December 30, 2008

Disneyland, Paris

day 2, pagi2 lagi dah bertolak ke Disneyland... bukan kanak2 je excited...semua excited...tercapai juga impian nak jejak kaki ke Disneyland.... suhu...grrrr...sejuk giler... tak terkata sejuknya...tapi perjalanan tetap diteruskan...

parking area sangat luas...yg datang awal2 ni dapat le parking depan2.. tapi kalau parking belakang2 pun takde masalah...sebab elevator disediakan..so takdelah penat menapak dari belakang ke depan..

baru kul 8 pagi..dah ramai manusia menuju ke pintu masuk...


ada dua park.. Walt Disney Studio & Disney Park.. kami ke Disney Studio dulu.. tiket kami entitle for 2 park/day... sempat tak sempat cover semua area tu tolak ke tepi dulu.. yg penting masuk je dua2 taman ni...

Tower of Terror... hmmm... bagai nak gugur jantung den dibuatnya... ada berani??? kena cuba lah ya...huhuhuhu...



antara show n spectacles yg ada...


animation...kat sini ditunjukkan macam mana kartun dibuat dari zaman dolu2 hinggalah skrg...


dlm sejuk2 ni gigih masing2 menanti giliran nak naik games kat sini... panjang plak tu queue setiap games....



kat luar Disney Studio.. belakang tu dah entrance ke Disney park..

Disney park entrance...

pokok krismas gergasi menyambut kedatangan pengunjung..



dari kecik dok tgk istana ni kat TV... tak sangka dah depan mata... cantik sangat.. macam di alam fantasy plak....








Komen2:
tira said...
Wahh...Disneyland!!!
Bestnyer!!
:D
07 January 2009 01:44
iRa said...
hehehe...ada rezeki lebih + cuti Krismas n New Year... apa lagi... jalan2 makan angin... :)
07 January 2009 03:13

Eiffel Tower, France

entry kali ni ringkas skit..... den ponat lagi...badan pun rasa seram sejuk je....so, entry ni akan dipenuhi dengan gambar dan caption secukup rasa sahaja...enjoy the pic of our journey to Paris...

naik feri dari Dover, UK ke Calais, France...ni atas feri...kereta di deck 3.. penumpang perlu naik ke deck 7 dan 8.. jika anda suka merosakkan paru2 anda dengan asap2 nikotin bolehlah menambah racun dlm badan di deck 9..
Port di France tu terletak di Calais.. kira2 2 jam lebih perjalanan ke hotel..

hotel tempat menginap 3D2N... sampai disini kira2 jam 12.30 tghari... akan bertolak semula ke kota Paris jam 2.00 ptg...




penuh cabaran sungguh berkelana dengan kereta di kota Paris...dengan pemanduan yg berbeza drpd di Msia dan UK...left hand drive...mau tak nya sentiasa confuse...dah le sistem jalan di Paris agak pelik sedikit...dan dari pemerhatian selama dua hari di sana... pemanduan rakyat UK lagi bagus dan berhemah tinggi daripada mereka2 di kota Paris... setelah berpusing2, akhirnya jejak juga kami di bawah Menara Eiffel lebih kurang jam 4 ptg...


sudah berada di bawah Menara Eiffel...panjang sungguh manusia beratur nak naik ke atas menara... kami tak naik pun...cukup hanya berlegar2 di bawah....suhu amat sejuk...- 5 Celcius...beku kami dibuatnya...gggrrrr......


disebabkan gelap cepat..dapatlah lihat Menara Eiffel bermandikan cahaya lampu berkelip2 selama beberapa minit... cantik jugak.. tapi apakan daya..kamera ku kamera digital biasa sahaja...so gambar yg dicapture pun biasa sahaja...lebih kurang jam 6 kami beredar dari Menara Eiffel....sampai di hotel nanti bolehlah merehatkan badan sedikit, maklumlah esok pun nak berjalan lagi...:)

Komen2:
Feresa said...
wahh... swonoknya pn ira..vacation kat paris tu..bes gilew..
31 December 2008 22:53
iRa said...
huhuhu...best tu memang best..tapi tak dapat menikmati dengan jayanya...sejukkkk...ingat nak berkurung dalambilik yg berheater je...
01 January 2009 02:53

December 26, 2008

Boxing Day... jom shopping...

boxing day?? apa tu... boxing day ni public holiday kat sini... 26 dec setiap tahun..adalah sejarah dia sebenarnya... tapi kita org tak amik pusing sangat pasal sejarah asal usul boxing day ni... yg sangat2 diketahui sempenan boxing day ni dah jadi satu budaya kat sini untuk SALE besar besaran... memang utk satu hari ni biasanya harga akan jadi sangat2 murah (untuk certain2 barang je biasanya...).. tapi sale2 biasa akan tetap bersambung ke new year cuma tak sehebat boxing day.. bayangkan ada sesetengah kedai buka jam 5.oo pagi...jgn ingat ada yg tak sanggup pergi pagi2 tu... sememangnya ada je yg menanti depan pintu kedai pagi2 buta tu... yg pasti bagi penggemar barangan berjenama inilah masa yg di tunggu2... maklumlah kalau ada sale hingga 50% - 70% mesti penggemar barangan berjenama ni sanggup beli kan...

kat bawah ni gambar sekitar suasana pagi tadi... aku sampai lebih kurang jam 8.45 pagi... memang saja pergi awal... nanti sesak ngan manusia... lagipun sorang je... just nak usha2 je... nampak suasana macam sunyi sepi kan...jeng jeng jeng... cuba tgk gambar2 kat bawah tu mengikut kronologi...


nampak sunyi je kan..


dah nampak kelibat manusia dah...

jeng jeng jeng... tgklah...ni kat Boots..kedai buka jam 9 pagi... dah ramai beratur depan pintu masuk.. gara2 sale 50% from market price... sape yg tak nak beli beb... salah sorang pelanggan nya.. termasuk le aku... hahahha... tapi aku round tempat lain dulu...lebih kurang kul 10 baru masuk sini...tu pun sesak juga ngan manusia...nak tau aku beli apa... scroll ke bawah lagi ya....

meneruskan perjalanan ke Bull Ring... dan makin ramai org nampaknya..

dalam bull ring... baru jam 9 lebih... ni pun dah boleh tahan ramai org.. kalau dalam kedai yg sale sampai 70% lagilah ramainya manusia...queue pun panjang...setakat nak beli satu barang macam tak worth je rasa nak beratur... niat nak window shopping pun jadi terbantut...sebabnya dalam kedai duk berlaga bahu je...ramai sangat manusia kat kedai2 yg jadi targetku...ada satu kedai tu Fossils tak bukak lagi masa ni.. hajat nak cari purse...so, kuar le ke Boots semula dulu..nak cari sesuatu...lepas ni masuk semula ke Bull Ring..


ni lah hasil tangkapan di Boots... boleh tahan lah harganya.. Beckham Signature for Him (14.50 pound) & Issey Miyaki (29. 90 pound).. lama dah mengidam nak beli perfume...hahaha... kalau ikut hati tadi macam nak je semua je... sebab kebanyakkannya murah2...gift set plak tu... nak buat hantaran kawin pun mabeles... nasib baik kena beringat... mana mau cekau duit maaa kalau beli ikut hati...:).. so dua ni je lah yg ku beli... pas settle bayar... pi Bull Ring semula sebab nak g Fossils...

apa sudah jadi... baru kul 11 pagi...manusia sudah bertambah ramai... makin pening bersesak2 cam ni... so, aku just ke Fossils..belek2 purse... leather purse lah plak... bila leather ni kena hati2 skit...bukan apa ditakuti kulit khinzir...muslim tak leh pakai buatan kulit khinzir ni kan.. belek2 punya belek... macam konpius plak daripada kulit apa...dah le g sorang2..takde sape leh minta pendapat...last2, letak semula..dengan harapan nanti bila datang semula masih harga yg sama... dah penat campur pening sebab ramai sangat org..apa lagi balik lah...

Komen2:
easyou said...
wah bestnya jalan2 shopping ;)
27 December 2008 20:27
Xeaa said...
best nya sopping!
nape lah kat mesia tade boxing day.
28 December 2008 23:11
iRa said...
best shopping kalau ongkosnya lebih... ni yg lebihnya window shopping je... tapi di sebabkan dah lama aim nak beli perfume... so kena beli jugak...
30 December 2008 09:10