October 16, 2013

ICCAS 2013, Gwangju...here i come...






ICCAS 2013, Gwangju, South Korea... Alhamdulillah bakal menjadi kenyataan... 19hb Oct 2013 flight take off from LCCT ke Incheon... departure 1.00 am (KL time) and arrival 8.20 am (Seoul time)....

October 13, 2013

Universal Studio Singapore Final Part

Sambungan dari Part 2


THE LOST WORLD


Kat Lost World ni kami naik Jurassic Park Rapids Adventure... macam best je naik bot ni kan... banyak lagi benda2 lain  boleh naik macam Canopy Flyer, Amber Rock Climb, Dino-Soarin dan Waterworld... tapi kami sempat naik satu je.. maklumlah nak kejar lagi bbrp tempat lain...
 
seronok ni nak naik bot....
 
 
kat sini kena beratur lagi... waiting time dalam 40 min rasanya... boleh lah... dah dekat2 dengan entrance naik bot tu nampak le org2 yg dah selesai ride dia... tgk macam tak de lah basah sangat... so, confident je kami2 ni tanpa berbaju hujan mahupun berplastik... kiranya memang tak basah sangat le... just terpercik2 skit je...
 
 
bot yang telah membasahkan kami semua...
 
 
kami 9 org so ngam2 je  satu bot utk kami... mula2 tu ok je... just terpercik2 skit... tetiba je splash..kena lah juga sampai kat area peha... sabar je lah... apa lagi masing2 selamatkan bag kamera yg mahal2 tu... kamera hebat2 semuanya... nasib baik bag kalis air... dah terjerit2 dah semuanya... tak kira yg lelaki ke pompuan ke.. sama je.. hahaha... lepas tu tenang skit sampai dah hujung2.... tetiba je bot tu berhenti... kita org ni dah ready angkat kaki... sebab takut basah... rasa macam depa nak campak je bot ni ke depan.. yelah, kalau tak kenapa berhenti kan??? 
 
tup2 ada suara berbunyi... "adik2, sila letak kaki kat bawah ya"...
 
aduhai...pekerja dia suh letak kaki kat bawah... redha je lah... lepas tu tetiba je rasa bot tu terhempas skit dan SPLASH...SPLASH... mak aiii.... ada air telah di splash kepada kami... ohhh tidak..... basah le kami semua.... kureng kannnn.... aku rasa air tu depa boleh control amount nya... agaknya depa tgk dalam bot tu semua muda belia...termasuk aku...hahahaha... so, depa bagi splash baik punya kat kami... nak buat macam mana... menjerit je lah... lepas tu gelak je lah yg mampu kami buat... memang tak aci betul.. org lain tak basah macam kami pun... ini tidak adil... turun je dari bot.. konon2 nak pergilah keringkan badan ni... alamak dryer depa charge le plak... $5 rasanya... tak jadilah... boleh buat beli souvenir tu....:) last2 baju tu kering amcam tu je sambil jalan2....
 
next kami ke Far Far Away... nak bawa hati yg lara jumpa Shrek....
 
 
FAR FAR AWAY
 
 
wajah2 ceria... posing dengan Shrek...
(gambar credit to my student, Zainul Naim)
 

 

kat sini kami memang nak g tgk Shrek 4D Adventure... boleh tgk, dengar dan rasa... namapun 4D kan....kami amik sit tengah dan agak depan... tengok journey Shrek, Donkey, Lord Farquaad and friends... bila donkey bersin, abis ayaq liur kena kami... kurang asam punya donkey...hahaha...  bila ada labah2 bergerak2, kaki kami pun di geletek2 seperti ada labah2 merayap... dan macam2 lagi... tu yg di katakana 4D, sebab boleh rasa.... lepas abis tgk Shrek 4D ni kami ke destinasi seterusnya... Madagascar....
 
 
MADAGASCAR
 
kalau ikutkan Madagascar ni sesuai utk kanak2... tapi kami nak gak rasa satu ride dari setiap bahagian, so kami naik lah ride kat sini... naik bot...tapi biasa2 je... takde basah2 punya... simple dan santai je... tak yah beratur panjang... takde org... tapi macam takde amik gambar plak masa ni... agaknya dah penat sangat kot... aku check2 kamera, laaa... takde gambar...  lepas dah abis ke sini... kami dah ke tempat awal semula ke intersection Hollywood dan New York....
 
 
HOLLYWOOD
 
 
 
kat sini takde apa sangat... yg ada cuma show Monster Rock.. kami tak tgk pun... banyak jual merchandise kat area ni... ada The Dark Room..katanya boleh amik gambar dengan guna mana2 jenis kamera yg ada...aku tak masuk...just amik gambar kat luar je...
 
 
PRAYER ROOM / SURAU
 
Finally dah abis round semua... kami berpecah... yg kami perempuan2 berempat ni terus ke surau utk solat jamak... yg lelaki2 tak sure lah ke mana halanya... Surau ni ada dekat2 dengan roller coaster yg color biru merah tu... kalau dah sampai situ dan tak jumpa tanya je mana2 staf USS Prayer Room kat mana.. nanti depa bgtau.. surau ni tak besar sangat tapi pada aku selesa lah... ada dibahagikan utk Lelaki dan Perempuan... tempat amik air sembahyang pun ada kat dalam... tapi toilet takde... toilet kena g kat luar ya...
 
lepas solat kami berempat ni pi makan kat Mel's Drive...
 


dengan kupon kami berempat dapatlah order tiga set burger dengan air dan chips... kenyang... burger, air dan chips semua besar2... Alhamdulillah... lepas dah kenyang barulah pi masuk kedai2 souvenir.. masa ada setengah jam lagi sebelum berkumpula balik kat main entrance... settle beli apa yg patut... kami bergerak ke main entrance... lepas tu agen bawak round sentosa island... tgk2 apa yg patut... penat gak berjalan... nasib baik ada escalator... kalau tangga je mau aku tunggu bawah je... tak larat oooo... penat dah seharian berjalan...
 
 
settle sight seeing semua, kami pun bergerak ke bas... lebih kurang jam 8 malam kami bertolak balik.... bas berhenti sekejap di RnR utk solat... kemudian sambung semula perjalanan balik... Alhamdulillah, kami selamat sampai ke destinasi dengan seribu satu kenangan yg best... insya allah ada rezeki, rasa macam nak ke USS lagi....
 

 

October 12, 2013

Universal Studio Singapore Part 2

 
 
 
 dari area parking nak ke entrance.... masing2 tak sabar ni...
 
 
Kali ni nak sambung kisah ke USS…
 
area depan... dekat2 entrance...
 

Lepas dah bergambar2 kat globe USS tu, masing2 mula ke entrance… tunjuk tiket staff USS.. then masuklah…

Mula2 sekali mestilah amik peta dulu… baru le best nak berjalan…

 
Ni peta USS ya… ni credit to blog singaporecitymrttourismmap… peta aku dah terkoyak2… mana taknya kena air bagai lepas naik bot… lencun di buatnya…. Kalau tengok peta ni ada 7 area semuanya… each area ada ride yg tersendiri…  tourist guide kami bahagi2kan kami kepada 4 kumpulan… maklumlah ramai kan… bila dah bahagikan ke kumpulan kecil ni senang skit berjalan… …

antara booth yg ada...
 
kami plan start yg sebelah kanan dulu… dari New York à Sci Fi City à Ancient Egypt à The Lost World à Far Far Away à Madagascar à Hollywood….  mulanya aku dan adik aku nak jalan berdua2 an je… tak nak kacau student2 ni bergumbira… nanti takut depa segan silu pulak walaupun aku lebih kurang je sekepala ngan depa ni… tapi lepas aku tgk ada satu grup ni macam asyik bergambar je dan macam tak de gaya nak masuk mana2 bangunan utk naik rides aku pun ajak le depa  ni… sebab aku memang dah niat nak naik rides sebanyak mungkin… dan memang tak bergambar sangat….


NEW YORK


First rides ialah Sesame Street Spaghetti Space Chase… hahaha…ride kanak2 ni… warming up dulu… saja have fun… tengok watak2 Sesame Street… zaman kecik2 dulu ni lah yg aku dok tgk ngan adik2…

 
  kat dalam Spaghetti Space Chase
 
lepas tu kami ke Lights, Camera, Action…. Menarik gak… ditunjukkan studio utk shoot scene ribut… dulu kat Disneyland aku ada tgk yg kereta berlumba- berlanggar2…

 
 ke arah stage Lights, Camera, Action
 
 tak ramai org sangat kat Lights, Camera, Action ni... dalam 5-10 minit je beratur....
 

SCI FI CITY 

settle yg ni kami ke Sci Fi City plak… ni le yg di tunggu2… sebab apa??? Sebab ada Transfomer the Ride… waiting line 1 jam tu… tapi kami redah juga demi ride ni… kami ber sembilan semuanya … aku dan adik aku… dan 7 org students..  sambil menunggu dalam barisan tu, apa lagi berposing lah kan… dan sambil2 tu layan video dan display yg ada kat area tu… jadi tak le terasa sangat 1 jam tu… waahhhh… dah sampai ni… masuk duk diam2 dalam ride tu… seat dah ok… safety pun ok… starttttt…. Wahhhh…. Memang terbaik lah…. Ngan 3D nya rasa kita yg mengalami semua pengembaraan dan pergaduhan tu… release tension Nampak masing2… baru lepas present proposal projek kan… apa lagi menjerit masing2 bila ride tu laju ke depan belakang..ala2 nak terjunam bagai… yg duk depan le agak seremmm… aku awal2 dah booking seat tengah…. Settle ride ni… masing2 keluar dengan muka yg seronok pun ada seram pun ada… tapi masih bergelak tawa lagi…
 
area Sci Fi City
 
 entrance... Bumblebee tgh tunggu kami...

 
 
  ni antara display yg ada sepanjang waiting line...
 
 
 
 
 masing2 kuar dari Transformer ride kononnya nak naik roller coaster...
rupanya tutup... so lalu tepi je lah....
 
 ni lah roller coaster nya... aku memang dah booking jadi penjaga bag... tak nak naik...
 

ANCIENT EGYPT

perjalanan di teruskan… masa ni dah kul 12.30 rasanya… rasa2 lapar tu ada … tapi buat2 tak tau je… kami ke Ancient Egypt… masa nak masuk tu tgk tak boleh bawak bag dan kamera besar… so kami pun isi barang dalam locker… locker ni free for 55 minutes… lepas dari tu kena bayar 3 dollar… tak de change tau… so korang kena ada duit kecil nanti masa nak bayar ngan machine…. Yg lawaknya kami yg pompuan ni semua sumbat bag dalam locker… duit satu pun takde… nasib baik yg lelaki ni wallet simpan kat poket… so adalah duit nanti masa nak amik bag2 tu… kalau tak dah satu hal plak….
menuju ke Ancient Egypt....
 
 locker2 yg ada... kena pecahkan duit ya.. sebab machine tak de pulang2 kan duit..
memang dah di nyatakan kat situ...

 
Waiting line Revenge of the Mummy ni 65 minutes… mak aiiii lagi lama dari Transformer… tapi kami layan jugak… masa ni aku bukak roti yg kami bawak dan bahagi2 kan sesama kami… dapatle satu bun sorang… jadi lah utk alas perut aku dan students…. Tunggu punya tunggu… dah sampai turn kami… mcm biasalah aku amik seat tengah… tak mo dok depan… sebab ride ni lagi sereeemmmm dari Transformer…. Start je ride… tak sampai 30 saat dah mula dah… laju + bergoyang dengan jayanya + ke depan de belakang… memang penuh aksi le… sudahnya separuh dari masa atas ride tu aku pejam mata… ada sekali tu ride ni stop jap kat hujung2… aku bukak mata skit… hahahaha…aku dah agak dah dia nak buat apa… aku pejam mata semula… terus je ride tu menjunam ke bawah… apalagi… menjeritlah masing2… aku gak yg biasa2 je sebab tak bukak mata… tak de perasaaan le jadinya… abis je ride ni… aku tgk ada yg muka dah pucat dah… depa ni dok depan… padanlah takde suara keluar dah depa ni… rupanya serammm macam aku gak…. Huhuhu…. Berjalan pun dah pegang2 tiang dah… nak menstabilkan diri… kami kuar dari area ride ni dan menuju ke locker…. Dah settle amik barang2 semua kami meneruskan perjalanan kami ke area seterusnya iaitu The Lost World…..
 The Lost World
 
 
Citer seterusnya aku sambung next entry ya…lenguh dah den menaip ni..… panjang sangat pun penat juga kome nak membacanya kan..kan..kan...

October 9, 2013

terkenakah aku? mungkin juga

aku nak citer  pasal tayar... huhuhuhu... sedih ni... maklumlah aku ni tau bawak keta je... part2 keta termasuklah tayar ni aku tak amik kisah sangat... mana yg bengkel atau kedai tayar rekemen aku ok je... harga pun setajat banding 2-3 kedai je... kira percaya je lah... research pun aku tak buat bab2 keta ni...
 
al kisahnya.... awal tahun lepas aku tukar 2 biji tayar kat satu kedai ni... so, tayar lama letak blkg, tayar baru letak depan... macam biasalah kan... kiranya selepas tu ok je.. takde lah masalah tayar2 ni..... aku pun ok je... so, tadi.. tayar blkg aku pun meronta2 minta di tukar... pergilah kedai yg ari tu... aku nak le dia guna yg sama macam yg sebelum ni... tup2 pekerja dia kata takde... lepas dah tanya bos...pun jawapan tetap sama...so, ok lah... aku pun meredah cari kedai lain...
 
nampakle satu kedai ni... Nampak besar... macam2 ada lah kot... Tanya punya tanya dia kata ada... lepas tu aku Tanya harga... dia pun cakap le RM X00... aku pun berkerut sedikit sambil bertanya... "takde yg murah lagi ke... ari tu saya tukar dapat harga X50..." .. takde lah murah sangat tapi beza RM 50 le gak dari yg ni... sekali daaaa.... bos itu tgk tayar aku... dia kata "hai ya amoi.... bila u tukar tayar ni..." aku pun cakap le awal tahun 2013... dia kata.. "amoi, saya rasa u sudah kena tipu lah ... ini tayar tahun 2009 punya manufactured... sudah lama... sebab itu dia boleh bagi murah skit dari saya..." ... wawawawa.... terkedu nya aku... dan dia pun tunjuk macam mana nak tau bila tahun kelahiran tayar tu... rupanya ada tertera '09' kat tayar tu... dia kata selalunya tayar after manufactured 5 thn je sesuai guna... lepas dari tu dah tak brp sesuai dah, terutama kalau bawak laju kat highway.... aku senyum je lah, nak buat macam mana kan... dia siap tanya "u pegi sorang ke ari tu? tak bawak abg ya?" ... sambil tersenyum lagi aku jawab..."ya uncle, saya sorang je masa tu''.... sedih kan... yg aku ralat sebab masa tukar tu, pekerja mahupun bos kedai tayar tu tak cakap apa pun pasal tayar ni tahun bila... kalau dia jujur, aku tak lah ralat sangat... at least bg penerangan skit... kan..kan..kan... so, kedai tu dah ilang sorang customer... an-nyeong...bye.. sayonara...
 
mungkin ada lagi mereka2 di luar sana yg tau guna je keta tapi tak alert pasal benda2 ni kan... so, hati2... ni pengajaran bg aku juga... lepas ni nak kena amik tau jugak le hal2 keta ni... tak leh main tala je ke bengkel atau kedai2 tayar ni....