February 22, 2014

Seoul, South Korea :: Day 1 (Arrival)

PREVIOUS POST: Gwangju, South Korea :: Final Day


Sambung kisah ke korea ke kita… lama betul nak abiskan kisah ni.. 
Malamnya lepas dah siap kemas kami pun melenakan diri…esok pagi2 dah bersiap sedia nak bertolak ke Seoul… lagipun nanti rombongan cik kiah dari Malaysia akan sampai pagi esok... adik2 aku dan ipar2ku ada sekali esok... bertambahlah ahli rombongan kami... dari Gwangju kami menaiki train (KORAIL) utk ke Seoul.. ni pun Pedro yg tolong belikan secara online…kami bg cash je kat dia…baik betul Pedro ni… teksi kami ke train station pun dia tolong call kan… TQ Pedro shi….
online ticket... KORAIL...
Seawal jam 7.30 kami dah bertolak ke stesen keretapi di Gwangju…. Takut terlambat je… sampai sana tanya kaunter kat platform mana kami kena tunggu, then terus ke platform… train sampai lebih kurang jam 8.40 pagi… masa yg di ambil lebih kurang 2 jam lebih perjalanan daripada Gwangju ke Seoul…
 dalam train...
 
Alhamdulillah semuanya ok… kami sampai di Yongsan Station lebih kurang jam 11.30 pagi…sampai kat Yongsan Station, kami ambil teksi utk ke guesthouse kami di Itaewon… nama guesthouse ni Youngwoo Guesthouse…kami tempah di website Airbnb…..janjinya nak jumpa adik2 yg datang dari KL kat Itaewon dalam jam 11 pagi.. sebab kalau ikutkan depa dah sampai di airport dalam jam 8 paginya… tapi apakan daya 12 tghari baru aku sampai kat Itaewon… teski hantar kami sampai ke Hamilton Hotel, Itaewon… lepas tu kami berjalan ke KFC terdekat..sebab janjinya nak jumpa Youngwoo kat situ… lepas tu call adik2, rupanya depa dok lunch kat Restaurant Arab daaa kat area Itaewon…ini tidak adil..sebab aku lapar…
depa lunch kat sini...
 
Dalam pada tu, kami dok terpinga2 kat depan KFC tu…tetiba kami di tegur oleh ‘We Can Speak English’ guide..ada dua org, sorang lelaki, sorang lagi perempuan.. aku pun bgtau le yg kami tengah tunggu owner Guesthouse datang… guide ni pun offer nak call Youngwoo.. Alhamdulillah…baik betul service depa…. guide tu cakap Youngwoo on the way, dan dia akan datang ke KFC.. dalam 5 minit Youngwoo sampai dah terus tunjukkan jalan ke guesthouse kami….
Aku terus call adik2 suh depa siap2 tunggu depan kedai tu… rupanya kedai tu satu jalan je dengan nak ke guesthouse tu… yg tak tahannya, naik bukit daaaa…. Lepas tu naik tangga plak…. wawawawa…penatnya dengan luggage bagai…bertabah je lah…. tapi itulah Seoul..kalau tgk K-Drama pun korang mesti nampak actor n actress tu dok menapak jalan2 yg agak berbukit kan... so, rasakan lah...cuma yg bestnya, Guesthouse ni tak jauh dari subway... dan dekat dengan restoran2 halal... even Korean Restaurant yg halal pun ada... dan centre area gak lah utk ke mana2... cuma ia dekat juga dengan pub dan restaurant yg serve soju, beer etc...tempat release tension depa kot di malam hari....
tinggi kan...haaa, tiap2 ari kami kena turun naik tangga ni nak ke guesthouse...
ok sambung semula... lepas daripada tangga tu terus nampak guesthouse ni... rupanya Youngwoo n family tu duk kat tingkat atas... guest macam kami duk kat bawah... Alhamdulillah rumahnya cukup selesa... ada dua bilik, ada dapur untuk memasak, fridge, toilet pun selesa....pendek kata semua oklah... sampai umah, kami yg belum makan ni masak simple2 je dan makan... rehat2 jap dan solat sebelum meneruskan perjalanan kami merayau2 di sekitar Seoul...buat masa sekarang rombongan cik kiah kami terdiri daripada 7 dewasa dan 1 org toddler yg baru cukup setahun... kelassss ko si kecik, kecik2 dah ke korea ke kita.... 
 

February 8, 2014

Gwangju, South Korea :: Final Day

PREVIOUS POST: Gwangju, South Korea :: Day 2 Part 2


Masa yg ditunggu telah tiba... pagi2 kami dah ready nak ke KDJ... setelah bersiap seadanya kami pun gerak ke KDJ... dah expert lah kan nak ke sana sebab dah survey semalam... sampai di sana, dah ramai jugaklah peserta yg hadir... terus je ke dewan sebab ada welcome and key note speech... dalam sejam lebih macam tu settle lah keynote speech.. masa ni dah start berdebar dah... biasalah tu setiap kali nak present mesti berderau2... nervous tetap tak hilang...


sekitar area di luar dewan....

 
Dr Dennis yg bagi jadi keynote speaker... best presentation dia...

sedang melihat one of the presenter present... makin nervous masa ni...

brunch jap... session kawan aku lepas ni... 




lepas abis sessi member tu, kami lunch plak...
 
sesi aku sebelah ptgnya... nervous...nervous...makan pun dah tak de mood... lagipun bukan banyak benda yg kami boleh makan... walaupun macam2 ada... last2 amik fries, sayur dan udang je... air pun orange juice... lepas tu aku menanti turn aku... aku last presenter utk sessi aku tu... huhuhu... Alhamdulillah, berjaya present walaupun asalnya berdebar2... presenter lain adalah dari Korea Selatan... dalam pada tu sempat gak usha mamat Korea ni... ada yg biasa2 aje... ada gak yg handsome... tapi tak tau le original ke tak.... huhuhuhuhu... settle kami bertiga present barulah tenang hati nak pusing2 tengok pameran kat luar tu.. mcm2 gak ada...




antara booth pameran dan hasil pameran yg ada...
 
lepas dah pusing2 tgk pameran2 yg ada kami pun bertolak balik ke GH... maklumlah nak kena kemas barang2 kami semua... esok kami dah nak ke Seoul.... best...best...best...bermulalah cuti cuti kami di Seoul selepas ini... yg penting hati sudah lega sebab sudai selesai attend dan present di ICCAS 2013.... Seoul....tunggu.... kami datang...