April 23, 2009

Scotland Series (1)

Lama plak tertangguh nak story pasal Scotland Series……ni pun baru part 1...letak gambar lebih skitlah...tak yah story panjang lebar....:) It’s a 2D 1N tour, so to make sure tak membazir atas jalan hari Sabtu, kami pun bertolak pagi2 buta tu…kira2 jam 2 pagi…slow2 lah kan…rasa ngantuk, berhenti kat services…sempatlah tido jap & Subuh kat situ…pastu teruskan perjalanan ke Glasgow…kira2 jam 8 lebih pagi sampailah kat city centre Glasgow…pusing2 cari parking, nasib baik ada parking, tak kena bayar plak tu…bagus2… Cari Tourist Info Centre, tapi takde apa yg menarik….pusing2 jap sekitar city centre..snap sana, snap sini…pastu gerak ke Transport Museum and Kelvinton Art & Gallery Museum..


First time ke Transport Museum…best juga…yg penting free…hahaha…tapi dia ada lah sediakan box for donation..so, letaklah sepound dua or se euro dua…nak letak lebih pun boleh… tapi yg seronoknya masuk Transport Museum ni, macam2 ada… evolusi kenderaan daripada basikal-motosikal-kereta-bas-train-tram… Cuma visitor tak boleh masuk dalam kenderaan tu…dapat bergambar dari luar je…maybe too fragile kot keadaan dalam kenderaan tu…so, dapat tgk dan jenguk2 daripada luar je…



On the other side of the museum ni dia buat jalan yg kiri kanan nya ada kedai2 lama…pastu di letakkan kenderaan2 lama kat jalan tu…ada certain2 kedai di buka…so visitor boleh masuk dan bergambar… ada juga buat train station lama dengan dua replica keretapi… macam real je…

Dah abis jenguk dua2 area, kami pun gerak ke Kelvinton Art dan Galley Museum…masa ni tgh buat Dr Who Exhibition…dah excited dah ni ngatkan boleh masuk cam tu je…rupanya bayar daaa…bayar tu satu hall ah, tapi tiket on that day dah sold out…kalau nak tgk juga kenalah beli tiket next day…so, ni je lah yg dapat snap.. Kalau dah nama museum tu mestilah penuh dengan sejarah…kami tak ke semua area pun…pening plak rasa tgk patung2 dan ramai sangat umat manusia…kami just ke certain2 area je…tingkat atas pun tak pergi…so, ni je lah area yg kami pergi….


Dah settle tu, balik ke kereta dan lunch le…apa lagi…lapar beb…:) lepas ni nak ke Tall Ship & Glasgow Science Centre....jejak kaki n amik2 gambar je...
Tall Ship...ngatkan free, rupanya kena bayar daaaa...so, masuk kat Gift Shop je...tapi takde souvenir yg menarik..... so kuar le semula...amik gambar daripada luar pagar je....


BBC Scotland...sebelah Glasgow Science Centre je... BBC ni macam RTM le kalau kat Malaysia..

settle dah lawatan sepantas kilat di Glasgow, so kami gerak pula ke Stirling pula…tgk Monument William Wallace…

William Wallace Monument

sape ntah dia ni…hahahaha…kalau bukan sebab tgk Braveheart, tak kenal pun Wallace ni…gara2 Mel Gibson dan Braveheart le Wallace ni dikenali serata dunia…tak pasal2 jadi tempat perlancongan plak….tapi kalau tau pasal sejarah Wallace ni, lagi2 cara kematian dia memang sedih…dan rasa kejamnya cara yg digunakan tu…takpelah, yg ni kita citer next entry kot…kalau dak, tak de citer nak update blog plak…kannnnnn…..



Komen2:

easyou said…cantik betul warna langit tu..biruu..
30 April 2009 08:47

iRa said…memang terpana dgn awan n langit kat sini…cantik sangat...kalau awan tu, seketul2 bentuknya..
05 may 2009 01:07

April 20, 2009

Ingat lagi tak??? Moreo Attack, Gaban, Mask Rider Black & Chiaki

Tema posting kali ini ialah 'Mari imbas kenangan zaman kanak2'...boleh gitu??? tengah2 fening2 langau ni lah dok teringat zaman kanak2 ribena, zaman gumbira tak fikir masalah negara...ekekekeke...teringat citer2 kat TV masa zaman kanak2...…tetiba je…tapi citer2 dulu best gak apa…petang2 dok depan tv ngan family sambil tgk citer2 alihsuara…balik sekolah agama je terkejar2 lari balik ke umah sebab nak tgk citer2 ni….biasalah dah duduk kat Johor, pergilah sekolah agama kan….jom kita imbas semula citer2 favourite zaman kanak2…sape2 yg tau tu mesti lebih2 kurang baya aku kot…ekekeke…

Moreo Attack

Citer ni memang fav sekeluarga.....dengan bola yg berputar2 sampai nampak bbrp biji...dengan sommersault si Chun tu...perrgghhhh...memang seronok sangat tgk citer ni masa tu...tapi takde lah sampai suka main bola tampar....yg paling best lagu dia...terngiang2 kat dalam fikrian....gigih cari kat youtube utk tatapan diri sendiri dan semua....rindukan zaman kanak2…mesti korang tgh teringat2 jugak kan….jom kita nyanyi lagu tema Moreo Attack ni…



Credit to longpiaopiao

Gaban

Dengan masa 0.00000001 saat…terus bertukar jadi Gaban…lagu dia tak ingat sangat lah…tapi VC lagu ni aku tetap cari…baru namanya imbas semula kenangan zaman kanak2….gaban ni aku tgk kadang2 je…tak minat sangat sebab hero tak hensem kot…kecik2 dah pandai nak hero hensem…tak baik betul…yg aku minat semestinya Suria Perkasa Hitam….



Credit to nikdollah



Suria Perkasa Hitam (Kamen Rider Black)

Yg ni heronya hensem…kiranya zaman tu hensem lah…tak perlulah di bandingkan dengan hero Jepun sekarang kan…masa tu dengan motor berkuasa besar tu…kira hebat le…walaupun tidak dengan kelajuan 0.000001 saat, aku tetap suka citer ni…penangan hero hensem…hahahaha…walaupun lagu tak best sangat…tapi aku selitkan jugalah…



Credit to moidixmois666

Sekarang ni dah macam2 rider ada…Kamen Rider Kabuto, Kamen Rider Den-O, Kamen Rider Ryuki...yg pasti hero tetap kawaiii....hahahaha...tak percaya??? Tgk VC kat bawah ni eik…yg sebut “If he’s strongest, then I’m the strongest”…commercial from Kamen Rider Kabuto…



credit to sakurahatake18

Chiaki

Aku tak sure lah tajuk citer tu…rasanya macam Chiaki…tapi tak sure nooo….yg aku ngat dia pramugari…hero namanya Cikgu Hiroshi dan watak jahat Mariko Shinto si tangan keras…. Memang nama2 watak ni melekat dalam ingatan….maknanya memang best lah kot citer ni…sampai leh ingat nama watak2 utama nya, walaupun tak ngat sangat jalan ceritanya….akhirnya jumpa gak satu VC kat YT pasal citer ni…siap nyanyi2 lagi…rupanya pelakon yg bawa watak Chiaki ni penyanyi….



Credit to trendsinja1


Apa lagi ya???? Kartun??? Tu kena buat satu entry khas pula.... kalau drama2 melayu memang tak ingat sangat….bukan sebab tak nak tgk..tapi tak boleh tgk daaaa…malam2 lepas maghrib kena buat kerja rumah…pagi dah gi sekolah rendah…petang sekolah agama..balik sekolah agama duk sibuk tgk citer alihbahasa…so, malam mestilah siapkan kerja rumah…Cuma tu kadang2 dapatlah juga tgk kalau cuti sekolah atau kerja rumah dah siap…manis kan kenangan zaman kanak2….kalaulah….. (sambung sendiri mengikut cita rasa masing2 ya…)


Komen2:

nurhanzs_co said…

hahahah.. mmg suma rancangan kegemaran masa kanak2.. mmg betul aaa pas sekolah agama jer cepat2 balik sbb nak mngejarkan citer Moreo Attack nih.. tp pastu dia tukar waktu siaran kan.. so tak dpt nak tgk ending dia.. huhuh... nak ponteng sek agama kang kena bebel takleh nak tgk gak.. heheh..Suma citer jepun ekk.. tp mmg best kalau ingat zaman kanak2.. huhu..
21 April 2009 04:08

iRa said…

kannnn…sanggup berlari2 balik dari sekolah agama….gara2 citer Jepun ni…sampai skrg tak ilang2 lagi minat Jdrama nih…:)
21 April 2009 10:39

Anonymous said…

Ader lagi la..akantare..citer jepun tu..huhuh..balik skolah agame bli askrim 20 posen.. lps tu tgk reramai kt umah..hohoh…
Plak tu kt jb leh dpt siaran indon..lg la besh..
Hehehe..
-along-
21 April 2009 14:55

easyou said:

best la retro mcm ni. Suka tgk tapi apakan daya dulu. Berlari la macam mana pun dari sek agama, masih gak x dpt tgk.. hehe takda plak full movie cita2 ni kan
21 April 2009 23:19

iRa said...

Along...akantare? alamak takde dalam long term memory lah plak citer tu…citer pe eik…ntah2 citer ni glamour masa zaman along kot..kekekeke
22 April 2009 05:20

iRa said…

easyou…nande?? Apesal berlari2 pun tak dapat tgk?? Ke tak sempat tgk… or kena buat homewaork petang2… kena check kat torrent site le kot..mana tau ada…:)
22 April 2009 05:22

chujie said…

ira..hehe..mmg mengimbau laaaa.. aku tgk lagi Oshin, Rin Hanekoma, Ninja yg hero dia nama Sasuka tu, yg jahat Banchang..hehehe..Bila mlm selalu mimpi Sasuka..
03 May 2009 21:55

April 14, 2009

Ceritaku Ceritamu

Cuti easter…sabtu ahad dah ke Scotland…Isnin masih di rumah lagi…Selasa pun masih cuti lagi…kononnya nak menyambung entry Jejak Jejak Scotland, tapi tangan plak gatal2 click youtube... Di bahagian search button pula jari jemari dah tergediks nak menaip citer2 melayu yg tgh hangat di tanah air skrg ni… maklumlah, ada je sumber2 yg menyebabkan aku tergoda nak menonton2 citer2 ni… ada dua drama yg menarik perhatian aku setakat ni.... Merah Puteh dan Dari Mata Arisa...

Merah Puteh (pic from wajahwajah.com)

Merah (kiri) & Puteh (kanan)

First impression…boleh tahan gak citer ni.. Puteh tu aku kenal lah…si Tajul dalam Dunia Baru…nampak lain plak dalam citer ni…dah hilang ke’Tajol’an nya… Merah, serius tak kenal..tapi bagus gak mamat ni berlakon…ooo..budak teater rupanya…. garapan citer… macam menarik…bawang puteh2 bawang merah version lelaki tapi saling sayang menyayangi… tapi mak tiri tetap jahat hoccayss… mak tiri plak si Kak Sutinah ‘Rona Rani Macaroni’… kelas Kak Sutinah ni…

Merah ada awek, June…aduhai gediks giler minah ni… tak larat nak tgk… masalahnya nampak sangat gediks tu di buat2..terlalu over n tak natural.. (eh….sejak bila aku pandai bg komen nih…leh tak nak jadi Casting Director???hahahhaha)… satu hari tu Merah ternampak plak June main kayu tiga…dia bengang aaa….pastu macam menjauhkan diri skit ngan June walaupun dalam hati still suka…June plak berpakat ngan Beego, kawan satu uni…Beego bgtau Merah yg Merah nampak ngan June tu sepupu June…dan memang sepupu June tu memang caring lebih le ngan June…tu yg ala2 nampak semacam je…Merah percaya lah gaks dan nak berbaik semula ngan June…..

Puteh plaks di hati dia sentiasa setia ngan Anggun, kawan dia masa kecik2 yg dah ikut ayah pindah ke Canada…disebabkan si Puteh ni tukar course (dia minat melukis) dan tak nak parents dia tau, Puteh pun keja lah kat satu galeri ni...pemiliknya nama Iman…baya2 Puteh jugak....anak org kaya gak le kot…nak jadi citer, Anggun n ayah balik Msia semula…Merah plak terpikat pandang pertama ngan si Anggun… Puteh dapat rasakan tapi dia biasalah… senyap dan mengalah je…Iman plak rajin bg nasihat kat Puteh…kira tempat Puteh mengadu masalah gak le… si Merah plak dah angau ngan Anggun dan nak cuba memikat Anggun tapi kurang dilayan… so Merah minta nasihat si Puteh ni plak… Anggun ni plak kalau Merah jumpa dia selalu tanya pasal Puteh…nampak interested sangat ngan Puteh… so, adakah cinta bersegi??? Merah-Anggun-Puteh??? Merah-Anggun-Puteh-Iman???? Ntah ler…kena lah tgk plak… satu keja plak kan…




Dari Mata Arisa

Akif (Syed Aiman) & Arisa (Ayu Raudhah)

Citer ni plak, adaptasi novel Kau Sayangku (penulis: BikashNurIdris)… pernah baca novel ni dulu…tapi dah lupa daaaa…. Mula2 macam slow skit le sebab citer sejarah silam mak ayah heroin (Arisa)… tapi penting gak..kalau tak macam boleh confuse gak le bila tgk citer ni…setakat yg aku tgk lah, suka sangat ngan pairing Arisa (Ayu Raudah) n Akif (Syed Aiman) … sesuai gitu… nak ikutkan banyak gak le watak2 dalam citer ni…and rasanya memang jalan citer n scriptwriting tu di jaga supaya tak lari sangat daripada novel…even family member termasuklah sepupu si Akif pun ada sekali....

Sinopsis… yg ringkas2 je.... Arisa/Aryana kembar…Aryana ada bf nama Zaril.. Azarina (kebetulan sepupu kaya depa, maknya adik beradik kembar mak Arisa/Aryana) plak suka kat Zaril….jadikan citer Aryana meninggal kemalangan langgar lari……selepas bbrp lama Arisa keja kat KL (company ayah Akif), Zaril kawin ngan Azarina..Akif plak ada gf, Sherin..Akif nak ajak tunang & kawin, tapi Sherin tak nak....tak sedialah kononnya..rupanya ada bf lain, which is Eddy...Akif nampak depan mata, n berdepan ngan Sherin...Sherin mengaku dia tak cintakan Akif dan tak sedia nak ada ikatan…so depa putus…Akif pun g oversea ….

nak jadikan citer lagi, Eddy (company dia selalu berurusan ngan company tempat Arisa keja) plak nampak Arisa ngan secretary dia, Lily (which is housemate Arisa) dan nak memikat Arisa… Eddy ni playboy le kiranya…last2 disebabkan nak escape daripada Eddy, Arisa buat citer dia dah bertunang…Eddy plak tanya sape nama tunang…Arisa plak gatai2 sebut nama Akif Zamani…dia belasah je…dia ngat takde sape nama tu…nak jadikan citer lagi..rupanya Akif Zamani tu akan jadi bos dia..sebab kena gantikan abg dia (yg sekarang jadi bos Arisa)..maka lepas tu bermulalah episode gaduh2 manja Akif-Arisa….



ira: ni lah org kata takde keja cari keja.....kalau dah start tgk tu, mulalah…mesti teringat2…. mesti nak tau apa ending…what happen next… sape ngan sape… cam ne tu???

April 13, 2009

Jejak Jejak Scotland

Yuppp…Nilah jawapan utk entri sebelum ni …Easter baru ni pi jejak kaki ke Scotland…2D 1N je…tu pun dah ok sangat2.. sib baik cik abg pun terima proposal nak ke Scotland ni…kalau dak g carboot je kot…ahaksss…

Nak kata Siri Jelajah Scotland tak juga...Cuma pergi dua tempat je… Glasgow and Edinburgh… tak ke bahagian utara Scotland pun..walaupun niat di hati tu nak sangat ke Loch Ness...kat Inverness (semata2 sebab lagenda Nessie), tapi memandangkan perjalanan dari Birmingham ke Loch Ness pun dah 7 jam lebih (tgk peta pun dah tau jauh gilerrr)....so, niat terpaksalah di batalkan..lagipun just 2D 1N je kat Scotland...

Nessie @ Loch Ness

Hari pertama ke Glasgow and Stirling pastu check in kat Livingston, Edinburh. Hari kedua baru lah round2 Edinburgh..cumanya dah budget nak balik awal...nak bertolak daripada Edinburgh dalam jam 3... so sampai Birmingham dalam kul 9 lebih lah... kalau lambat2 sangat2 lewat sangat sampainya...anyway, best gak le tour ke Glasgow, Stirling dan Edinburgh ni..Cuma ada org tu nak ke St Andrew Park tapi tak sempat...lain kali je lah ya...
Hmmm...oklah…for more pics kita tunggu next entry lah eik…bg den dapat idea2 nak mengarang....for now, jya ne….

April 8, 2009

Cuti cuti Easter

This week start cuti Easter, salah satu perayaan keagamaan penduduk sini...kiranya cuti kedua terbesar selepas Krismas... kat sini kalau ikutkan dua perayaan ni je cuti panjang..lain2 nan ado... lainle kat Msia..amik...semua perayaan kita cuti, tak kisahle sehari ke seminggu dua ker...kat sini, kalau untuk Uni plak..depa sambung terus jadikan cuti semester...so student2 leh lah balik kampung selama tiga minggu..tapi Uni still bukak except 4-5 hari dari 10/4/09-14/4/09... masa ni memang the whole Uni tutup ler...

so, sempena cuti cuti easter ni ramai le kengkawan yg amik kesempatan bercuti..bbrp family dah memulakan Siri Jelajah Europe...ada yg pergi Ahad lepas (5/4/09)...dan kebanyakkannya dua minggu..barulah puas jelajah 5-6 negara europe... ada yg baru nak bertolak Jumaat ni (10/4/09)...pun sama dua minggu juga...kata org, alang2 dah sampai sini pergi je lah...sebab nanti entah bila boleh ke sana semula... lagipun anak2 cuti sekolah, mak/ayah pun cuti sekolah gaks...so pergilah jalan2 makan angin...

nak tau gak nak ke mana??? kita bg sneak peek je dah lah... hehehehehe....



ira: so, rasa2nya nak ke mana ya??

April 2, 2009

Facebook oh Facebook

Facebook?? Masa mula2 member suh register..memang malas sangat.. sebabnya takut bersawang je nanti… sejarah membuktikan Friendster ku pun dah penuh sawang….jarang sekali di update…tapi akhirnya register gak FB sebab leh gak le keep track ngan kawan2…tapi jarang2 sekali nak jenguk2 FB ni… rasa serabut plak tgk application yg melampau2 banyaknya… sekali-skala login bila nak accept request teman2 lama mahupun baru… apa salahnya memulakan ataupun menyambung ukhuwah kan…

tapi semalam....entah angin kus kus apa yg melanda… rajin plak jenguk FB… lepas dah accept few request..tetiba tgk macam ada quiz menarik plak utk di jawab…


What HEROES character are you?.... dah le mood masa tu maca ala2 nak makan org..ngatkan dapat Sylar...tup2 resultnya??? ni ha resultnya..

Ira took the "What HEROES caracter are you?" quiz and the result is Peter Petrelli.

You are a nice person and very sensible.

pastu tadi...duk godeh2 FB...jawab le satu lagi kuiz...'Where should you be living?'...yg ni dah agak dah resultnya...

Ira just took the Where should you be living? quiz and got the result: The Country..

The Country: You are tired of living in a crowded place where there's too much concrete and not enough green. You want to live out in the country, preferably somewhere with a barn, a river and lots of wide open spaces where you can unwind and enjoy the quiet.

macam best plak jawab quiz2 ni...hahaha...dah macam tak de keja plak.. sib baik soalan skit2 je.. kalau dak..tak kuasa jugak nak menjawabnya....

ira: Sylar...my fav villain...


Komen2:

dav_perantau said…

salam..akak saya pun baru ada afcebook tapi xpandai guna pun..mcm ner nak add akak..email aper?
02 April 2009 21:20