May 29, 2009

Kanvas Semua Bintang

hari ni badan tak sedap sangat...sebenarnya dah masuk hari ketiga fenomena ni berlaku...tapi hari ni memang rasa tak larat sangat, so duduk rumah je...makan ubat dan tido jap dengan harapan nanti tghari dah agak ok....

alhamdullilah...dah rasa beransur ok..mana taknye daripada semalam telan panadol dengan jayanya...telan ubat selsema dari klinik kat 'Dawlish Road'...memang mujarab ubat tu...lepas makan terus terlena...

so, ni dah makan tghari skit...dah lega skit...duk le mengadap PC...Title: Kanvas Semua Bintang?? apa ke benda lah tu..

takde lah...aku ni sebenarnya dok usha2 kasut ni dan yang sewaktunya dengannya...Converse All Stars ataupun direct translationnya daripada kamus aku (Kanvas Semua Bintang...hahahahaha)....tapi yg tak berkenan sangat tu dengan harganya.....waduh2....seremmm dibuatnya...last2 fikir semula..takpelah tak pakai kasut ni pun...tapi kat carboot memang susah nak jumpa...kasut biasa saiz aku pun susah nak jumpa, apatah lagi jenama macam ni...

fikir punya fikir...pusing punya pusing...dua hari lepas aku telah berjaya membeli kasut jenama Kanvas Semua Bintang....dua pasang lagi...itu pun kalau ikut nilai Converse All Star ni boleh dapat 4 pasang kasut yg aku beli tu...cantik jugak kasut tu walaupun murah...sekarang tema aku ialah 'mari bermain dengan warna2 terang'....sekali sekala apasalahnya...ni asyik warna cekelat je...:)

Kanvas Semua Bintang 1 - bought @ A New Look

Kanvas Semua Bintang 2 - bought @ Next

maka dapatlah dua pasang kasut serupa tapi tak sama....yg penting selamat duit den...at least dengan half of the Converse All Stars nyer harga kasut, den dapat beli dua pasang kasut lain...oklah tu (sambil tunjuk jari macam Saida AF6)...

Komen2:

chujie said…

wow..i like the blue one!! Cantek la ira..
29 May 2009 05:43

YaYa said…

Thanks for the wish forum…have I told you that I’m going to nub’s gathering next week?? Ehhehe
30 May 2009 05:09

feresa said…

wahh..kasut baru.. :D
31 May 2009 17:48

iRa said…

chujie – kannn…ada two color with the same pattern..pink n blue..tapi pink is like terlalu terang..and susah nak matching..so aku pilih le biru…

yaya – saja buat jeles tau…

feresa – kasut baru setelah kasut lama buruk seburuknya...ekekeke...
01 June 2009 02:59

May 26, 2009

Hajat di hati nak tengok wayang

semalam bank holiday kat sini... Spring Bank Holiday (Last Monday in May)... ngatkan cik abang kerja... kita pun tak merancang awal2 nak ke mana2...la...rupanya dia tak kerja...penuh kesabaran je lah.... akhirnya sambil2 breakfast tengok DVD Transformer... habis je tgk citer dah kul 11 lebih pagi.... last2 rancang nak tengok wayang... nak tgk citer Night at the Museum 2 hajatnya...


tapi sebelum tu pergilah Castle Vale dulu...jenguk2 Argos dan Comet...sebab nak survey fridge freezer...yang kat rumah dah rosak...dan tak rasa tn rumah nak ganti yang baru... survey punya survey adalah agak ok.. tapi tak beli lagi...dah nama pun survey kan... lepas tu ke Asda kat One Stop plak...cari barang2 dapur....tapi sedih plak sebab tak boleh beli yang frozen...huhuhuhu... peti ais takde kan... hmmm...tak sedar masa berlalu...pusing sana, pusing sini...rupanya dah dekat jam 4 petang... dah le tak solat zuhur lagi, sebab kuar dari rumah tadi dalam jam 12 tghari... nak tak nak, terpaksalah cancel plan tgk wayang....huhuhuhu...ntah bilalah plak nak pergi tgk....silap2 torrent mari....hahahahaha...

Komen2:

YaYa said…
Wehh..aku dh ade kt mesia..ehehe..ko balek tk?
26 may 2009 19:30

iRa said…
waduh2….menusuk kalbu sungguh soalan ko tu…summer ku di UK juga kali ini….huhuhuhuhu..
27 may 2009 05:10

May 20, 2009

Sibuk sungguh si dia ni

bakal dato' yang sibuk

tiba2 teringat kat adik lelakiku yg comel dan bolattt ni...sangatlah sibuknya tak terkata...bukan setakat sibuk dengan kerja ofis yang memerlukan dirinya outstation (hmmm...outstation ke??? ) membawa student ke sana dan kemari...tapi sibuk dengan kerja sampingan dengan tema mari mencari duit lebih untuk belanja kenduri nanti ya....... satu je tak berubah, badan tetap maintain comel dan bolattttttt.....

ipah jeling uda..uda, jgn makan banyak2 sangat ya...

mungkin inilah kerenah kebanyakan anak lelaki kot...semuanya diserahkan kepada emak..kalau ada kakak atau adik perempuan, yg ni pun dikerah idea dan tenaga utk menyelesaikan apa yg patut...mujurlah ada Ipah dan Idah...dia berdua ni lah yang selalu bising pasal abg dia ni....konsep warna baju pun adik perempuanku dua org ni jugak lah yg fikir....bila ditanya, Uda...nanti masa kenduri sebelah perempuan kita satu family nak pilih baju warna apa? Masa sebelah lelaki pula nak warna apa?? Jawapan yg paling best diberi...ikutlah...korang pilihlah uda tak kisah....muahahahahaha....penuh kesabaran tak mendengarnya....nasib baik lah adik aku dua ketul kamcing ngan bakal kakak ipar dia (bakal adik ipar aku)...so, boleh le sembang2 kat telefon bertanya khabar....yg kelakarnya kadang2, bakal adik ipar ni telefon tanya pasal Uda yang sibuk memanjang tu...tapi adik2 aku pun tak dapat tolong sebab Uda ni pun bukan nak update ngan dia org pun kalau Uda ke mana2...:)

ipah (masa graduation day @ UiTM) & idah

hmmmm...itulah adikku Uda...sibuk sepanjang masa tapi tetap peramah sepanjang masa juga... aku dari dulu gelar dia Dato'... mana tau masin mulut kakak dia ni kan... semoga semua urusan menjelang hari bahagia dipermudahkan...sibuk tu sibuk juga...tapi kena ingat macam2 perkara lagi perlu diselesaikan....dan jaga diri ya....jangan bolattt2 sangat....tapi jangan kurus2 sangat...nanti akak dah takde 'brother bear'....

May 17, 2009

Konsert Akhir AF7


Akhirnya tamat sudah AF7 musim ini…juara hinggalah tempat kelima sudah dinobatkan…pendapat peribadi aku, konsert final kali ini agak hambar…kurang menyengat, tak tahulah di mana silapnya…tapi rasanya, mungkin pada pemilihan lagu yg kurang sesuai atau tidak mesra telinga….semasa lagu diberi kepada pelajar pada hari Isnin minggu terakhir hanya bbrp lagu sahaja yg aku rasakan agak mesra telinga dan sesuai dengan pelajar…antaranya Bercinta (Akim) & Cinta Adam dan Hawa (Isma) dan Kasih Tak Sampai (Aril)…lain2 hmmm..ntahlah…macam ada yg tak kena je….kalau lagu baru pula, paling mesra telinga mengikut pilihan dan turutan aku adalah lagu Masih Jelas (Hafiz), Bengang (Akim), Bisikan Godaan (Isma), Ya Papa(Yazid) & Toksik(Aril)…...

Tapi boring2 pun aku layan je kat youtube...mana yg agak bosan or lawak2 tak berapa nak jadi tu aku skip je...


Persembahan Pilihan

Back to final concert AF7....Ni lah pilihan aku ya....1. Akim 2. Hafiz 3. Isma 4. Aril 5. Yazid

Tapi cuma performance Akim, Hafiz & Isma je yg diletakkan di sini... sebab tiga ni je yang aku rasa agak menghiburkan...

1. AKIM
First Song (Lagu baru): Bengang
Second Song (Faizal Tahir): Bercinta




2. HAFIZ

First Song (Anuar Zain): Kau Bunga Cintaku
Second Song (Lagu Baru): Masih Jelas


3. ISMA

First Song (lagu Baru): Bisikan Godaan
Second Song (Misha): Cinta Adam & Hawa


Walau macam manapun undi terletak di hujung jari jemari penonton dan keputusannya pun dah diketahui….

Dari Kiri: Juara (Hafiz), Kedua (Aril), Ketiga (Akim), Keempat (Yazid) & Kelima (Isma)


Nakal juga dak Hafiz mengusik Aishah & Akim..dalam sessi bergambar ramai2 ni pun sempat letak sticker 'Akim Punya' kat Aishah....

*All videos credit to crystle1987 and pics credit to SultanMuzaffar & SubhiKarim

Komen2:

eN_ciPaN said:
aik…sungguh2 nmpk komen AF ni..huhu..mst de pep e ni..AKIM ka?? Hafiz ka???
20 May 2009 21:32

iRa said…
En cipan… Hmmmm… ada apa ya??? Johorian gitu kannn..hehehe…
21 May 2009 08:54

eN_ciPaN said…
gerek seyhh..hahahah...k.ira..sale tak dak pn DSLR..hohohoh..pnt hr2 usha kt webpage..
01 June 2009 20:10

May 14, 2009

AF7 hampir berakhir...

Tiba-tiba terselit satu lagi entry AF7…dulu satu entry ketika AF7 baru bermula dan kini di akhir AF7…yup minggu ini merupakan minggu terakhir AF7…begitu cepat masa berlalu kan… daripada menyukai Hafiz dan Aishah..kini bertambah lagi seorang, Akim…transformasi ke atas Akim sangat ketara…bukan sahaja rambutnya…hahahaha….tapi lontaran suara dan keyakinan di atas pentas…minggu lepas merupakan minggu yg paling cemerlang buat Akim…seronok mendengar dendangan lagu I’m Yours daripada Akim…sememangnya lagu makanan dia…tapi yg penting dia berjaya bawa lagu ni dengan bersahaja dan comel…motif sungguh kan, nyanyi lagu dengan penuh comel…dan bertambah comel dan kiutnya bila dia memberi bunga ros merah dan kad comel kepada Aishah, pelajar AF7 yg di katakan di sukai oleh Akim..atau mungkin suka sama suka atau mungkin juga teman tapi mesra…


Hafiz pun memberikan persembahan yg sangat cemerlang bagi lagu I Believe I Can Fly…yup, lagu makanan Hafiz juga…mantap dan best sangat2…tidak memerlukan penggunaan pentas yg over, tidak perlu bergerak ke sana dan kemari…cukup sekadar menggunakan sedikit ruang dan selebihnya berdiri di satu tempat sahaja…tapi apa yg boleh dikatakan, memang mabeles sungguh persembahannya…


Sabtu ni kita nantikan sahaja kemunculan juara AF7...kalau tanya aku, aku pilih Akim atau Hafiz..mana-mana pun boleh...third place pilihan aku adalah Isma, keempat Aril dan kelima Yazid...tapi undian di tangan penonton kan....so kita tunggu dan lihat je lah nanti...
(both YT credit to crystle1987... thanks so much...ko memang uploader setia AF)

May 10, 2009

Majlis Ilmu Wanita, 2009

Alhamdulillah…Majlis Ilmu (MI) 2009 berjalan dengan lancarnya pada 9/5/09…tapi tak ngat langsung nak snap gambar walau sekeping dua....makanya takde lah gambar sebagai bahan bukti kejadian berlaku serta masakan sendiri yg dihidangkan di MI...

Tiga empat hari sebelum MI, dah dok fikir2 nak masak apa...sib baik semuanya berjaya dilaksanakan...menu hari tu simple2 je.. ayam masak lomak ( versi pedas dan tak pedas langsung)...kenalah buat dua versi...sian kat kanak2 dan rakan2 yg tak makan pedas...pastu ayam goreng KFC, sayur campur, lasagna dan puding cocktail... kemudian di tambah lagi dengan juadah yg di bawa oleh rakan2 semua....sayur campur tu chef yg didatangkan khas dari Dawlish Road yg tolong masakkan... thanks chef...Lasagna sold out...sian kat rakan2 yg tak dapat merasa...ada yg bagitau, lain kali buat dua bekas...depa tak dapat rasa, dapat amik bau je...tengok2 dah abis...huhuuhuh...memang kena buat dua bekas lah gamaknya...

Agenda kali ni..bacaan yassin, diteruskan dengan tazkirah daripada Pn Salmi...lepas tu ceramah mengenai Palestin-Gaza oleh PM Dr Norlia...alhamdulillah, macam2 ilmu dan manfaat yg kita dapat ya...lepas sessi tazkirah dan ceramah ni barulah sessi makan2...sambil makan sambil beramah mesra...maklumlah waktu ni je lah nak jumpa kawan2...weekdays masing busy dengan study dan anak2....so, manfaatkan lah pertemuan2 macam ni...

Selesailah semuanya...lebih kurang jam 5 lebih kaum bapa dah mengetuk2 pintu rumah dan calling isteri ajak balik...maklumlah, jam 7.30 nanti majlis ilmu lelaki pula...hingga bertemu lagi di MI akan datang....


Komen2:

Hanum said…
Wah.. power la ko ira… masak memasak & jamu menjamu ni, salute u!!
13 May 2009 07:37

iRa said:
huhuhuhu.. ala kadar je num.. mana yg termampu...sama2 saling membantu gitu...tapi main dishes pn umah lah yg masak...kuih muih tu... aku surrender...tapi alhamdulillah..setakat ni kalau ada majlis2 ada je buah tgn yg dibawa kengkawan ke rumah...
14 may 2009 04:33

May 8, 2009

Scotland Series (3)

siri terakhir Jelajah Scotland....pagi2 lagi dalam jam 8.30 dah bergerak ke Edinburgh.....antara destinasi yg dituju ialah Edinburgh Castle, National Museum of Scotland & Childhood Museum... kawasan sekitar Royal Mile pun kami selusuri...area ni banyak Souvenir & Gift Shop...memang rambang mata...boleh menipiskan poket juga...

Sekitar Royal Mile

awal2 lagi dah nampak Wallace celup...biasanya kita akan bg le bbrp pence kat depa ni sambil2 bergambar kenangan...kiranya appreciatelah apa yg depa buat ni...

ni tak masuk pun...sekadar bergambar kat luar je
Gift shop...memang rambang mata...tu Kilt..pakaian kebangsaan depa...mahal gak nak beli satu set tu....
manusia kertas...macam2 ragam cara depa cari rezeki kat area Royal Mile ni....seronok tgk...

lengkap dengan Kilt & Bagpipes....


Edinburgh Castle

pandangan dari car park...nampak besar kan...

ramainya manusia beratur nak beli tiket...kami memang tak berniat nak masuk pun...tiket 12 pound... kita guna duit tu buat beli souvenir lah...:)



National Museum of Scotland

free admission...so, masuk le kejap...lebih kurang je macam kat Glasgow...kami just jenguk2 sekitar Level 1 je..




Museum of Childhood

free admission gak...tak banyak snap gambar kat sini...basically museum ni simpan permainan dan apa saja berkaitan dengan kanak2 sejak zaman2 dolu kala...


tu je lah siri Scotland kami....kiranya jejak juga lah ke sini...walaupun banyak lagi daerah2 Scotland yg tak dijelajahi, rasanya memadailah kot tiga tempat ni...ada rezeki datang lagi...

May 6, 2009

Scotland Series (2)

William Wallace Monument

destinasi seterusnya ialah Wallace Monument...tempat yg mejadi kemestian peminat filem Braveheart kot...kalau tak disebabkan Mel Gibson dan movie ni...harus aku pun tak pernah dengar nama Wallace....Dia ni umpama pejuang Scotland lah...tak familiar sangat fakta sejarah nya..so, tak yah citer panjang2 nanti aku sejarah baru plak tercipta...


Wallace monument ni di atas puncak bukit...sengal jugak lah kaki dibuatnya nak memanjat ke atas....gambar ni di ambil pun masa half perjalanan ke puncak...rasa jauhnya amat perjalanan....berliku2...bila dah sampai tu, rupanya kena mendaki lagi...ada 4 tingkat semuanya...tangganya macam tangga istana citer dolu2...berpusing2...rasa macam Cinderella, Snow White dan Sleeping Beaty sedang menyusuri anak tangga plak masa ni...hahahahaha...

antara fakta sejarah yg di letakkan di dalam Monument...

Replika pedang Wallace...sama tinggi ngan aku rasanya...or sama rendah ngan aku...hahahhaha

pandangan atas daripada Monument


jalan penuh berliku dari bawah nak ke Monument..penat sehhh...

tingkat atas.....open area...gayat pun ada bila jenguk bawah...

pandangan daripada tingkat paling atas..


Monument daripada pandangan bbrp sudut...

tugas uncle ni menjadi penglipur lara...dia cietrkan sejarah Wallace daripada kecik sampai besar...tapi uncle ni citer best...tak boring...penuh intonasi dan semangat...dah abis sessi lawatan di sini, kononnya nak terus check in kat Edinburgh..tapi ternampak plak sign ke Stirling Castle...so alang2 dah sampai sini kami terus je lah ke castle tu...tapi dah niat tak nak masuk dalam pun...just nak amik2 gambar kat luar je...


Stirling Castle
sampai je sini, kami jenguk2 gift shop je...pastu amik gambar sekeping dua...sebagai kenangan....istana English ni sama je...so kalau dah masuk satu dua castle tu dah cukup lah... cuma ada satu castle je yg katanya best tapi kami tak pergi lagi...Warwick Castle...ada rezeki sampailah kot....