February 19, 2011

Tuna Kimchi Stew


kali ni try buat kimchi tuna stew plak... tak susah pun buat stew ni... kimchi beli yg dah siap pack.. tinggal bukak dan potong2 je kalau masih panjang2... kalau yg memang dah di potong lagi senang keja... dari segi step by step nak masak resepi ni, kalau ikutkan ada beberapa cara.... tapi basicnya sama je.. so, setelah tgk bbrp resepi, aku pun mix n match le apa yg patut dan yg memudahkan diri sendiri...:)

Cara2nya:

  • panaskan sedikit minyak dalam periuk
  • masukkan kimchi tadi.. kacau2 bg naik bau skit..
  • masukkan air... yg ni agak2 le.. jgn bnyk sangat jgn skit sangat.. tgklah kimchi tu banyak mana..so, letak lah air sekadarnya... biar mendidih... (kalau tak jadilah macam yg aku buat kat atas tu.. terbyk air...)
  • lepas tu masukkan garlic (tumbuk), onion yg dah dihiris... kacau2...
  • lepas tu masukkan tuna.... kalau tgk resepi2 yg ada, kebanyakkannya guna tuna chunk.. tapi aku ari tu yg ada kat umah cuma tuna flakes, so belasah je lah...
  • masukkan hot pepper paste skit.. dalam sesudu dua... tapi ada jugak yg letak pepper powder.. so mana yg adalah ya...
  • pastu masukkan green onion, tofu, cili... biarkan hingga agak2 tofu dah masak...
  • lepas tu boleh lah makan ngan nasi...

macam mana rasanya? tekak aku boleh terima menu ni... pada aku rasa sedap je.... makan ngan nasi tgh panas2 pun sedap... macam kita makan ngan sup tu.. so, siapa2 berminat ngan resepi ni... selamat mencuba....

February 15, 2011

Salam Maulidur Rasul 1432H


Selawat dan salam ke atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W.

Sabda Nabi S.A.W “ Dari Ibnu Mas’ud r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : Orang yang terdekat denganku pada hari kiamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku.” ( Hadis Riwayat At-Trimidzi )



credit: khabirlabib

February 10, 2011

masa...

pucuk2 daun dan putik2 bunga dah mula kelihatan... kat celah2 rumput pun dah nampak pucuk2 bunga memunculkan diri... tak lama lagi dah spring... sekejapnya masa berlalu... pejam celik pejam celik... banyak lagi perkara yg perlu dilakukan dan disiapkan... berikanlah kekuatan pada hambamu ini.... aminnnn....

February 5, 2011

Dukbokki.. my first try..

Disebabkan selalu nampak dukbokki ni dalam citer Korea, maka timbullah perasaan nak cuba makan... tapi nak cari kat mana kat sini kan, pulak tu kalau jumpa pun timbul lagi persoalan... halal ke... so nak tak nak kenalah cuba masak sendiri...

Seoul Plaza nya bag plastik je aku leh tunjuk... tak amik plak gambar kedai...


Nak dijadikan citer aku perasan kat Bristol Road ada buka satu kedai korea... namanya Seoul Plaza... so, satu hari selepas menggoogle apa yg patut, tu aku pergilah Seoul Plaza ni... masuk2 tu terus cari apa yg patut...gaya masuk kedai tu macam le expert...macam dah banyak kali pergi je... tapi sebenarnya semuanya refer dari apa yg aku cari kat internet...sib baik dah catat & dah tgk gambar2 serta resepi Dukbokki ni.... cari punya cari, belek punya belek ingredients yg ada kat bahan2 tu....akhirnya kira adalah semua bahan penting ...


hot pepper paste & rice cake utk dukbokki... kimchi tu saja beli, kot boleh buat apa2...


Semangat ni...balik umah terus buat.... buat skit je sebab first time try n rasa... sebab tak tau selera sama ke tak..kot lah tekak tak leh terima..dah satu hal plak.... Camne nak buat dubbokki ni?.. ha..jom tgk resepi dan cara2 nak buat kat bawah ni... aku memang ikut resepi dari youtube ni.. cari dua tiga resepi..lebih kurang je caranya... cuma yg ni mudah sebab ada visual...




YT kredit to maangchi


Hmmm... so inilah hasilnya percubaan pertama...

nak komen rasa sama ke tak pun tak boleh sebab aku tak pernah rasa... nak kata jadi ke tak jadi tu....rasanya jadi kot... dah ikut sebiji2 dalam YT... rasanya not bad... tapi bukan selera tekak aku utk makan banyak2... setakat semangkuk kecil boleh lah... rasanya pedas tapi mcm masam2 skit... ntah le tak tau nak describe.. kot ada sape2 yg pernah makan dukbokki ni bolehlah share kan...

Ira: lepas ni nak try buat Tuna Kimchi Stew plak... kalau mood rajin tu datang ler...:)

February 2, 2011

Macam tak percaya je....

ari ini dalam sejarah... kenapa?.. sebab aku berjalan kaki dari rumah ke school... aku sendiri pun macam tak percaya je... bukan sebab pemandu kereta mahupun bas mogok tak nak bawak keta n bas.. bukan sebab tak cukup duit syiling nak naik bas... tapi semuanya gara2 lab mate aku yg duduk agak berdekatan dengan area umah aku...

semalam lah.. tiba2 je lab mate aku ni ajak aku join dia jalan kaki dari rumah ke school.. katanya dia dah buat banyak kali dan dia rasa perjalanan tu tak jauh mana... aku pun dengan berat kaki dan lemak pun bgtau, oklah aku join dia esok.. nak test le tgk cam ne...

so, pagi tadi dalam kul 9.35 tu kita org pun start le jalan dari Alum Rock.. sambil borak2..tup2 dah halfway... tak terasa pun jauh sangat... huhuhu... jalan lagi dan lagi... ehhh..dah nampak bangunan school... 5 minit lepas tu pun sampai... di sebabkan first time jalan kaki dari umah kan..so set lah masa... not bad.. cuma 35 min je dari umah ke uni... tak rasa penat dan tak de lah berpeluh sebab aircon di mana2 kan...:)

best jugak... so, lain kali dia nak ajak aku lagi... katanya 2-3 kali seminggu... rasanya ok kot.. merangkap exercise gitu... mana tau lemak2 tepuku menjadi kurang tepu lepas ni...:)

February 1, 2011

Kisah lawak di pagi ari.....

Di pagi yg indah tadi, aku pun pergi le library sebab nak pulang buku... nak renew dah tak leh sebab dah ada org reserved le plak... kang tak pasal2 kena block tak leh pinjam buku lain...

so, lepas dah settle pulangkan buku kat check out machine... aku pun pergi le bilik air... nak segarkan2 muka jap kononnya... nak ke bilik air ni, kena lalu satu pintu besar...buka pintu ni, baru jumpa pintu2 bilik air for female, male n disabled....

Dah settle tu, apa lagi nak keluar le ikut pintu besar tu.. tup2 ada org sergah aku... nasib baik jenis yg tak cepat terkezut... kiranya kejadian ni berlaku macam citer gaban tu... dalam masa 0.0001 saat.. hahaha...

lepas mamat tu sergah aku..tup2 dia pun sebut 'Oh, s**t.. I’ve got the wrong person'... hahahaha... aku gelak je lah kat dia sambil tgk sekali imbas siapakah mamat itu... tak tau le dia dgr ke tak aku gelak.. sebab takde lah kuat, tapi takde lah perlahan mana....

mamat tu memang le aku tak kenal... aku rasa dia nak sergah awek dia.. sebab memang masa aku dalam bilik air tu ada sorang minah masuk... nasib ko le labu... kan dah termalu2 kucing2... tapi at least aku telah membuat senaman muka dengan jayanya pagi ni... sebab dah tersengih dan ketawa dengan gelagat mamat ni...

Ira: kome ingat awek kome sorang je ke yg guna bilik air library tu, nak main sergah2...