December 19, 2015

Sabah Escapism 2015 :: Rumah Terbalik - Kota Kinabalu - Pasar Kraftangan (Part 3)


Sambung entri sebelum ni... endingnya di Kinabalu Park.. selepas selesai bergambar di Kinabalu Park gate Timpohon kami pun meneruskan perjalanan ke Kota Kinabalu.. kami singgah sebentar di Rumah Terbalik.. maklumlah dah memang lalu kawasannya.. senang je sebab nampak dari tepi jalan di kawasan Tamparuli... Kat sini kami di bawa masuk ke dalam rumah oleh guide..tapi tidak di benarkan ambil gambar di dalam rumah.. jadinya hanya ambil gambar luar rumah sahaja.. 


rumah terbalik... bukan amik gambar terbalik ya...


tiket masuknya adalah RM 10.60 termasuk GST..ada 3D Museum juga, tapi kami tak masuk yg tu...kira2 30 minit juga di habiskan untuk bergambar di sekitar Rumah Terbalik... selepas selesai bergambar2 kami pun makan kat restoran rumah terbalik tu... sebabnya dah lapar sangat..tak sanggup nak tunggu sampai KK... mood irfan dan aina pun ok... dia org pun makan dengan seleranya... lepas dah kenyang barulah kami teruskan perjalanan ke Marina Court, KK. Kiranya ni destinasi terakhir kami bersama dengan Andrew dan Uncle Ben... terima kasih banyak sebab melayan kerenah kami.... 

Kenapa kami pilih Marina Court sebab lokasinya sangat strategik... dari situ boleh berjalan kaki je ke Mall berhampiran, tempat makan berhampiran dan Pasar Kraftangan (Pasar Filipina).. sampai2 je kami berehat dan solat... lepas tu barulah meneruskan perjalanan ke Pasar Kraftangan.... tapi kan aku sebenarnya tak snap gambar kat sini... just beli apa yang patut... lepas tu cari tempat makan je...hehehe...

esok kami nak ke Pulau Sapi plak... ari tu datang sini tak naik parasailing... kali ni nak naik parasailing... yeay... jumpa di entry seterusnya ya....


December 12, 2015

Sabah Escapism 2015 :: Kundasang - Kiram Village - Desa Dairy Farm - Kinabalu Park (Part 2)

Kundasang di malam hari sejuknya... grrrrr... rasanya dalam kul 9 kami dah tido.. nak tgk tv pun takde perasaan sebab penat... terjaga kali pertama ingatkan dah subuh, rupanya baru jam 11.50 malam.. mak aiiii...rasa lama dah sangat tido... tapi lum kul 12 lagi... sambung tido semula dan terjaga around 4 pagi... malas dah nak tido... so tunggu subuh... lepas tu kemas2 apa yg patut... pagi nanti dah nak check out dan terus ke a few attraction di sekitar Kundasang... sebelum check out kami pusing2 Kiram Village tgk cabin2 lain yg ada... suami2 pergi ke café, nak pekena makanan kat café katanya... walaupun dah makan breakfast Brahim tadi...
cabin kami.... Asparagus Cabin.. ada 5 bilik.. sesuai utk keluarga besar...

antara kabin2 yg ada...

kat sini banyak bunga2 sesuai utk cuaca sejuk..cantik2...

satu lagi kabin sedang di siapkan...
café di Kiram Village....

signboard kabin2 yg ada.. semua nama buah dan sayuran...

satu lagi kabin yg ada....

inilah makanan yg encik suami makan di café....

bergambar kenangan di Kiram Village...

Selesai aktiviti bergambar di Kiram Village, kami pun check out..Uncle Ben dan Andrew pun dah menunggu... destinasi pertama kami adalah Desa Dairy Farm.. dekat sangat2 dengan penginapan kami... tapi yg kurang best skit, cuaca tak cerah...hujan renyai2.. kabus pun banyak.. tapi redah je lah kan... dah sampai dah pun Kundasang..... masuk berbayar ya... Dewasa RM 5.00 , Kanak-kanak RM 4.00 seorang...


lepas dah bayar tu, kena ke depan skit... baru lah nampak pemandangan seakan2 dalam iklan susu new Zealand tu... perrghhh..memang cantik...dengan kabusnya...sejuknya... macam kat oversea... kami pun excited le... excited bergambar.... hahahaha.... kat sini korang boleh beli susu segar, aiskrim dan yogurt daripada hasil tenusu mereka... selain tu, ada juga jual waffle dan pizza... maklumlah sejuk2 ni memang cepat lapar... lepas tu boleh juga ke cattle feeding area... korang boleh beli susu dan bg cattle2 ni minum susu tu guna botol susu tu...kami kat sini dalam 2 jam lebih juga... rasa macam sekejap, tapi rupanya dah dua jam... bukan buat apa pun padahal... sibuk makan dan bergambar je...

cantikkan... macam kat new Zealand tak? hehehehe....

main building... dalam ni boleh beli makanan, aiskrim, susu dan yogurt...
souvenir pun ada di jual...

yummy..yummy.. ada dua perisa.. original dan coklat...

susu segar... irfan minum dengan berseleranya...



irfan nak tgk lori susu...

gigih jalan naik atas...semata2 nak bergambar kat batu / signboard Desa Dairy Farm...

tu diaaa... boleh tgk dari dekat lagi... macam tau2 je kami nak amik gambar dia...

haaa.... ni lah batu signboard tu... tempat mesti posing kalau datang sini...

hujan makin rintik... kabus pun makin tebal...
lepas dah siap bergambar dan beli apa yang patut.. kami pun meneruskan perjalanan ke Kinabalu Park...saja bawak dia org dating sini, sambil nak mengimbas kenangan aku masa mendaki Gunung Kinabalu... kami di  bawa ke Timpohon Gate... dulu aku pun naik Kinabalu lalu Timpohon.... memang terkenang2 saat tu... huhuhu....

masa ni cuaca pun tak mengizinkan...hujan renyai2... kami sampai dah jam 11 lebih... masa ni laluan pendakian telah di buka setelah peristiwa gempa tu... memang nampak kesan2 runtuhan tu di kejauhan... tp puncak tak nampak sebab kena tutup dengan kabus tebal... macam biasalah... sesi berposing bermula...start dari gate pertama sampailah kat gate sebelum mendaki tu yg ada tempat sesuai untuk bergambar di bahagian atasnya.... banyak plak tupai2 ni main acah2 ngan kami kat atas tu... jinak2 tupai dah namanya... bukan jinak2 merpati... ok, kat bawah ni aku letak a few gambar di Kinabalu Park...
depan Timpohon Gate...

jinak2 tupai... comel2..

first step towards Gunung Kinabalu... mula2 je turun, lepas tu naik dan naik dan naik...

tak nampak apa... kabus tebal...

bye2... till we meet again...

abis sudah jalan2 kami di Kundasang... kami tak ke tempat2 lain mengenangkan cuaca yg tak berapa mengizikan.. keluar dari Kinabalu Park pun jam 12 lebih tengahari... kami pun teruskan sahaja perjalanan ke Kota Kinabalu.. tapi nanti nak singgah ke Rumah Terbalik dulu sebelum check in di Marina Court... till we meet again Kundasang & Gunung Kinabalu...


December 5, 2015

Sabah Escapism 2015 :: Dari JB kita ke KK (Part 1)

 
Rancangan percutian ke Sabah ni di rancang sejak bulan Ogos sebenarnya... aku ada kerja kat sana hujung thn..so bila Tanya adik2 ada yg nak mengikut, maka bermula lah perancangan itinerary ke Sabah... bincang punya bincang, kami decide nak ke Kota Kinabalu, Pulau Sapi dan Kundasang sahaja.. memandangkan percutian hanyalah 4 hari dan 3 malam sahaja...
 
Masa nak beli tiket flight, kami banding2kan MAS dengan Air Asia dan kami dapati perbezaan tak begitu ketara, so demi dua orang anak kecil yg akan di bawa, kami decide utk beli tiket MAS... sebabnya, tak perlulah korang turun naik tangga masa nak boarding... dengan stroller bagai kan.. sorong aje sampai depan pintu masuk.. 
 
27/11/15 kami bertujuh bertolak lebih kurang jam 7 pagi... dan sampai di KK lebih kurang jam 11.50 pagi.. kenapa lama sangat... sebab transit KL dulu... Alhamdulillah budak2 pun tak meragam.. masing2 tido je dalam flight dr KL-KK...  
 
 dari tepi tingkapku...
 
tuna sandwich pengalas perut dari KL-KK...
 
sampai je KK kami terus telefon kenderaan yg akan kami naiki ke Kundasang.. kiranya kami tak bermalam di KK dulu.. sebaliknya terus ke Kundasang... nak pergi 2-3 tempat je pun.. nak explore semua macam tak sempat je... Alhamdulillah, Andrew dan Uncle Ben dan menanti kami di airport... lepas dah angkut semua bag2 yg macam nak balik kampong seminggu tu dalam keta, maka bertolak lah kami ke Kundasang... dalam perjalanan, hajatnya nak singgah ke Desa Dairy Farm terus.. tapi bila tengok cuaca kurang mengizinkan dan hujan rintik2 mula turun maka kami terus je ke Pekan Kundasang... perjalanan dari KK ke Kundasang pun sederhana laju, sebab banyak kenderaan hala ke sana termasuk lah lori2... sampai di Pekan Kundasang kami beli KFC untuk tambahan makan malam dan terus ke tempat penginapan kami di Kiram Village...
 
wahhhhh... boleh tahan mencabar juga dari pekan Kundasang nak ke Kiram Village...jalannya berbukit bukau... kalau pergi sendiri mungkin kena bertanya ramai orang juga... tapi bila dah pergi, trademarknya adalah Golf Club.. rupanya Kiram Village ni satu jalan dengan Golf Club dan kat sana signboard Golf Club ni banyak.. mula2 korang ikut je sign board Golf Club ni, nanti memang akan jumpa sign board Kiram Village ni...
 

ofis Kiram Village..
 
Alhamdulillah, kami sampai di penginapan lebih kurang jam 4 petang... suasana dah sejuk....grrrrr..... tak tahan ooo... terus punggah barang, masuk umah dan berehat... malam tu kami semua tido awal., termasuklah budak2 sekali kena paksa rela tido awal.... refresh energy for tomorrow...  esoklah baru round2 posing sekitar Kiram Village ni...