February 10, 2017

Gunung Panti Escapism 2017


Setelah sekian lama berehat dari hiking ke gunung-ganang ni, tirai 2017 aku mulaikan dengan Gunung Panti di Kota Tinggi.  Nak kata aku organizer tidaklah juga.. cuma amik inisiatif amik nama sape nak join je... pastu baca2 blog dan pengalaman mereka2 yg ke sana... ooo sebelum memulakan penglipurlaraan ku... just nak bgtau..kali ni aku letak gambar banyak skit dan full face of member2 hiking ni... sebab rupanya dia org tak kisah pun kalau aku letak gambar dalam ni... hahahaha... kalau nak harap letak muka aku banyak2 memang tak lah kan... 

090217 jam 5.30 pagi bertolaklah kami ke Panti... kami dari BP cuma 6 org sahaja dengan menaiki dua kereta... kat sana tambah lagi 5 org... sampai RnR Macap kami berhenti sarapan ringan dan solat.. lepas tu meneruskan perjalanan ke Panti... kami menuju ke Kota Rainforest Resort (KRR)sebab nak kan kepastian jalan masuk tu di mana... selepas dapat tunjuk arah dari pekerja di sana kami menyelusur masuk ke jalan kecik molek lebih kurang 50M dari exit KRR tu... confuse gak mula2... makin ke dalam akhirnya nampaklah ciri-ciri entrance tu... tapi confuse lagi jugak...pastu ada plak anjing 4 ekor...huhuhu... tapi dia tak garang..tp usha kami dengan mata yg tajam...


turun keta...2 org member menyusur ke dalam sedikit dan jumpa sorang uncle ni... rupanya betullah ini jalannya... dan 5 org lagi yg dari JB pun dah sampai.. maka boleh lah kami mulakan pendakian kami... haaa satu lagi pesanan.. aku ada baca somewhere dalam blog yg Panti ni banyak PACAT... tapi aku tak sangka lah SANGAT BANYAK... serius BANYAK wehhhh... jadi di nasihatkan pakai lah stokin panjang skit, tight ke..apa2 lah protection kalau korang tu memang jenis penakut pacat... untuk keselamatan jantung ketika mendaki... huhuhu.. kalau tak mesti terkezut2 je lah.. tak tenang sebab risau takut pacat naik kaki... hehehehehehe..

my best hiking buddy ever... 

perjalanan kami bermula lebih kurang jam 9 pagi dan di temani oleh 3 ekor anjing... macam masa aku g Gunung Bukit Kutu pun macam ni... di temani oleh 2 ekor anjing... yg bagusnya anjing2 ni, macam tau je tugas dia org... sekor kat depan, sekor kat tgh dan sekor kat blkg... tp dia org ada route dia org... sebelah route kami... di awal pendakian kita akan jumpa dengan one small stream  ni... dan kena melintas stream tu utk meneruskan perjalanan.... kami mendaki dengan penuh kesantaian sahaja..walaupun kadangkala di hentikan oleh jeritan halus kerana serangan pacat...hehehehehehe... sepanjang pendakian aku memang ada rasa seperti wujudnya gigitan manja dari sang pacat di bahagian kaki... tp malas nak layan... bak kata arwah abah ' biar je lah kak..dia tlg hisap darah kotor'... so biar je lah... derma darah sekali sekala.. nak derma yg sebenar asyik tak lepas je... huhuhu...

anak sungai kecik yg perlu di lintasi...

my best hiking buddy ever... 

wall of panti...

alhamdulillah perjalanan santai sahaja dan tidak banyak berhenti...tiada apa pun yg nak di kejarkan... trailnya ada kala mendatar, adakala memacak... sehinggalah le penghujung trail yg sudah berdekatan dengan puncak.. kami perlu mendaki batu yg di gelar sebagai 'Wall of Panti'... bila nampak je Wall of Panti ni gumbiranya tidak terkira sebab maknanya puncak dah dekat... 

wall of panti... 

sambil2 berehat sebelum memanjat, kami sempat ke berposing2 dulu... lepas tu baru sorang2 naik ke atas... boleh tahan juga lah dinding batu ni.. tinggi juga sebelum sampai atas tu... bila dah sampai the last batu akhirnya terus nampak kawasan mendatar..our final touchdown which is Puncak Panti... yeaaayyyyyy we made it... kami sampai lebih kurang jam 11 tghari... kami di nanti oleh meja dan beberapa kerusi utk berehat... terima kasih banyak pada siapa yg mendaki sambil membawa kerusi meja outdoor ni.. korang memang terbaik... banyak pahal korang weh setiap kali ada org duduk di situ dengan gembiranya...

ni lah kerusi meja yg ku ceritakan itu... serius rasa santai...

aku pun melepaskan letih sat di kerusi sambil check kaki... hahahahaha.. betul lah telahan ku... kaki kiri 2 gigitan sudah berdarah2...pacatnya dah tak kelihatan..entah tergolek kekenyangan di mana... kaki kananku masih ada seekor yg gemuk gedempol sedang seronok lg menghisap darah ku... ok kalau yg gemuk2 ni aku tak berani nak cabut....kang salah picit memancut plak darahnya.. so kenalah minta bantuan cucuhan rokok member aku di atas pacat tu... maaf le terjerit juga skit masa nak cucuh tu..bukan sebab takut pacat, tapi takut rokok tu kena kulit ku yg halus mulus ni... muahahahahahha... dah2 melalut dah...

 my best hiking buddy ever... yg baju ijau tu sanggup turun dari Kuantan lepas kerja dan balik semula ke KL hari yg sama turun-naik panti... terbaikkk...

ini semua poyo...hahahaha

lepas dah settlekan pacat tu...maka bermulalah aktiviti bergambar.. selain dari kawasan kerusi meja santai tu... ada satu lagi area yg cantik utk kita berposing sakan.. korang cuma perlu jalan 20 tapak ke depan je...hahahahhaha... maksudnya dekat sangat lah ya... macam biasalah kan.. picture speaks a thousand words... so sakan le bergambar...selfie, wefie, semua ada... mannequin pun ada... hehehe... lepas dah puas lepak2 dan bergambar baru lah kami turun semula... 

ok...cukup2 lah posing tu... simpan pose utk next trip plak... 

turun ni pun satu citer jugak...kena turun ikut 'Wall of Panti' tu jugak ya... dengan penuh hati2 kami pun menuruni dinding itu.. masa nak turun ni ada sekumpulan hikers sampai di area Wall of Panti ni.. dia org akan hike 3D 2N menyelusuri bbrp gunung yg berada di sekitar Panti... respect dow.. aku memang belum sampai kategori sanggup nak camping atas gunung.. last pun masa zaman belajar...:)



naik mencabar..turun pun mencabar... 
abg baju purple tu memang terbaik bg arahan nak naik dan turun... :)

perjalanan turun juga dengan cara santai... konsep nya tiada apa yg nak dikejarkan.. jam pun masih menunjukkan 12 lbh tengahari... alhamdulillah kami sampai di bawah lebih kurang jam 1 lebih... walaupun letih tapi masing2 puas dan seronok dengan pendakian ini... setelah berehat ala kadar, kami pun mengucapkan salam perpisahan sementara dengan gang yg datang dari JB... maka berpecahlah kami meneruskan perjalanan masing2.... till we meet again with more great adventure... 


No comments:

Post a Comment