Skip to main content

Karipap Sardin Teall Road

sebenarnya ini baru kali ketiga buat karipap kat sini.. yg penting puas hati....

Jumaat baru ni, tgh shopping kat Asda tetiba cik abg dok menyebut nak makan karipap.. hmm.. aku pun tetiba macam rajin (Selalunya tak rajin..hahahaha).. terus kata ok..esok ira buat.. sib baik pergi Asda, so bolehle beli bahan2 terus..

maka bermulalah proses pembuatan karipap.. inti sonang je.. guna sardin.. tumis le macam biasa .. bawang di tumis, lepas tu masukkan kentang yg dipotong dadu..masak hingga empuk.. lepas tu akhir sekali masukkan sardin.. hancur2kan...letak le garam/gula skit.. kacau2 hingga sebati.. kalau nak pedas letaklah lada...

doh kulit karipap pun tak susah mana.. kali ni tak buat yg pusar.. buat yg biasa je.. 1 kg tepung + 200gm marjerin/butter yg di panaskan atas kuali.. (kacau/gaul le hingga sebati)..


lepas tu tuangkan air yg dicampur 2 sudu garam (1 1/2 - 2 cawan air) ke dalam tepung yg di uli tadi.. korang agak2 lah... kalau dah nampak macam lembik tu tak yah le abiskan air tu.. kalau suka masin, tambahle garam dalam air tu.. tak suka masin, kurang kan garam.. macam masak biasa2 tu...yg penting gaul le semua bahan hingga sebati ya...


lepas tu bolehlah di cubit dan di bulat2kan mengikut saiz kegemaran.. aku suka karipap yg comel2.. so aku buat kecik dan comel ler... kelim sendiri je.. tak de alatan... lepas dah siap 10 biji... test dulu.. goreng dulu yg tu.. suruh cik abg makan dan bila dia kata lulus... baru le teruskan.. ye lah.. kot nak ke alter tambah garam ker.. apa ker kan...akhirnya berjaya siapkan dalam 3 tupperware gak ler...boleh le bawak pi ke SnowDome esoknya.. yummy..yummy... puji karipap sendiri..:)

Comments

  1. kak, nak karipap singgit ;)

    ReplyDelete
  2. hait...nanti akak courier kan.. :)

    ReplyDelete
  3. nampak macam sedap jer..tapi saya tak makan inti sardin..

    ReplyDelete
  4. mak oii
    sedap nye
    lama betul tak makan epok2.

    kat sini banyak kopok je.
    sume benda nak mkn dgn kopok.

    err.. pasni buat inti kentang pulak eh. ai cannot go dgn sardin laa. heee

    ReplyDelete
  5. xeaa: amboi demand nampak...pi beli kat gerai depan umah tu.. ada jual epok2 inti sadin, kentang, ayam, daging...hehehe..cfu...tgk isterimu ini.. sudah mengidam epok2 kentang....

    aimi: ooo.. sama jugak dengan si xeaa ya...hehehehe..

    ReplyDelete
  6. yummy..sy pon suka mkn karipap..tapi biasa kalau sardin..sy wat inti sambal sardin je..x campur pon ngan kentang..hoho..

    ReplyDelete
  7. iraaa~ aku nak rasa karipap tu.. jgn lupe ek... meleleh air liur aku ni hahhhh :P

    HAHAHAHAHAHAHA

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

SimplySiti.. aku terpengaruh, tapi...

kenal tak logo kat atas tu?? haaa... tu lah produk terbaru Dato' Siti Nurhaliza... rangkaian kosmetik dan skincare... bila tahu je Siti Nurhaliza dah kuarkan produk kosmetik sendiri, mulalah terasa2 gatal tangan nak membeli dan mencubanya... tapi apakan daya... ada sape2 sudi ke nak kirimkan??? wahhhhh..terlebih sudah... kalau baca review pengguna, kebanyakannya positif... ada yang kata tekstur compact powdernya sangat halus... ada yang kata setaraf ngan loreal... ada juga yang kata lipsticknya tak mengeringkan bibir... tapi ramai yang kata Simply 5 produk paling best... tang mana bestnya tu, kenalah tanya siapa yang dah guna ya... pasal harga ada yang kata murah, ada yang kata mahal... ada juga yg kata berbaloi le dengan kualitinya...apa2pun tepuk dada tanya wallet ya... kalau tanya aku, aku teringin nak cuba kosmetik je setakat ni.. sebab kalau skincare, aku ni pengguna setia Nutrimetics sejak bertahun-tahun-tahun yang lalu.. dah serasi bersama... tapi tak tau le kot kalau guna S

Trans Yamtuan Antah 2.0 - Datuk, Rembau, Gagak

Kalau ikutkan ni plan last minute... member ajak lepas tu aku terus on je... trip kali kedua lah kiranya ni... kami berlima dari Johor dan seorang lagi memang dari N. 9... rancangnya nak naik awal... subuh di puncak Datuk... lepas tu redah terus Rembau dan Gagak... so gerak dari Johor lebih kurang 12 lebih tengah malam..bawak pun santai2 je.. sampai area parking kat luar tu dalam 2 lbh cam tu... takleh masuk dalam... dia org block jalan tak bg kereta masuk dalam... sebab awal lagi so kita org zzzzz sat... sempat lg ... ada masa... dalam kul 3.30 baru bangun siap2 dan terus ke kawasan dalam tu... kami siap2 dan dalam kul 4 start mendaki... sampai atas dalam kul 6... fuhhh rupanya penuh dgn khemah2... nak menyelit kat bawah tu pun mcm dah penuh... so kami naik lah atas skit.. tebar ground utk rest, masak2 air panas skit dan solat subuh... settle semua naik puncak jap utk amik2 gambar skit sebelum start ke next destination... settle kat atas nun, kami terus bergegas memulakan perjalanan k

Menggapai Puncak Tahan (Day 5 - Last Day)

Tahan Journey Day 5 - Last Day Kem Kor - Kuala Juram - Pej Relau - Pekan Merapoh - Kluang Kali ni karangan sis pendek je..hehehe.. pagi2 kul 5 dah terjaga..dengan ada org tgh kemas barang2.. dah terkebil2 tu mulalah takleh nak tido..tak lama lepas tu dgr pulak org nak buat air panas... fuhhh tak leh jadi ni.. pi sungai buat apa yg patut lepas tu join le org dapur.. ada pulak kawan saya yg berbunyi lapar hahahha.. sis pun pi masuk dapoq cari jemput2 bawang yg goreng malam tadi... fuhhh licin masing makan... dah abis jemput masak maggi pulak.. tq kak yah melayan kami.. tq juga asisstant chef aizi dan azhar... makin ramai pulak anak2 burung duk tepi nak tunggu makanan... abis maggie, masak nasi goreng pulak... eh tak reti kenyang ke masing2.. abis nasi grg last sekali masak lah mee hoon dan telur dadar.. yg ni banyak jadi di lunchpack utk kami... lupa nak masukkan kisah teh longan cg mahmod ... dia masak kan utk kami lepas tu dia merayau khemah sebelah.. berbual sampai lupa pasal air tu