August 28, 2016

Gunung Datok Escapism 2016

Kisah semalam... mendaki Gunung Datok... puas hati dapat hiking setelah bbrp bulan menternak lemak...




Dari BP kami ber 10 org dengan 2 kereta... se awal jam 5.15 pagi dah bertolak... singgah di RNR Pagoh untuk solat Subuh dan light breakfast... lebih kurang jam 6.45 pagi bertolak ke Hutan Lipur Gunung Datok dan kami sampai sekitar 8.00 pagi.. sesampainya di sana dah ramai org rupanya...main parking pun dah padat...tapi alhamdulillah dapat juga kami menyelit parking di celah2 kereta yg banyak tu...di sana jumpa lagi 2 org gang yg join xtvt kali ni... cukup 12 org kami pun warming up dan memulakan pendakian...

di awal pendakian

kami mula berjalan sekita jam 8.30 pagi.. mula2 kita akan lalui area anak sungai dan kemudian merentasi pondok guard... kat sini kita perlu bayar permit RM 5 seorang... masa kami pergi ni pondok tu tak buka lagi...so kami teruskan dulu.. hala balik baru kami bayar... 

pendakian di mulakan dengan trek yg sederhana sahaja... kemudian semakin lama semakin mencabar... aku macam biasalah memang tergolong dalam golongon org2 yang mendaki secara slow and steady... dengan erti kata lain..aku memang macam siput sedut...sob...sob...sob... org lain laju je... tapi yg penting sampai ke puncak... 

selepas beberapa ketika mendaki..nampak signage ni... 
1460 m lagi nak sampai puncak... 

lagi 1100 m...

rehat sebentar... ni macam tengah2 le kot... 
satu2nya pit stop yg ada proper bench dan agak luas kawasannya....

sebenarnya ada a few signage yg menunjukkan jarak ke puncak tu... tp aku letak skit je lah kan... pada aku ..ulang suara pada aku ya yg sedang2 aje ni... Gunung Datok ni boleh tahan juga mencanak trek nya dan ada trek yg agak berbatu2...kena hati2lah ya semasa mendaki...  setelah aku rasa dalam sejam mendaki kami sampai ke pit stop... kawasan ni ada bench dan agak lapang... boleh le take five sekejap... aku rest sekejap dan memulakan pendakian semula... masa ni aku minum air dalam 2 teguk untuk hilangkan dahaga... dan padanlah dengan muka aku... sape suh minum... makan memang confirm tak berani... ni minum pun sama jugak... lepas aku start semula mendaki simptom aku mula dah start... kepala rasa berpusing dan angin naik ke kepala...minyak cap kapak memang dah ready di setiap pendakian...peneman setia.. kalau takde memang haru... dan untuk melegakan simptom angin tu maka, akhirnya takde cara lain... muntah le juga penyelesaian terbaik... dan yg keluar cumalah air masak sahaja... haru kan... minum air pun tak blh... sob..sob..sob... ok dah cukup le citer pasal tu...

kita sambung semula.. kami meneruskan perjalanan lagi..trek ada kalanya mendatar adakala sedikit mencanak tetapi perjalanan tetap diteruskan... maaf le tak mampu nak amik gambar banyak masa ni sebab keadaan diri pun tak stabil...hehehehe... akhirnya kami sampai di satu kawasan batu besar... mengikut pembacaan aku di blog hiker lain, batu besar ni menunjukkan kita dah dekat2 dengan puncak... apa yg aku tak tau rupanya laluan selepas batu besar adalah sangat mencanak... maka bertabah je lah kan... perrghhhh masa ni aku pandang bawah je... tak kuasa nak pandang atas banyak2 kali... terpsiko plak kan... 

menuju puncak gemilang cahaya...


finally lagi 140 m...

akhirnya jumpa signage menunjukkan lagi 140 m nak sampai atas...macam tak jauh kan.. tapi canakan tetap ada...hahaha.. cuma bersemangat lebih skit sebab dari jauh dah dengar suara2 org2 yg kat atas tu.. makin bersemangat menapak kaki ke atas... akhirnya sampai juga aku ke atas lebih kurang jam 10.15 pagi... perjalanan aku dari bawah ke atas adalah selama 1 jam 45 minit... tapi ni belum betul2 puncak sebab nak kena naik batu dulu baru le betul sampai puncak...oleh sebab ramai sangat menunggu giliran untuk turun naik ke batu tu maka aku pun lepak je dulu kat kawasan lapang ni sambil minum dan mengalas perut...

tangga kedua...jom naik batu2 ni...baru le separa puncak...

satu kali lagi naik tangga..ni tangga ketiga... baru betul2 sampai puncak...

mula2 separuh dulu naik ke atas...kami duk tunggu bawah je sebab ada bag bagai kan... lepas 15 min tunggu dia org ni tak turun2...rupa2nya bila dia org call, dia org masih tak dapat naik lagi sebab congested... so dia org suh kami naik juga..biar sama2 dapat amik gambar dan jimat masa... jadi berangkut le kami berempat yg kat bawah tadi bawak bag2 tu semua...huhuhuhu... ada 3 kali tangga sebenarnya..maksudnya ada 3 tingkat batu yg perlu di gagahi untuk membolehkan sampai ke puncak sebenar... tangga pertama agak rendah dan takde masalah nak di redahi... tangga kedua dan ketiga agak tinggi tp ku redah je... sib baik tak de problem gayat yg kronik... dan yg pasti walaupun tgh2 tangga bila org panggil nak bergambar sempat sengih tgk kat cameraman... 

happy kan...sebab dah sampai atas... 



pandangan dari puncak.. .

bila dah lepas tangga ketiga tu barulah korang betul2 atas puncak le gitu... dan panorama pun cantik... nak bergambar pun best... kami stay dalam 1 jam jugak le dari start naik tangga sampai le ke atas termasuklah dengan bergambar, berposing dan berselfie mahupun berwefie... dah puas hati barulah turun... dan sebenarnya turun lagi gayat daripada naik..hahaha...tapi macam biasa redah je lah kan... tak kan dah naik tak nak turun plak... sampailah ke bawah... tempat lapang tadi... kami minum2 dan ada yg makan roti... lepas tu kami tersukan perjalanan ke bawah... perjalanan kami ke bawah ambil masa 1 jam...termasuklah berhenti bergambar...sebab naik tadi tak berapa larat nak bergambar kan...so kenalah bergambar masa turun... 

hampir 3/4 perjalanan kami terserempak dengan sekumpulan pendaki..ingatkan kenapa dia org ramai2 berkumpul..rupanya ada yg mengalami kecederaan kaki dan perlu di usung dengan stretcher... masa kami terserempak ni JPAM dah ada dan mereka dah slow2 mengusung pendaki tersebut... tapi ya lah penat juga kan kalau org yg sama mengangkat pendaki yg tercedera tu.. maka ada sekumpulan group lain dan group kami sama2 berganding bahu mengusung mereka hinggalah hampir sampai ke kawasan pondok guard tadi... rasanya dalam 100 macam tu.. tp disebabkan kudrat masing2 pun dah takde maka antara org yg mengusung pendaki cedera tu pergi meminta bantuan mereka2 yg ada di sekitar pondok guard tu dan alhamdulillah ada 3-4 org budak2 muda yg membantu sehinggalah berjaya di bawa ke atas dan ke ambulan yg sedang menanti... semangat kerjasama yg bagus... terharu plak melihatnta... syabas JPAM..syabas semua yg membantu termasuklah rakan2 kami... 

selesai kisah pendaki tercedera kami pun ke area main parking dan berehat sebentar...minum air dan bertolak balik semula ke BP... dalam perjalanan singgah makan dulu sebab lapar...kat atas tadi masing2 makan buah dan roti sahaja... lepas makan di area berdekatan kami meneruskan perjalanan semula... alhamdulillah lebih kurang jam 5.30 ptg kami sampai ke BP... sempat lagi singgah kedai mamak dulu pekena teh tarik sebelum masing2 balik rumah..dan yg bestnya sembang kedai mamak antara soalan yg keluar adalah " Lepas ni kita nak hiking ke mana??" hahaha... sekian..kita jumpa di edisi akan datang pulak...