March 9, 2013

Kuching - Serikin - Semenanjung :: Final Round

Pagi-pagi lagi semua dah semangat nak jalan-jalan ke Serikin.. lepas bfast, masing2 dah tunggu kat lobi...tunggu bas UNIMAS... terbaiklah... bawak kami jalan-jalan... reselase apa yg patut lepas information overload dekat nak seminggu ni...

serikin ni kalau sape2 yg pernah pegi padang besar atau bukit kayu hitam atau danok...macam tu lah style kedai2nya... cuma padang besar tu dah upgrade sebab ada bangunan khas... aku first time sampai serikin, ikutkan takde le nak shopping bagai... cuma tgk2 je... rasanya yg paling menarik di mata aku ialah telekung2 yg sulamannya sangat mewah dah harga berpatutan.. kain2 pun boleh tahan cantik.. sape yg suka kebaya jawa tu memang boleh le beli kat sini... yg ala2 kat Bandung tu... lain2 biasa je pada aku... ada tshirt, jeans, bag2...memang macam tak Padang Besaq... cuma seronok cuci mata... dalam pada tu nampak plak gerai jual ulat sagu... gemuk2...bulat...nampak yummy...yummy... hahaha..tapi aku tak try le... lepas dah jalan2 dan beli skit2 aku pun balik ke bas... panas kat luar tu... dah takde apa nak shopping, baik duk dalam bas je kan...

sekitar pasar serikin..

 macam-macam ada... ni ha, telekung yg sarat dengan sulaman.. banyak lagi yg cantik2...



 kain batik sarawak... dan macam2 kain lagi...

tikar sarawak yang disebut2 setiap kali org datang sarawak.. 




lepas dah penat kat pasar serikin, kami pun bertolak pulang... dalam perjalanan pulang tu bas berhenti kat Wind Cave... tapi kami tak masuk... just duduk kat luar tu, ada tempat rehat..dan bersebelahan je dengan sungai yg agak cetek... sejuk dan nyaman airnya...




 lepas tu singgah plak ke pasar Satok... katanya ni tempat baru, dulu pasar ni kat tempat lain....apa lagi, beli lah ikan terubuk masin skit buat ole2 family...tgk tu, depa dah siap bungkuskan... senang nak pegang... lepas tu semua org dah lepak...so, balik resort..makan2 dan berehat... esok dan seterusnya nak sambung kursus semula....

Alhamdulillah, 2 minggu kursus di sini semuanya memberi pengalaman yg baik pada kami semua... kursus + jalan2 cari makan..semuanya best...