujur kemeriahan tetap dirasai dalam menjalani ibadah puasa dan berhari raya di bumi asing ini...Seminggu sekali Iftar yg meriah cukup di nanti..dengan menu Malaysia masakan bersama dengan moto ringan sama dijinjing berat sama dipikul...

Syawal menjelang tiba...alhamdulillah..dapat juga solat raya berjemaah bersama warga Malaysia tahun ini...bertakbir bersama...syahdu terasa di hati..mengenangkan selalunya solat di tanah air tercinta bersama keluraga...tapi tak mengapa, di sini semua sahabat ibarat keluarga....open house juga tak kurang meriahnya...sabtu ahad sepanjang Syawal ada saja jemputan open house..semestinya menu Malaysia..air tangan ibu2 dan kakak2 di sini cukup lazat...rezeki jgn di tolak..jemputan kita hadiri...

Rumah aku macam mana? alhamdulillah..dah selesai open housenya last week..menu utama mesti ada nama johor...ekekekke...laksa johor...bolehlah...kalau tak mabeles pun kira sodaplah jugak...yg penting semuanya dapat menjamu selera seadanya... Akhir kata...Untuk semua..Eid Mubarak...May Allah accept our fasting and sacrifices, and guide us all to what is best.