March 26, 2009

Dari Malaysia singgah ke Birmingham...

19-22 Mac baru ni..... sorang member dari Malaysia datang sini…Idzwan…member UUM…gara2 promotion air asia..dia amikle kesempatan bercuti kat sini…tapi sekejap sangat…seminggu je…apakan daya…sebabnya, insya allah akan menunaikan umrah pula minggu seterusnya….semoga semua urusan dipermudahkan…

Along dengan aksi malu2 kucingnya...

dalam flight tu ada Along sekali…anak sedara member (Ecah)…dia nak present paper kat Berlin…tapi amik flight ke UK dulu…tapi sempat jumpa kat airport je lah…sebab dia datang ngan SV…so memang dia akan ikut SV dia…tak dapatlah nak bawak Along jalan2 ngan kita org…yg penting ada bekalan dari Msia..thanks Ecah n Along..ngat gak ko kat favourite kami eik…

idzwan...

Berbalik citer pasal Idzwan ni..ala2 promo gitu…takpe.. eligible bachelor …Idzwan ni orgnya peramah and senang mesra ngan sesape je…PA skill memang mabeles… jenis yg tak berkira…lagi2 kalau ada rezeki lebih…zaman2 study dulu merasalah banyak kali dia belanja gang2 seperjuangan makan…tak pun kita org yg paksa rela dia belanja…hahahaha…maklumlah masa tu kami semua tak keja, full time student…dia ada side income… side income apa??? Korang kena klik sini...(IDZWAN)…yg mana satu ya antara 4 org tu??

So, sempena cuti2 UK ni…tempat yg direquest tak lain dan tak bukan pi stadium…tak de tempat lain ke korang nak pergi eik…bola..bola dan bola… So, antara tempat yg kita org pergi..Villa Park (harus le pergi…dah dekat benar ngan umah..), Old Trafford, Anfield, Manchester City, Everton ngan Emirates Stadium (Arsenal)...aku yg tak expert pasal bola ni pun leh tau skit2 nama2 stadium ni...hahaha...gara2 korang ler...masuk ni dah dua kali ke Old Trafford, Anfield ngan Emirates Stadium..sib baik tak cukup masa, kalau tak confirm ke Chelsea gak kan...yg penting hajat utama dah termakbul kan…kalau tak teringat2 plak..lagi2 Emirates Stadium tuh…:)

Lain2 bawak le dia round city centre…sambil shopping skit2…aku plak yg dok seronok tengok dia shopping…pemberi galakan sepenuhnya…:)… tapi worth la…sebab most barang yg dibeli tu memang murah sangat dari harga kat Msia…menurut kata tuan punya badan lah… aku setuju je… pagi Sabtu tu sebelum siri jelajah stadium sempat gak le bawak ke car boot…alhamdulillah…car boot besar gak hari tu…ramai booters…aku plak yg beria beli barang kat carboot…ala, bukan beli apa sangat..beli novel jer…dah tu memang favourite aku…tgh dok kumpul koleksi Cecilia Ahern, Sophie Kinsella dan John Grisham.. masih tak cukup satu set lagi… Idzwan beli apa ya? Aku rasa dia shopping barang utk Batrisya…anak member kami gak Ismandi…Trisya ni rapat giler ngan Uncle Idzwan….so, haruslah dia teringat sokmo kat Trisya…

Sempatlah 3 hari kami bawak Idzwan jalan2…Khamis malam Jumaat sampai sini…Jumaat gi city centre…sabtu ke carboot, manchester n liverpool, Ahad ke Emirates stadium pastu tengahari tu terus hantar dia ke St Pancras International Station…nak ke Paris plak selama 3 hari…dia ada member kat sana…mudahlah skit nak berjalan2..kalau dak macam ayam ngan itik…depa mana nak cakap in english sangat…:) Idzwan, nanti ada rezeki lebih nanti datanglah lagi…kali ni datang lama skit...


IRA: jgn lupa tiket konsert CT ya...hahahahha

Pada Cintanya - Official VC

VC terkini Siti Nurhaliza..Pada Cintanya (OST Spa Q 2).....awal2 ada plak terselit pelakon2 Spa Q nih..sib baik jap je... Tapi yg penting 90% DCT….comei plak dia ngan baju purple tu, nampak kurus skit…pakai jaket putih tu nampak berisi skit…. yg penting kalau baju sesuai, cantik aja DCT ni…jgn selalu jadi mangsa fesyen udah le… pastu nampak cheeky skit dia dalam VC ni…gedik2 sopan gitu…katanya…

March 24, 2009

Twilight: Director's Notebook



Akhirnya yg di nanti sampai jua… Twilight: Director's Notebook: The Story of How We Made the Movie Based on the Novel … order awal bulan 3 ari tu…kiranya pre-order...kalau tak, abis stok plak nanti... puas hati sangat dengan buku ni… hardcover...pastu quality kertas pun bagus... bukan kertas biasa..tapi yg tebal dan berkilat skit... buku ni more macam diari si Catherine sepanjang pembikinan filem ni dari awal production.... pemilihan lokasi...pembinaan character2 pelakon...pemilihan pakaian... scene2 yg menarik macam baseball, kissing scene n spider monkey scene Edward-Bella, scene gaduh kat studio, layout rumah Charlie, rumah Cullen dan cafeteria... kiranya semuanya dari perspective Cath dan crew2 produksi Twilight...kat bawah ni few snapshots from the book...





ira: waiting for Twilight's DVD

March 17, 2009

OIAM3 vs AF7

entry kali ni entry ringan2 je... citer2 hiburan di Malaysia.....maklumlah tgh musim AF7 n OIAM3 skrg ni....tak pernah2 nak tgk OIAM ni ha.. tapi disebabkan pengaruh2 luar...dicampur pula dengan ke tidak best nya first concert AF7 minggu lepas, aku pun gatai2 tangan klik2 OIAM3 kat YT...mana taknya rata2 compare n bgtau OAIM3 is far more better than AF7...even compare by first concert of OIAM3...which is during top 12...still better than first konsert AF7...

OIAM3 - Top 9

well, frankly speaking memang OAIM3 best lah daripada AF7 ni...best in term of showmanship...nampak kesungguhan peserta... suara pun sedap didengar...walau ada drama2 tapi abaikan je lah...takde drama tak naik plak rating...tak gitu?? hahaha.... disebabkan aku tgk betul2 pun masa Top 9 so takleh ler nak compare to previous week nyer performance.... oppsss....except for Amylea n Tomok nye performance...gigih cari daripada Top 12...:)

paling tak sangka transformasi Tomok yg dulu2 nyanyi lagu ala2 leleh gitu... this week persembahan dia menarik...and dia berjaya bawa lagu MUH as his own song...Amylea pun best gaks...kecik2 cili padi dia ni....yg lain2 pun not bad...Fify, Rizu, Anith, Simon, Nine, Esther....yg paling terkucil masa Top 9 ni si Aweera lah....awal2 lagi dah terkucil.....

ok....so sebab aku suka performance dak2 ni...aku tepeks le VC si Tomok n Amylea masa Top 9...enjoy... (vc credit to emeraldLo1)

Tomok - La la la Kerjalah


Amylea - Yang Pernah


AF7 - First Concert

back to AF7...suara dak2 AF7 ni pada aku ok...IMHO masing2 boleh nyanyi... and even better than some peserta season2 AF yg lepas.....lagipun tak nak le kutuk kaw2 sgt....sebab ni baru first week n takpe kita bg peluang next week tgk cam ne dak2 AF nya performance...harap2 semakin bagus...jgn jadi transformer udah le...hahaha..... transformasi katanya kan...

tapi yg paling tensen dengan juri...EXCEPT Adlin (tapi tang bertunang tu aku tak larat nak dengar gaks...sebut sekali dah le)...aduhai...Astro, boleh tolong tukar juri tak????dah le statik je komen...pastu dok masuk bakul angkat sendiri....tapi kalau semua tu lakonan semata2 kerana memenuhi permintaan pihak astro sempena minggu pertama..ok..takpe..takpe...kita tunggu next week..guane gamaknya komen2 depa nanti...kalau statik gaks...hmmm...tak tau lah den nak cakap apa...dengar komen Adlin je lah gamaknya...

ok..for AF7 first concert aku pilih Hafiz n Aishah...ala2 dengar sedap je lah ni... takde lah macam ke laut or ke kutub utara suara tu...kiranya, even for penonton yg tak tau apa2 pasal muzik dengar pun tau yg dak2 ni nyanyi sedap....showmanship pun leh tahan gaks..(vc credit to emeraldLo1)


Hafiz - Lagu Kita


Aishah - Dan Sebenarnya

Komen2:

xeaa said…
AF has been overated.
I’ll always go for OIAM. Dulu suka faizal tahir. Skr ni, mcm rambang mata pulak. Semua best.
But my vote goes to tomok & amylia too!
18 march 2009 02:3518 march 2009 02:35

iRa said…
xeaa, katanya tomok nak buat surprise this week…tunggu…. (eh…bila masa plak aku jadi peminat tomok nih???? Hahaha
19 March 2009 03:31

March 12, 2009

Swarosvki Crystal Muzium - Innsbruck, Austria

Destinasi kedua dan terakhir, ke Muzium Kristal Swarovski...tak sempat nak gi banyak2 tempat..masa pun tak mengizinkan...stay kat sini pun cuma 4 hari, tu pun termasuk hari sampai dan hari bertolak balik...kalau lama maybe puas jugak le berjalan sana sini...
kiranya turun dari skiing centre tu pergi ke Congress Centre jap...nak catch up satu session...pastu baru bergegas cari bus stop nak ke Muzium ni...sib sempat catch up bus terakhir yg nak ke sana...kiranya lebih kurang 5 minit kami sampai, bas pun datang...kalau tak, tak pergi le Muzium ni...
bus stop yg kami pusing2 cari...rupanya kat selekoh lain...sib baik Tourist Centre, kalau tak memang tak jumpa...or lambat jumpa...

dah sampai...ni depan parking area

tak tau le berapa harga tiket...sebab kami guna Innsbruck Card yg valid 24 hours dan boleh masuk mana2 attraction dan guna public transport sekitar Innsbruck...


sekitar luar Muzium...
dah nampak dah kepala Muzium tu...kalau masa musim panas..lagi cantik...hijau saujana mata memandang...

disebabkan sejuk..air pun beku...kalau tak, air tu ala2 air terjun buatan le..
kristal oh kristal...macam2 ada...kuda pun pakai kristal...:)

kristal terbesar...katanya...



lepas masuk je kami dihidangkan dgn bbrp persembahan...termasuklan tarian capoeira ni...terhibur gak dengar lagu dia...rancak...
yg kepala burung tu sebenarnya salah satu rupa kepala..ada bbrp kepala lagi bergerak utk dipadankan dengan badan haiwan berkaki empat tu..semuanya kristal...berpinau mata dibuatnya...

magic...sekejap cantik...

sekejap menakutkan..bak kata kak mah... aku pun tak perasan patung ni ada sisi baik dan sisi gelap...masa tgk gambar ni baru perasan...hehehehe...

bunga ni boleh menghayunkan dedaun2 yg dihiasi kristal

seni kan... ala tangan cabut kepala sendiri plak aku tgk...motif?? jgn tanya aku...seram masa tgk benda ni...cuma yg aku tau gaun dia dipenuhi dengan kristal...sarat gitu...

giant's harmonica...ada bunyi2 lagi...tudung periuk...oh tudung periuk sambil menari... weehhh..tak kan muzik ni plak yg dia mainkan...klik VC kat bawah ni...



ni pulak giant's glove..

legasi giant lagi...kali ni cincin plak...yg pasti bukan giant dalam jack and the beanstalks..:)

Poisedon Puzzle...suka sangat area ni...cantik...

dah abis round2 muzium...tetiba eh...termasuk kedai plak...bijok2...exit muzium terus je nampak kedai..tak leh escape tu...hehehehe...tapi takpelah...tgk2 cuci mata je lah...

comei plak ngan tikus n kucing ni...so..settle lah lawatan sambil belajar kami di Muzium nih...nak balik lah plak...lapar..nak kena cari sesuap makanan..maklumlah bekal yg dibawak dah abis...tapi kalau tak abis pun tetap nak cari makanan lain jugak...

so, ni lah bas yg bawak kami pergi-balik dari Innsbruck-Muzium-Inssbruck semula... lepas makan...packing...esok dah nak balik...paling2 kul 8.30 pagi dah kena gerak ke airport....

bye..adios...Innsbruck..samapi ketemu lagi...(macam takde harapan je....hahahaha)


March 10, 2009

Skiing? Never ever thought I'd try it

lama dah tertangguh nak sambung kisah ni... try skiing kat Innsbruck baru2 ni... tak pernah terfikir nak cuba...ngatkan nak naik dan jalan2 je kat atas puncak Segrubee dan Halefekar tu... tapi bila tgk depa skiing macam best plak...apa salahnya try kan...ntah bila lagi nak gi area2 macam ni nanti...so, pagi2 tu dah menuju ke train station khas utk naik ke Hungerberg...dari Hungerberg ni nanti kena naik cable car pulak ke Segrubee dan Halefekar (Halefekar ni paling atas le)...(Hungerberg-Segrubee-Halefekar)...kami guna Innsbruck card...sonang...satu card tu boleh guna utk plbagai attraction and public transport...
kat area train station...ni memang peminat sukan ski...depa siap bawak sendiri punya...


dalam train...train dia comei je... pendek je...memang khas utk ke kawasan ski tu...

kat Hungerberg...ni kat luar restoran..amik ko..sape nak duduk atas ais tu...bukan duduk atas kerusi...:)

hotel2 n chalet2 kat Hungerberg...

ramai betul manusia yg menanti cable car...termasuklah kami...dah le depa tu tinggi2...bagak2...tersepit kami dibuatnya...

dah sampai kat Halefekar...ni puncak paling tinggi...gang2 yg dah expert je skiing or snowboarding dari sini...



scenery dari puncak Halefekar...cantik sangat2..

tebal gila ais...tenggelam sampai ke lutut..dah le sejuk....
datang dah rombongan cik kiah nak bermain ski....

tu dia...ngeri tgk depa ni...berani betul..macam takde apa je nak snowboard dari tempat tinggi...dah le start tu biasanya dia lompat skit...kagum2...

depa tak perasan pun kami snap gambar depa...

mamat ni tau kami snap..siap bgtau dia lagi nak snap gambar dia...senyum je dia...

dah sampai bawah tu..biasanya depa naik sky lif ni utk ke atas...takkan nak panjat kot...tapi kalau dah sampai ke Hungernerg semula..depa kena naik cable car semula lah...

entrance nak naik sky lift...tapi ni ke kawasan yg tak tinggi sangat..maybe for intermediate kot...

kedai sewa peralatan ski...half day 15 euro...oklah kot...

snowboard dan skiing equipment

luar kedai...
sedang mencuba...nampak senang...tapi licin giler....terjatuh2 di buatnya...


cuba lagi dan lagi...

ni dah turun semula...dengan cable car...tgk bawah..huhuhu..cantiknya..masa naik tak perasan sebab terselit2 celah makhluk2 lain...

rasa macam berada di alam Edward Cullen and Bella plak...cuma musim sejuk je lah...dok terbayang2 Edward angkut Bella panjat pokok ni..."Spider Monkey"..

cantiknya.....



bandar Innsbruck amik dari Hungerberg...


dah turun tu...pi Congress Centre jap.. nak kejar satu sessi tu... pastu nak ke Muzium Kristal Swarovski plak....
Komen2:

easyou said...
fuyyooo mcm best je kak... seputih salju
14 March 2009 03:00

Hanum said...
SubhanAllah... breath takingly superb views...cun!! Aku gi dlm mimpi je lerr..
15 march 2009 02:58

iRa said...
sangat2 cantik...terpaku dengan keindahan ciptaanNya...
16 march 2009 02:37