October 28, 2009

Riang Ria Cuti Sekolah

minggu ni nak bercuti lagi... tapi sebelum tu kena siapkan keja dulu.. keja kena siapkan... siapkan keja dulu... keja... keja... keja....

nak jalan mana??? nak g tengok dinasour kot... nak naik chair lift juga... nak bawak iman makan angin jugak... nak jenguk macam2 tempat kalau ikut hati ni.. cuma antara sempat dengan tak...
kami nak ke Isle of Wight...wuuuhuuuuu...

ramai yg kata tempat ni cantik..menarik..tertarik...da bommm... tapi maybe masa summer kot... ni dah autumn... dah makin sejuk... tapi kita belasah je lah... jalan jalan makan angin... Isle of Wight...tungguuuuu....

coast line of the Isle of Wight

October 23, 2009

Oxford


sebenarnya tak rancang pun nak ke Oxford.. kiranya last minute gak le.. hantar kawan madier ke rumah kawannya di sana.. tapi dah alang2 sampai ke Oxford, kita panjangkan langkah ke bandarnya juga.. kiranya lepas dah gerak dari rumah member Oxford ni kami terus ke bandar Oxford.. punyalah susah nak cari parking..yg dekat2 dan dalam bandar penuh..maybe sebab hari Ahad kot.. tapi akhirnya selepas pusing kaloi ketiga, jumpa juga parking... walau agak jauh, tapi oklah jugak... senaman apa...jalan kaki daripada parking area to Oxford city...









sekitar bandar Oxford
salah satu tempat shooting Harry Potter

pandangan luar Christ Church
pandangan luar Christ Church..tak dapat nak masuk sebab dah tutup...

October 20, 2009

Edisi Bundle Raya II

nak upload gambar2 raya lagi... last lah ni... venue pun sama je.... kali ni daripada kamera sendiri pula...:)

budak bulat yg comel.. memang asyik kena cium n cubit2 je pipi tu....


ni sorang lagi budak bulat yg comel.. kalau jumpa memang confirm kena peluk2...











October 16, 2009

Edisi Bundle Raya

Beberapa gambar sekitar majlis jamuan raya di sini.... gambar2 ni sebenaunya daripada 'tagged' FB rakan2 kat sini... thanks ya.. gambar sendiri tak terupload le pulak... kena buat edisi bundle raya 2...:)









October 13, 2009

GANTI (QADA') & SUNAT SYAWAL SEKALI 2 IN 1

sebenarnya posting ni daripada blog member madier merangkap member aku...
namanya Ustaz Madi... so, aku paste le di sini untuk kita kongsi bersama... thanks ustaz...

masalah nih telah ditanya oleh studentku..boleh ke dak kalau kita buat qada' dan puasa sunat 6 sekali serentak.

nak jawab soalan nih sukar sikit, kerana tiada nas yang boleh menyokong..melainkan hanya terdapat nas yang mengatakan sunat berpuasa 6 di bulan syawal dan wajib mengantikan puasa.. tidak dijumpai hadis atau mana2 nas yang membolehkan atau melarang puasa qada' disatukan dengan puasa sunat 6 syawal...
bagi menjawab persoalan tersebut, aku membuat perumpamaan yang mudah untuk student nih paham...ini disebabkan dia kata 'ustad saya dulu kata boleh'.. perbualan aku bunyi camni lebih kurang....
sekarang camni..aku kata..ust berhutang dengan awok rm 10... wajib dok ustad bayor...lalu student jawab...wajib la ust...ok..kalau hutang wajib bayarkan...sekarang nih ust nak bayar hutang awok rm 10...ust pun kata...nah sepuluh ringgit...bayor hutang ouk dulu....dalam masa yang sama ust pun kata..sepuluh ringgit nih juga sebagai duit raya untuk awok...boleh ke dok...student tuh kata; mana bleh ust, rm 10 tuh kan duit saya...duit raya kene bagi duit lain la pulak...lalu aku pun kata:... macam tuh gak ngan puasa...wajib ganti: kene ganti..sunat kita buat la hari lain..dok pun puasa sunat dulu....hanya allah lebih mengetahui....tuh hanya pandangan aku sahaja.......

October 1, 2009

Rumah Terbuka - Selera Timur

Dah nama pun raya kan... biasanya mesti ada open house... kalau tahun lepas kebanyakan open house secara sendirian... kali ni kita buat konsep sharing is caring... kali ni, open house kami share sekali ngan dun Saltley yg lain, Kak Kam/Aziman, Kak Norlia/Arif dan Ita/KZ... tempatnya di Nechell pada 26 Sept 09...(rumah kak kam yg indah dan cantik tu).. maklumlah garden pun luas kat belakang..sesuai nak bakar membakar ayam ni... menunya seperti gambar di bawah....

haaa... ni lah menu kami.... nasi kerabu perantau... kira 80% complete le... yg takde cuma solok lada.. bukan sebab takde bahan..sebab kurang kemahiran nak buat.. yg mahir bz skit dan ada yg balik beraya di msia tahun ni...

ni plak area riang ria kuih raya, kerepek raya.. cuma terselit lasagna aku buat kat situ... buat penambah hidangan...haaa, kuih tart nenas tu Kak Kam buat sendiri...nampak dalam tupperware bulat besar tu tak? dalam tu karipap kecik kiriman bondaku...



yg ni plak kepakaran kak norlia..semua manisan2 ni kak norlia yg buat... mabeles.... bukan budak2 je suka.. mak ayah budak pun suka...huhuhu


luas kan garden umah kak kam...nyaman je rasanya..sib baik tak sejuk ari tu...



tuan umah bersama posing beramai2.... dah petang dah ni.. tetamu pun dah beransur pulang... harap semuanya seronok menjamu selera seadanya...