February 14, 2015

Hong Kong Trip :: Day 3 (Ngong Ping 360 & Masjid Ammar)

PREVIOUS POST: Hong Kong Trip :: Day 2 (Disneyland Hong Kong)


As usual.. pagi2 lagi dah bersiap... hari ni nak ke tiga tempat... Ngong Ping 360, Masjid Ammar dan The Peak... so kenalah kuar pagi2 lagi... nak menyempatkan semua tempat ni...dari Mongkok Station kami ke MTR Lai King... kemudian tukar ke MTR Tung Chung... boleh tgk kat gambar bawah ni... tak susah sebenarnya sistem MTR Hong Kong ni... 


Mongkok - Lai King - Tung Chung


exit B untuk Ngong Ping 360....

dari Tung Chung MTR amik exit B..memang ada sign board...so kita tak sesat lah... dari exit B tu kita akan lalu citygateoutlet... masa nampak ni dah teruja dah..sebab citygateoutlet ni shopping mall yg ada designer brand dengan discount mencecah sehingga 70%... tapi masa kami lalu ni tak bukak lg...maklumlah baru kul 8 lebih pagi... tapi hala balik nanti confirm singgah walaupun untuk window shopping...


citygate outlet....

dari citygate outlet tu melintas jalan skit dan depan tu ada banguna yg ada escalator... naik je escalator tu dan akan jumpa kaunter tiket macam kat bawah ni... sape yg belum beli tiket memang confirm le kena beratur utk beli tiket kan.. kami2 yg dah beli kat Ding Ding Travel ni kena pi kaunter lain dan amik tag tangan utk cable car tu...kami beli tiket crystal cabin... yg boleh nampak bawah... sape2 gayat janganlah naik yg ni... kang pengsan plak kat atas tu...  

kaunter tiket...

tiket dan tag tangan untuk cable car....

ke crsytal cabin cable car....

sedang beratur....

masa beratur tu yg naik crsytal cabin cable car tak ramai...so, sekejap je lah kami beratur dan boleh naik... satu cable car tu max dalam 8 orang... cable car kami masa tu ada 7 orang... kami berempat dan 3 lagi family lain... masa mula2 naik tu biasa2 je... bila dah ke makin ke atas dan tgk bawah...perrggggghhhh mabeles... sebab see through tu... nasib baik tak gayat...kekekeke....siap nampak lagi group2 hiking kat bawah tu, tgh lalu trail2 hiking....

see through  cable car....

nampak tak org tgh hiking kat bawah tu....





apa yg ada kat sini... sebenarnya attraction utama dia adalah khas untuk penganut budha... kalau berjalan jauh2 skit akan jumpa kuil... tapi kami hanya round2 kawasan Ngong Ping Village je... kawasan ni memang dah di buat utk tourist... ada event2 tertentu akan ada dalam certain2 masa... ada kedai2 souvenir... kedai makan pun ada satu kedai makan halal..namanya Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria....so, kalau rasa nak makan, boleh le makan kat situ.. antara attraction di village ni adalah Silence Motion 360 (berbayar), Bodhi Wishing Shrine (pokok yg korang leh buat hajat mcm dalam citer cina tu), Stage 360 dan Motion 360 (berbayar) dana da juga tea house... lain2 kebanyakkan nya kedai cenderahati dan kedai makan...tapi di sekitar village ni banyak tempat2 menarik utk bergambar...dan yg penting cuacanya sejuk dan nyaman....







gambar2 sekitar Ngong Ping village....

kita minum dulu....

kat sini kami pusing2 amik masa 2 jam jugak... campur bergambar lagi kan.... ooo...sekali dengan minum coffee kat Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria... harga jangan tanya, lupa dahhhh.... lepas dah rasa macam takde apa nak explore, kami pun turun semula dengan cable car... kami sampai bawah dalam jam 12 lebih jugak... dekat2 kul 1... lepas tu kami terus ke citygate outlets... bersemangat ni... masuk2 dalam tgh kiri kanan atas bawah semuanya sale dan discount... tergugat hati ni.... dengan hiasan krismas yg merelip2, lagilah menarik je nampak... kami pusing2 skit... lepas tu aku ternampak kedai Columbia...huhuhu... memang ada hajat nak beli climbing shoe... maklumlah nak g Kinabalu kononnya lagi 3-4 bulan... proper climbing shoe takde lagi ni.... apa lagi masuk le dalam tu... dan akhirnya hajat bertukar menjadi kenyataan...dapat le satu kasut colombia...

lepas dah settle semuanya dan dah pusing2 skit, kami pun beransur untuk ke next destination... diam2 jam dan hampir kul 4...rasa macam sekejap je kat dalam outlet tu, tp rupanya 3 jam jugak... kami nak ke Masjid Ammar di Wan Chai... kat dalam tu ada canteen dan of courselah jual halal food... dan kami nak try dim sum.. rata2 cakap sedap dim sum di sana...

dari Wan Chai station ke Masjid Ammar....

disebabkan kami dari Tung Chung station so untuk ke Masjid Ammar kami perlu ke Hong Kong station dulu .. dan dari sana ke tukar blue line untuk ke Wan Shai station...dari Wan Chai station aku pun dah ingat2 lupa jalannya... jangan mare daaaa... tp korang boleh tgk peta kat atas tu... lagi precise... sebab kami ari tu guna waze... sebenarnya serupa je macam peta tu, tp kami tak lintas jalan dulu... kami lintas kemudian, so dia lagi pening skit... 

pengalaman kami cari jalan ke Masjid Ammar adalah seperti berikut... kuar dari exit A3.....kami ke kiri dan jalan straight je... dan untuk mengelakkan kesesatan kami guna waze.....jalan straight tu dalam 5 minit jugaklah sebab tercari2 kan...tgk sana, tgk sini... lepas  kami perlu lintas jalan ke satu cabang simpang.. ada traffic light kat sini...so mudahlah nak lintas..lepas dah lintas tu, kami ke cabang kedua dan terus ke kiri (nama jalan ni Wan Chai road) dan teruskan perjalanan dalam 5 minit...masa ni waze tunjuk dan dekat sangat dekat masjid tu tapi kami tak nampak kat mana... nasib baik jumpa seorang indonesian ni dan dia pun nak ke masjid..so dia tunjukkan jalan... rupanya ia berada di belakang bangunan kedai2 so tak nampak dari depan... masjid tu betul2 berada di belakang bangunan kedai... alhamdulillah syukur sangat bila nampak masjid tu... maka kami pun bersungguh2 naik ke kantin ni... tak agak2 kan... rupanya tgh rehat...dan buka semula jam 6... so, kami amik keputusan utk solat dulu.... dan rehat2 kan diri sebentar...





memandangkan kul 6 baru boleh makan di kantin, maka kami pun solat maghrib-isya' dulu... lepas tu barulah makan time...kami order 4 jenis makanan... lapar kan, sorang satu le kononnya... tapi rupanya portion dia sangat banyak... nasi goreng tu boleh makan dua org... ayam dia pun banyak... alhamdulillah kenyang2 sangat2... cuma tak dapat nak makan dim sum sebab dah habis... takpelah, yg penting dapat makan kan...







alhamdulillah, semua dah kenyang...maka kami pun bersiap2 untuk meneruskan perjalanan seterusnya ke The Peak dan Madame Tussauds.... yg ni kita sambung next entry ya...