September 23, 2012

UTARA aku datang...

lama dah tak pi utara... so baru2 ni berpeluang melawat student praktikal kat Utara ni... peluang yg tak dilepaskan....tapi hectic le jugak..sebab dalam sehari 3 tempat..which is ada yg agak jauh tapi ada juga yg agak dekat....

first stop Baling, Kedah... kat Majlis Daerah Baling...sangat thrill perjalanan nak ke sana..aku tak pernah pi Baling... paling jauh pun setakat Kulim je... aku kuar ikut Kuala Kangsar..sebab katanya dari KK lagi dekat nak ke Baling berbanding daripada exit Sg Dua, dah ke highway Kulim tu... tu dia, rupanya thrill lalu jalan KK-Baling ni... yg thrill nya bila dah masuk simpang kiri ke Baling tu ha.. yg kalaun terus kita akan ke Gerik... very the sunyi dan seperti ulaq di palu dan berbukit bukau... tak de org sangat lalu sinu.. sib baik le cerah lagi waktu tu.. kalau dah gelap lagi le seriau...

dari Baling, aku ke Kulim Hi Tech dan kemudian ke Sg. Petani.. alhamdulillah... perjalanan ok... next day nya aku tour Alor Setar... tapi ada yg tgh2 bandar, ada yg pinggir bandar.. punya lah lama aku tak ke AS... rupanya dah ada dua Tesco..dasyat le AS sekarang ni... sempat le aku singgah Tesco lunch...

dari AS aku stay kat Kuala Perlis... sempat lagi dari AS aku singgah pekena cendoi pulut.. bukan lah lapar sangat..sekadar nak rasa..lama dah tak pekena cendoi pulut situ... lepas tu pusing area Tmn U, UUM sat.. dok usha gerai makan favorite aku dan kawan2 suatu masa dulu.. ada lagi daaa... dah upgrade cantik dah gerai tu.. tapi mengenangkan perut dah penuh, aku batalkan niat nak makan kat situ.. insya allah lain kali ya...

esoknya ke Langkawi, ada sorang student praktikal kat Langkawi.. tapi balik hari je... tak tidur sana.. insya allah next time ya..

last stop adalah visit student di sekitar KP dan Chuping... malam tu, kami pekena Ikan Bakar kat KP.. ni pun lama dah teringin nak makan kat situ..lepas hajat... aku pi bertiga je, ngan dua org student praktikal... menu biasa lah, ikan bakar, sotong celup tepung, tomyam, kerang bakar... tapi kerang bakar tu aku order utk depa je...aku nak makan tak boleh..alergic...nanti tak pasal2 bibir mcm org suntik botox..hehehehe..

alhamdulillah..esoknya berangkat balik ke Selatan semula.. tapi sempat singgat jumpa dua org geng UUM... sepanjang perjalanan pergi balik, alhamdulillah tak mengantuk... berhenti pun dalam 3-4 kali je utk makan dan isi minyak.. lega semuanya berjalan lancar....