sebenarnya ini baru kali ketiga buat karipap kat sini.. yg penting puas hati....
Jumaat baru ni, tgh shopping kat Asda tetiba cik abg dok menyebut nak makan karipap.. hmm.. aku pun tetiba macam rajin (Selalunya tak rajin..hahahaha).. terus kata ok..esok ira buat.. sib baik pergi Asda, so bolehle beli bahan2 terus..
maka bermulalah proses pembuatan karipap.. inti sonang je.. guna sardin.. tumis le macam biasa .. bawang di tumis, lepas tu masukkan kentang yg dipotong dadu..masak hingga empuk.. lepas tu akhir sekali masukkan sardin.. hancur2kan...letak le garam/gula skit.. kacau2 hingga sebati.. kalau nak pedas letaklah lada...
doh kulit karipap pun tak susah mana.. kali ni tak buat yg pusar.. buat yg biasa je.. 1 kg tepung + 200gm marjerin/butter yg di panaskan atas kuali.. (kacau/gaul le hingga sebati)..
lepas tu tuangkan air yg dicampur 2 sudu garam (1 1/2 - 2 cawan air) ke dalam tepung yg di uli tadi.. korang agak2 lah... kalau dah nampak macam lembik tu tak yah le abiskan air tu.. kalau suka masin, tambahle garam dalam air tu.. tak suka masin, kurang kan garam.. macam masak biasa2 tu...yg penting gaul le semua bahan hingga sebati ya...
lepas tu bolehlah di cubit dan di bulat2kan mengikut saiz kegemaran.. aku suka karipap yg comel2.. so aku buat kecik dan comel ler... kelim sendiri je.. tak de alatan... lepas dah siap 10 biji... test dulu.. goreng dulu yg tu.. suruh cik abg makan dan bila dia kata lulus... baru le teruskan.. ye lah.. kot nak ke alter tambah garam ker.. apa ker kan...akhirnya berjaya siapkan dalam 3 tupperware gak ler...boleh le bawak pi ke SnowDome esoknya.. yummy..yummy... puji karipap sendiri..:)
kak, nak karipap singgit ;)
ReplyDeletehait...nanti akak courier kan.. :)
ReplyDeletenampak macam sedap jer..tapi saya tak makan inti sardin..
ReplyDeletemak oii
ReplyDeletesedap nye
lama betul tak makan epok2.
kat sini banyak kopok je.
sume benda nak mkn dgn kopok.
err.. pasni buat inti kentang pulak eh. ai cannot go dgn sardin laa. heee
xeaa: amboi demand nampak...pi beli kat gerai depan umah tu.. ada jual epok2 inti sadin, kentang, ayam, daging...hehehe..cfu...tgk isterimu ini.. sudah mengidam epok2 kentang....
ReplyDeleteaimi: ooo.. sama jugak dengan si xeaa ya...hehehehe..
yummy..sy pon suka mkn karipap..tapi biasa kalau sardin..sy wat inti sambal sardin je..x campur pon ngan kentang..hoho..
ReplyDeleteiraaa~ aku nak rasa karipap tu.. jgn lupe ek... meleleh air liur aku ni hahhhh :P
ReplyDeleteHAHAHAHAHAHAHA