March 16, 2014

Seoul, South Korea :: Day 2 (Lotte World, Myeongdong, Yoogane Seafood Fried Rice)

PREVIOUS POST: Seoul, South Korea :: Day 1 (The War Memorial of Korea, Namdaemun Market, Itaewon)


Lotte World

Hari kedua di Seoul... pagi2 lagi kami dah bersiap nak ke Lotte World... ari ni cuma kami ber enam sahaja ke Lotte World… kawan2 aku plak nak g shopping... so kami berpisah le ari ni...

Macam mana nak ke Lotte World dari Itaewon:
  • Dari Itaewon Station - pergi ke Sindang Station (Line 2)
  • Dari Sindang Station - pergi ke Jamsil Station (Line 2)
  • Dari Jamsil Station cari Exit 4... nanti akan Nampak sign ke Lotte World
Sindang Station (Line 2)
 
Ikut je signboard ni...
 
 
Sampai je kat entrance, kami terus beli tiket... gigil gak nak kuar duit ni... hahahaha... kalau masuk lotte world maknanya duit shopping makin sikit... tapi demi memenuhi impian, redah je lah... asyik tgk dalam variety show je kan... nak gak g sendiri...
 
harga tiket Lotte World...
 
ramai cikgu2 bawak student datang Lotte World... seronoknya...
 
salah satu entrance Lotte World...
 
dah settle semua kami masuk dalam tu... memang besar... Lotte World ni terbahagi kepada bahagian dalam bangunan dan bahagian luar... kiranya indoor dan outdoor... tempat kami masuk ni ada hot air balloon tp machine operated lah...macam kat bawah ni... panjang juga beratur nak naik hot air balloon ni.. yg cute nya, penjaga tiket dia siap ada baca something mcm spell lagi..dan ending dengan 'pyong...pyong'..hahaha.....kyoooo....
 
hot air balloon...
 
pandangan dari hot air balloon.. macam2 ada...

 
kami pusing2 kat dalam ni..ada bbrp tempat gak lah kami pergi... banyak sangat nak story...cuma, salah satu yg menarik ialah gallery ala2 'trick eye museum'.. dah tak yah g dah museum tu..huhuhu...
 
ada banyak lagi gambar2 lain..tp tak letak sebab kami ni pemalu...hahaha... 
 
ni kat section kanak2... si irfan suka sangat lah dapat main2 kat sini... memang puas hati le dia main sungguh2...
 
 
 
 
kalau ikutkan kita org takde lah g indoor dulu, pastu g outdor... kami ni dah caca marba dah...sat dalam, pastu luar, pastu dalam semula...cuma dah tak ingat dah apa yg kami main ngan yg tak... so, kiranya dalam ni aku tulis mana yg ingat je lah ya... kalau kat outdoor yg paling aku nak tgk adalah castle yg selalu nampak dalam variety show tu...huhuhu... kelakar kan.. g Disneyland pun tu gak yg aku dok nak tgk...
 
haaa... ni lah castle nya...
 
sekali nampak yg ni daaa... memang tak naik dah...
 
swing tree...
 
errr...yg ni aku tak nak.. cik abg je naik.. pening wooo...
 
kiranya lama jugak kami kat sini... bayar mahal2 tak kan nak masuk sekejap je kan... adalah beli souvenir seketul dua untuk diri sendiri je... dalam kul 4 lebih tu kami pun gerak keluar.... dan menuju balik ke guest house... tak nak lambat sangat... sebabnya nak solat dan lepas tu nak kuar ke Myeondong pula...
 
 
Myeondong :: Makan Time
 
Malamnya kami ke Myeondong... katanya syurga membeli belah... kalau banyak KRW ok le kan... kalau budget mcm kami ni...huhuhu...tgk je lah kan... sambil2 tu ada misi mencari Seafood Fried Rice... ramai sangat yg review kat blog...so, nak kena try gak le...
 
Myeondong (Line 4)
 
 

sangat2 meriah... rambang mata tgk kedai2 ni..
 

tapi yg nak di tuju adalah ini....

menurut blog2 lain, kat sini ada seafood fried rice...so, kami nak try le.. kat sini goreng menggoreng semua staf Yoogane yg buat... kami tgk je... dah le lapar...dalam fikiran berkata2 ' bila lah nak siap'.. hahahaha... harga dah tak ingat daaa... lama sangat baru update blog...
 


inilah hasilnya..... apa lg... jom menjamu selera...
 
 
hahahaha... memang kami lapar...sekelip mata je abis nasi goreng seafood ni... tak tau le sedap sebab lapar ke memang sedap... tapi memang sedaplah... settle semuanya.. kami pun merayau di sekitar Myeondong...kuar masuk FaceShop, Etude dan yg sewaktu dengannya... takde beli apa sangat pun...tgk2 je dulu... memandangkan dah nearly 10 pm, kami semua pun beransur pulang ke guest house... esok, sorang lagi adinda ku, isterinya dan 2 org anak2 akan sampai dari Malaysia... esok kami nak ke Gyeongbokgong Palace, Buckhon Hanok Village dan Insadong... nantikan sambungan trip kami...

 


March 1, 2014

Seoul, South Korea :: Day 1 (The War Memorial of Korea, Namdaemun Market, Itaewon)

PREVIOUS POST: Seoul, South Korea :: Day 1 (Arrival)


Lepas dah berehat2 dan solat… kami pun mulakan perjalanan pertama…masa dah menunjukkan jam 3 lebih….cuaca memang best…nyaman je.. dalam 16 – 20 degree… macam dalam aircond… destinasi pertama kami adalah The War Memorial of Korea… kenapa pegi sini? Hahahaha.. sebab ni antara yg dekat dengan Itaewon dan free admission…museum ni buka dari jam 9.00 pagi hingga 6.00 petang… Kami naik subway dari Itaewon Station dan berhenti di Samgakji Itaewon (Line 6)… dari exit tak jauh dah… kalau korang nak tau museum ni merupakan salah satu lokasi penggambaran drama ‘King 2 Hearts’ lakonan Ha Ji Won dan Lee Seung Gi..
 Itaewon Station....
 
 
tiap2 ari dok jumpa benda alah ni......macam biasalah, touch T-Money card anda di sini ya...
 
 Samgakji Station....
 
map yg di letak dekat area main entrance museum...
 
di luar museum
 
kawasan hadapan museum dan pintu masuk utama...
 
Dalam sejam jugalah kami merayau di luar dan dalam museum… luas sangat2 kawasan museum ni… dan cantik…kat luar penuh dengan kenderaan dan jet pejuang yg di gunakan semasa peperangan…. rasa macam tgk Jetfire (Transformer) plak…  


sekitar museum...yg kenderaan perang ni semua kat luar...tapi kapal zaman Joseon tu kat dalam museum... 

Lepas tu kami ke Namdaemun Marketdari Samgakji Station kami ke Heohyeon St (Line 4, Exit 5)… dari situ kami merayau2 je sambil tengok2 apa yg ada… kami sampai sini rasanya dalam jam 5.00 ptg… pasar ni tutup jam 7.00 malam… meriah tu memang meriah… rambang mata tgk souvenir… malas nak fikir panjang, terus je beli beberapa souvenir yg comel2 belaka… aku standard aaa mesti beli fridge magnet, lepas tu beli pen buat souvenir utk students…. Sambil jalan2 tu nampak gerai t-shirt…so, malas nak fikir panjang jugak kita org pun beli tshirt gak…. Harga dah lupa le…huhuhu..tp murah je..tshirt biasa je yg putih dan kelabu… sambil2 tu sempat borak ngan ahjumma tu yg aku datang dengan ‘dongsaeng’… skit2 je lah..mana2 phrase yg biasa dengar tu aku keluarkan…bila lagi nak test skill… lepas tu bila nak minta tukar aku sebut ‘change’ tapi ala2 lidah korea tau…bukan lidah mat salleh…kalau korang peminta K-drama mesti korang perasan macam mana depa sebut ‘change’….hehehehe…. 

 
 
 
 
 sekitar Namdaemun Market... memang meriah…
 
me and my dongsaeng...sibuk beli t-shirt murah....
 
budak kecik yg bertuah.......ngam2 setahun dah jejak kaki kat Seoul, Korea...
 
 
lepas dah beli apa yg patut...hari pun dah bertambah gelap...kami pun nak beransur pulang....bila nak balik, baru le terasa penat... masa shopping tak sedarkan diri...hahaha... masa kat subway adik2 aku beli Manjoo Hana...sedap gak..lagi2 tengah lapar...makan je lah....yum...yum...

Manjoo Hana yg sedap... 2000 won satu pack..…

sampai je rumah kami berehat2 jap...lepas tu masak... kena masak..tak kan nak makan luar je kan... kata jaga budget...abis segala Brahim kami bawak... sardine bagai semua ada... yg penting sedap aje bila makan beramai2....lepas dah mandi dan solat..kami keluar sekejap merayau2 di sekitar kedai2 berdekatan...mak aiii...meriahnya Itaewon di malam hari... masa ni lah segala pub, bar dan restaurant di penuhi org.... selepas jam 10 malam dah boleh nampak 'pojangmacha' yg dok jual soju tepi2 jalan... macam dalam citer korea tu...yg ada khemah warna biru....
 
kebab oh kebab...
 
jalan2 punya jalan nampak Sultan Kebab..so, kami belilah dan bawak balik ke Guesthouse... makan lagi lah pulok...begitulah kisah hari pertama kami...letih juga tu... tapi kena simpan tenaga sebab esok nak ke Lotte World pulak....selama ni dok tgk dalam variety show dan K-drama je...esok nak jejak kaki ke sana plak....yeayyyyy....