January 25, 2014

Gwangju, South Korea :: Day 2 Part 2


PREVIOUS POST: Gwangju, South Korea :: Day 2 Part 1


Malam kedua kami di Gwangju, kami minta Pedro bawak ke mana-mana restoran Vegetarian... si Pedro ni pun rupanya tak pernah lagi ke mana2 restoran tu... kiranya first time le ni dia pegi dengan kami... ada a few pilihan, tapi dia pilih kami ke satu restoran ni... tapi aku lupa nama kedai ni... tak snap plak gambar dari pandangan depan kedai ni...

ni je aku sempat snap... faham opening hours je... lain2 aku tak faham.. :)
 
 
 
kedai makan ni ala buffet... bayarannya cuma KRW 10,000 je... malam tu kami bertiga belanja Pedro makan... ye lah, dah banyak dia tolong tetamu-tetamu dia ni... apalah salahnya kan... macam2 ada... yg banyaknya of course lah sayur... rambang mata kami melihatnya... setelah membuat pilihan, maka kami pun duduk menikmati juadah... sambil2 tu dengar lah penerangan Pedro pasal makanan2 ni... korang tengoklah sendiri kat gambar bawah ni kepelbagaian makanan yg ada... 
















sedap kan... memang puas hati lah makan... sayur pun sayur lah... tapi memang rasa fresh... selesai makan kami memang takde nak buat apa pun... cuma nak ready utk conference esok je... so, kami pun balik je... mula2 tu prepare le juga utk esok... tapi last2 mata makin lama makin kuyu... maka adalah lebih afdal jika kami tido...so apa lagi... zzzzzzzzzzzzz.....

January 18, 2014

Gwangju, South Korea :: Day 2 Part 1

PREVIOUS POST: Gwangju, South Korea :: Day 1 Part 2

 
Hari kedua… pagi kami bangun solat2 subuh..pastu perut lapar… masak le apa yg patut…guna Brahim je…senang… makan dengan nasi impit… bfast berat terus…lepas ni nak merayau2 lagi… kami bersiap2 nak kuar ke Gwangju City Centre dalam kul 9 lebih… memang nak bandar dulu baru nak ke KDJ tu…
 
Uncheon Station, Gwangju

ticket machine...

Kami ke subway station yg paling dekat.... tengok ticket machine dia alamat tarak faham daaa... kecuali yg dia tulis Ticket Vending Machine je... nasib baik le pekerja kat sini sangat2 membantu... lepas tunjuk cara nak guna tu, expert lah kami... kalau org tempatan tengok mesti dia ingat kami ni fasih bahasa korea...hahaha...tiket kat Gwangju ni dalam bentuk token, bulat je... settle semua kami pun naik train dan turun kat station yg berdekatan dengan pasar… saja lah kan nak tengok2… rupanya banyak lagi kedai yg tak dibuka.. ataupun mungkin sebab hari sabtu so bukak lambat… sepanjang perjalanan amatlah musykil di hati kami ni sebab kawasan tu macam tak bandar sangat… macam pinggir bandar je... pastu tak nampak org2 muda… nampak ahjussi, ahjumma, halmoni dan haraboji je ramai...
 
sekitar Gwangju... dari pasar kami merayau cuba cari area city centre
 lengang..maklumlah kul 9.30 pagi...
tetiba ternampak poster ni... Lee Joon.... tajuk movie aku tak tau daaa...
 
dalam 30 min gak le kami merayau2 hinggalah sampai kat satu kawasan ni baru le nampak ramai muda mudi… oooo… barulah kami masuk area bandarnya… masa ni baru lah nampak kedai2 moden… excited aku dibuatnya nampak Etude House, Skin Food, Face Shop dan macam2 lagi… maka bermulalah misi keluar masuk kedai… yg bestnya, depa ni kalau customer beli barang mesti ada je free gift walaupun kecik2... beli mask 10 pack pun still dapat free gift...
 
 
 
inilah hasil tangkapan kami....

Settle pencarian di Bandar Gwangju barulah kami ke KDJ… kat sini kami berhenti kat KDJ Station… menarik station ni… santai je… ada bahan bacaan, tempat rehat yg santai... 
  sekitar KDJ station..
kuar dari KDJ station, kami terus menuju ke KDJ Centre... besar... memang sesuai utk exhibition dan conference...kami masih sempat bergambar2 dulu tu sebelum ke kaunter pendaftaran...
 
haaa... ni lah event yg kami attend di Gwangju... ICCAS 2013...
pendaftaran kat level 1... so kami naik atas dan terus daftar... committee masih lagi tengah siap2 kan tempat dan bilik2 untuk conference esok... kalau tgk nama masih ramai lagi yg belum daftar... maybe lewat petang atau esok semasa perasmian agaknya baru ramai yg daftar.... selesai semuanya kami pun pusing2 cari bilik yg berkenaan... bilik2 utk conference ada yg di level 1 dan ada juga yg di level 2.. selesai pusing2 kami pun decide nak balik... dah penat.. dari pagi kuar ... tiba lah masanya utk balik, makan, solat dan rehat...
sempat singgah kedai beli 'banana uyu'... sedapppp....
 
sampai je kat GH.. kami menapak naik tangga nak ke bahagian atas rumah... rooftop... semalam dah nampak, tapi tak laratnya nak naik... sampai atas tu, apa lagi feeling2 macam 'Rooftop Prince' tu... ooo..macam ni lah keadaan atas atap depa... ada tempat jemur baju, ada kerusi meja utk lepak2 a.k.a minum soju le kalau set2 depa ni... baru le dapat imagine yg dalam drama depa ada ala2 conservatories tu... atau rumah atas atap tu... begitu rupanya... tapi GH ni takde lah buat bilik kat atas ni... kosong je... selesai berposing, kami pun turun le... time to rest.... malam ni nak g makan kat restoran vegetarian... dah bgtau Pedro dan dia pun ok je nak bawak kami ke sana....
dari pandangan atas atap GH... 
 tempat lepak2...
 
 umah sebelah GH... apalah yg di jemur tu... 

January 3, 2014

Gwangju, South Korea :: Day 1 Part 2

PREVIOUS POST: Gwangju, South Korea :: Day 1 Part 1

Sampai depan GH... mak aiii...kena naik tangga daaaa..... bag dah le berat... bertabah je lah... terkial2 gak le naik atas tu... Pedro pun dah explain apa yg patut dan dah bagi kunci... so tibalah masa untuk makan dan berehat... kami duk di bilik utk 4 orang... double decker... cuma dalam bilik tu kami bertiga je... tak de tambahan org lain...
 
 inilah penginapan kami selama 4 hari 3 malam... kemas je bilik GH ni...

  PC dan wifi di sediakan...
 
 ruang bersantai... tapi takde TV... banyak travel mags dan books...
 
dapur yg comel tapi selesa...
 
 
Lepas dah tour rumah tu, kami pun kembali ke bilik, rehat2 jap...... lepas dah berehat2  dan tido2 ayam tu kami pun membersihkan diri, solat dan makan… lapar tu... kami just masak nasi impit dan Brahim je... simple dan cepat...
 
Settle semua, kami pun kuar… gaya tu macam expert je pasal Gwangju ni… padahal hanya harapkan penerangan Pedro dan tgk map je… tapi pada aku yg penting kena try redah gak… kami takde lah kuar jauh2 sangat…just jalan sampai ke area subway yang pertama kami jumpa… lepas tu dok usha2 keadaan sekeliling dan masuk kedai dekat2 situ je… 
 
jalan besar di depan area GH kami...
 one of the telecommunication company kat sana...

station terdekat dengan GH kami...Uncheon Station...

cantik kan...

pandangan dari atas jejantas... 4+4 lane tu...  

dah puas merayau2 kami pun balik ke GH… terserempak plak dengan Pedro… dia ajak join dia tgk persembahan dekat satu area… aku pun dah tak ngat apa namanya…cuma Pedro bgtau dekat dengan satu Uni di Gwangju… aku dan Teh je yg ikut Pedro malam tu… sorang lagi member kami tak join....
Suspen ni, manalah si Pedro nak bawak kami…oooo rupanya ada persembahan classical kat situ… turun dari keta tu, huuuu sejuknya menusuk tulang… katanya below 10 degree malam tu… tapi dasyat le depa2 yg buat persembahan tu, boleh pakai baju sleeveless lagi…. tinggi sungguh kadar ketahanan mereka… atau mungkin juga ada pakai hot pack kot…
ni salah satu persembahan...

handbell music..mostly ahjumma dan ahjussi....hebatlah depa ni... 

sejam lebih jugak lah nak tunggu abis persembahan ni… best gak le tgk ni… cuma yg tak tahan nya sejuk….nasib baik le lepas abis dan berkenal2an dengan bbrp penonton tu Pedro ajak kami balik… lega2, masuk keta…dah tak sejuk…sampai2 umah… dah tak larat dah nak berjaga ke apa… lepas buat apa yg patut., apa lagi tido time… esok nak ke Kim Dae Jong Centre(KDJ)  plak… nak register for conference….