August 30, 2014

Seoul, South Korea :: Day 5 - Last Day (Namdaemun, Myeongdong, Namsan Tower and santai2 di sekitar Itaewon)

PREVIOUS POST: Seoul, South Korea :: Day 4 (Nami Island, Petite France, Muree Muslim Food Restaurant)

Hari ni merupakan hari terakhir kami di Seoul... esok pagi2 dah nak ke airport..maklumlah flight kul 8 pagi... so, hari ni aktiviti santai je..lebih kepada shopping... kami decide untuk jalan2 di Namdaemun dan Myeondong... petang pula nak ke Namsan Tower kalau sempat or tak penat... boleh tak macam tu... dah le jauh2 tp tgk penat ke tak...
 
dalam kul 10 lebih tu kami ke Namdaemun... jalan2 sambil cari souvenir dan cari brooch... kebetulan tengah pusing2 jumpa juga sekumpulan Malaysian tgh nak cari tempat brooch ni jugak...so kami jalan le sama2...dan akhirnya jumpa...
 

haaa..ni lah tempatnya untuk borong aksesori..
 
 
dah Nampak signboard ni, betullah tu.. naik atas... akan jumpalah kedai2 jual brooch dan aksesori lain... tapi excited punya pasal, gambar kat dalam tu aku tak amik...hahaha... so takde lah yg boleh dipaparkan kat sini... selain aksesori ada juga di area lain di jual souvenir2... kalau malas nak merayau tempat lain, beli kat situ je.. harga pun not bad... kami ni dah confirm2 esok nak balik kan..so, borong kat sini je lah...dah tak yah pening2...
 
lepas dah settle kat sini kami ke Myeondong sekali lagi utk shopping apa yg patut...sambil2 tu boleh cuci mata... lepas dah settle semuanya, kami balik ke GH... sampai GH pun dah kul 3 lebih... solat2 dan makan... dua org adik2 ku (ketiga dan keempat) dan familynya keluar semula untuk ke Namsan Tower... tapi aku ngan suami dan adik bongsu serta anaknya tak nak kuar.. anak sedara aku tu pun baru setahun... tengah syok2 tido..so, mak nya pun tak jadi kuar.. aku ngan cik abang pun ntah nape rasa malas juga nak kuar... so, kami rehat dan zzzzz.... malam skit baru kami decide nak kuar... tapi apa2 pun, ni kami letak gambar Namsan Tower ehsan daripada adik ku utk tatapan semua...
 
 
 

 

 
begitulah serba sedikit gambar ehsan adikku di Namsan Tower... manusia memang ramai... bertabah je lah nak tunggu cable car bagai... aku ngan husband plak... lepas mahgrib kami merayau2 sekitar Itaewon... masa ni dah nampak dah depa2 ni dengan costume hantu/Halloween bagai... tapi masih tak ramai lagi..maybe baru kul 8 lebih kot... so, kami pun saja lepak di Caffe Benne sambil minum coffee dan tgk org punya gelagat... dalam kul 9 lebih kami pun beredar dan just merayau2 je kat sekitar...masa ni dah makin ramai org pakai costume Halloween... malam ni ada party sekitar bar2 Itaewon...masak le esok pg kami nak ke airport... tunggu bas kat bawah tu yg penuh dengan restaurant dan bar....penuh lah mereka2 yg mabuk...
 


tak lama pun kami merayau2 kat bawah tu... makin ramai org nak berhibur...so, kami naik atas...ke GH... mengemas apa yg patut dan tido... sok kul 3 dah nak bangun bersiap2...

August 23, 2014

Seoul, South Korea :: Day 4 (Nami Island, Petite France, Muree Muslim Food Restaurant)

PREVIOUS POST: Seoul, South Korea :: Day 3 (Gyeongbukgong Palace, Bukchon Hanok Village, Insadong)


Pagi2 lagi kami dah bersiap... maklumlah nak ke Nami Island... excited le... kami main redah je ni... beli tiket ketapi pun on the spot.. hasilnya tiket yg ada seat dah abis... so, ada area berdiri je...padan le dengan muka kami... tak pasal2 kena berdiri...so, sape2 yg rasa tak nak berdiri tu, beli lah tiket ketapi awal2 ataupun beli tiket bas je...
 
kalau ikutkan ada bbrp cara nak ke Nami Island... samada naik bus, ITX ataupun subway... kami pilih untuk naik train je dari Yongsan Station ke Gapyeong Station (station terhampir dengan Nami Island).. kalau nak seat, kenalah beli dan book tiket awal skit...jgn main terjah je macam kami...
 

 


 
sampai je kat Gapyeong Station kami mencari2 shuttle bus.... tiket bus ni bayar kepada driver atas bas nanti.. harganya KRW 5000.. jgn buang tiket ni, penting utk ke mana2 within schedule shuttle ni dan untuk return ke Gapyeong Station semula..kalau hilang kenalah beli semula tiket bus tu.. shuttle bus ni ada schedulenya... so, kena rancang betul2 lah nak start dari mana dan seterusnya... kami mulakan perjalanan ke Nami Island, sebab itu main agendanya... kalau sempat baru lah ke tempat lain.. so,  bermulalah perjalanan kami dari Gapyeong Station ke jeti untuk ke Nami Island...
 

 


sampai je kami di sambut dengan signboard Welcome to Nami Island... excited beb... tapi turun2 bas, mak aiii makin sejuk rupanya... gigil juga kalau lama2 kat luar ni... kami jalan ke depan skit dan nampak booth utk beli tiket... tiketnya berharga KRW 8000....cantik tiket dia... memang sayang le nak buang.. confirm simpan... lepas tu beratur lah beramai2 menanti feri yg akan bawa kami ke seberang... ramainya org tempatan dan pelancong yg ke sini... cikgu2 sekolah pun bawak budak2 filed trip ke sini... ahjumma dan ahjussi pun ramai....

 


sampai2 je kat sana kami turun dan tunggu kaum kerabat kami... sejuknya terasa2... tak tahan.. nampak ada bara api kat satu area ni, apa lagi dok berpanas jap le kat situ... kami duk kat satu area ni ada kerusi dan meja.. so, kami amik keputusan untuk lunch, walaupun baru jam 11 lebih... tapi perut dah rasa lapar sebab sejuk kot... so, kami lunch nasi goreng yg di masak siap2 pagi tadi kat guest house... lepas dah kenyang barulah pusing2 Nami Island... kat bawah ni aku letak gambar2 sekitar Nami Island...
 
entrance Nami Island
 

cantik kan...dedaun dah bertukar kemerah2an... ramai budak2 sekolah pi field trip ngan teacher...
 
 
kononnya nak naik beskal kat sini... tapi tak bawak IC daaa... depa nak tengok IC... tak nak passport...sedihnya...huhuhu...so, kalau korang nak naik beskal kat Nami ni, make sure bawak IC ya...

  statue cinta 'Winter Sonata'... fefeeling depa le skit...
 

antara kenangan winter sonata yg ada..


  selepas dah penat pusing2 kami ke musolla di Nami Island ni.. mussolla ni dalam bangunan Nami Library.. di tingkat atas... masuk2 je Nampak café, kemudian ke depan skit ada buku2..cantik sangat library ni.. siap ada slide untuk kanak2...
 


  kat dalam library... cuba tengok tiang tu disusun dari buku2... creative...
 

 
prayer room... bersih dan kemas..siap ada tempat wuduk lagi..
 
 
lepas dah solat tu, kami pusing2 sekejap dan kemudian terus ke jeti semula.. tgk jam pun dah kul 3... hajat nak ke Petite France sekejap... bergambar kat luar pun jadilah... budak2 pun semua dah penat...yg bukan budak pun rasa penat...huhuhu... haaa..tu dia feri dah sampai... so, kami pun bertolak ke sebelah Tanah besar...
 
sampai kat sebelah sana, kami beratur tunggu bas untuk ke Petite France... ramainya orang... huhuhu... aku berdiri je sebab dah takde tempat duduk...berpusing2 gak le jalan dari jeti nak ke Petite France...perrghhh...hebat le ahjussi ni bawak bas... korner lipat pun dia selamba je... pening kami di buatnya...hehehe... akhirnya sampai juga kami di Petite France.. salah satu sebab nak sangat masuk Petite France ni adalah disebabkan ia salah satu tempat penggambaran Running Man dan Secret Garden... tapi apakan daya... lepas dah bincang2 kami ambil keputusan untuk bergambar kat depan je... nak masuk macam tak berbaloi sebab dah kul 3 lebih... nak masuk dalam tu, macam rugi je kalau sekejap...tak berbaloi dengan harga tiket...so, posing kat entrance je lah... :)
 

 


lepas dah berposing kat entrance ni kami pun kembali ke Gapyeong Station..tapi kami dah malas naik bas sebab ramainya beratur menanti...last2 kami naik teksi je... settle... sampai Gapyeong Station, tunggu train dan balik semula ke Yongsan Station... yahoo... lepas tu terus balik GH..malam ni nak dinner kat Halal Korean Restaurant plak...
 
lepas solat maghrib, kami berempat je yang ke Muree Muslim Food Restaurant di Itaewon... yang lain2 dah malas nak keluar...penat....kami jalan kaki je dari GH kami... tak jauh mana..dalam 5 minit je.. perut dah le lapar...tgk menu semua macam sedap... apa lagi, order le.. kami order semua lain2 jenis sebab nak rasa semua...hahaha...antaranya Bibimbap, Kimchi Jigae, Kimchi Jeon dan semestinya nasi lah kan... side dishes tu semua datang sekali dengan main dishes...dalam banyak2 tu Kimchi Jeon yg paling sedap... tak tau nak bgtau macam mana.. tapi sedaplah... kena cuba sendiri kalau nak tau... Kimchi Jigae nya pun lain dari yg pernah try di Malaysia... sedap sangat2...memang makan tak hengat apalah kami malam tu... tup2 licin je semuanya...kekekeke...
 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alhamdulillah...kenyang dah semuanya... lepas dah duk relaks2 kejap kami pun beredar dari situ dan balik ke GH... maklumlah esok nak merayau cari brooch dan souvenir lain plak... esok last day kami di Seoul..kena pulun beli souvenir... lusa pagi2 jam 4 pagi dah nak kena tunggu bas.. maklumlah flight kul 8 pagi... dah le esok Halloween... faham2 je lah..kalau waktu2 biasa, setiap kali kami balik malam je dah penuh dah Itaewon dengan muda mudi yg ke bar untuk minum2...apatah lagi malam Halloween kan...faham2 je lah...:) tapi sepanjang kami stay bbrp hari di Itaweon ni masih ok lagi.. mabuk tu macam dah budaya biasa kat Korea ni..so, kalau nampak depa ting tong tu buat2 tak tau je... kita jalan buat hal sendiri... cuma yg tak tahannya kat tangga dari luar kawasan GH nak ke jalan kedai2 Itaewon tu, pagi2 ada je kesan2 muntah depa... tak kuasa tau... botol pun bersepah2... tapi bila petang dah bersih and clear semuanya... so, sape2 nak duk Itaewon kena bertabah skit lah... terutama yg bawak anak2..kalau yg muda mudi ok je..sebab happening..café pun banyak..so, the choice is yours lah... :)