December 31, 2014

Hong Kong Trip :: Day 1 (Arrival)

Sebenarnya kira-kira 4 bulan lepas baru terfikir nak ke Hong Kong ni... so, tanya Mr Hubby dan adik2.. mereka kata ok dan my sis and her hubby pun nak join... so bermula lah adegan booking membooking flight dan accommodation... lama juga lah nak mencari accommodation di HK ni... baca macam2 blog, tengok forum dan buka macam2 website jugak lah... akhirnya kami decide untuk booking satu Guesthouse dari pada website AIRBNB ... flight pula from KL - HK kami naik Cathay Pacific dan dari HK-KL kami naik MAS... so kiranya expenses terbanyak utk trip kali ini dah kami settlekan... cuma kumpul duit utk entrance fees, makan dan souvenir... no extreme shopping2 sebab kami ni budget traveler...haha...
flight yg kami naiki ke HK.. Cathay Pacific..
jauh mengembara...
Flight kami berlepas pada jam 9.00 pagi dan sampai lebih kurang jam 1.00 tghari... selesa dan luas sit nya.... atas flight pun kenyang dengan lunch (nasi + ikan) dan sambil2 tu tengok movie yg di sediakan inflight... kami di kehendaki mengisi borang ketibaan macam kat bawah ni... serabut skit borang ni... lupa nak snap yg kosong...so, nak tak nak kena lah edit jadi mcm kat bawah... :)
 arrival card..
kami sampai kira2 jam 1.00 tghari... setelah selesai urusan imigresen, kami pun ambil bagasi... haaaa, satu lagi perkara...rupanya HK dah tak guna stamping method dah utk ketibaan... dia just print je atas kertas kecik... passport aku bersih je, takde pun stamp masuk ke HK... selalunya seronok sebab nak kumpul stamp...hahahha..kali ni tidak le pula... printed version je yg ada... dan aku selit je kat cover passport tu...
settle je amik bag.. kami mencari kedai 1010 (Telco shop) yg sering di perkatakan dalam blog2 blogger yg pernah ke HK... pusing2 punya pusing tak jumpa... katanya dekat area F.. tapi aku tgk dah tukar kedai... perrghhh... pening gak barang seminit dua.. ye lah.. kalau boleh nak ada satu traveler sim.... mudah nak call host dan guna internet kan... last2 kami pusing lagi sekali dan jumpa booth China Mobile.. gasak le... belasah aje asal ada... dapat le beli unlimited traveler sim dengan harga HKD 140 utk kegunaan kami selama 5 hari... booth ni level arrival... korang pusing2 mesti jumpa...
booth China Mobile...
settle satu perkara, kita ke next task plak.. mencari customer service centre...terletak di tingkat departure... dengan main entrance gak lah... ataupun ikut signboard train... memang akan jumpa punya... kat sini kami beli Octopus Card untuk kegunaan menaiki MTR... kami byr HKD 150 (100 isian dan 50 deposit) untuk adult... lepas tu kami terus mencari bus stop ke guest house kami..
 
inilah HK...
senarai no bas dan platform nya...

platform for A21 bus...

sebelum ke platform sepatutnya, kami call dulu host GH utk memberitahu yg kami dah sampai...dan supaya dia boleh estimate masa yg sepatutnya utk tunggu kami di bus stop... lepas tu baru lah kami mencari platform utk bus A21... mudah je cari bus ni.. ikut le signboard bus yg disediakan.. lepas tu cari je platform anda berdasarkan sign board macam di atas tu.... dalam 10 minit menanti akhirnya bus pun sampai... bus ni 2 tingkat... bag2 yg besar semuanya boleh di letakkan di tempat yg di sediakan di tingkat bawah... lepas tu suka hati lah samada nak duduk atas ataupun bawah... jgn risau, ada CCTV di area bag2 tersebut... insya allah selamat...



perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam.. sepanjang perjalanan kami ternampak cable car utk ke Ngong Ping 360 dan CityGate Outlets... waahhhh...excited sudah... lebih kurang 30 minit, kami dah mula masuk ke kawasan Bandar... ramainya manusia dan kenderaan...perrghhhh...sangat ramai... tak lama kemudian kami sampai ke stop yg sepatutnya... turun je, kami call host dan beritahu kami dah sampai... dalam masa 10 minit host kami, Davis pun sampai dan bawa kami ke guest house.. Alhamdulillah, kami selamat sampai di GH... selepas berkenalan dengan Davis dan mendengar sedikit penerangan daripada dia, Davis pun beredar... kami pula berehat sekejap, solat dan makan ringan... maklumlah lepas ni nak ke Avenue of Star pula... 
khas utk Felia...ni bilik yg ada kat GH kami..kecik je..ngam2 dua org dewasa...tapi sesuai utk kami yg pg2 dah kuar jln...ptg/malam baru balik GH...

ni katil kat ruang tamu... boleh tido untuk lagi 2 orang... ada langsir yg menutup pandangan dari katil ni dengan sofa kecik dan kabinet tv...

haaa.. ni sofanya..tv pun ada... nampak tak belah kiri tu katil yg kat atas... dan yg purple tu langsirnya...abaikan gue yg tengah serius cari barang dalam bag tu...

toilet n shower...ada hot shower...

December 5, 2014

Me and Travel


The World is a book, and those who do not travel read only a page." - Saint Augustine

Love the quote... Travel memang one of my interest... pada aku, kalau kita suka sesuatu tu kita akan berusaha kumpul duit utk dapatkan sesuatu tu... sama juga macam travel... bukannya bermewah2an pun... me being a budget traveler.. asalkan dapat jejak kaki kat negara org..... hope terbuka lah skit minda kita ni bila dapat melihat negara lain dan ambil mana2 perkara yg positif dari pengalaman di sana...


aku suka jalan2 sana sini... so aku akan cuba kumpul duit utk itu, tapi aku sangat jarang dan hampir tidak bershopping barang2 mahal tak kisahlah samada handbag mahal ke, kasut mahal ke, gadjet dan sebagainya... so, actually its not about whether you're rich or not.. its more on your passion, interest on something.... so, irayusof this year you are going to Hong Kong... next year sila keringkan hati dengan godaan2 lain dan simpan duit utk next destination pula... tak kisah lah dalam mahupun luar negara.... insya Allah...


aik...tetiba ada gerrard... :)

September 6, 2014

Seoul, South Korea :: Departure (good bye seoul.. hope to see you again...)

PREVIOUS POST: Seoul, South Korea :: Day 5 - Last Day (Namdaemun, Myeongdong, Namsan Tower and santai2 di sekitar Itaewon)


jam 3.00 pagi alarm dah berbunyi... maka  bergilir2 lah kami mandi dan bersiap2 untuk tunggu bas di bawah... ngantuk tu satu hal... sejuk pun satu hal... nak mengangkut bag turun tangga yg tinggi tu pun satu hal jugak... maka beramai2 le kami ke bus stop tu.. adik ke 3 aku masih stay di situ sampai pg sok baru check out... sebab flight dia tak sama dengan kami...
 
sampai je kat bawah, manusia2 Halloween ni baru siap berparti... masing2 tengah ting tong berjalan menahan teksi... memang macam yg kita tgk dalam citer korea tu... perrghhh...first time tgk org mabuk terhuyung haying live macam ni... teksi memang banyak le tunggu kat tepi2 tu... tiba2 ada satu couple ni bergaduh...menjerit2 bagai.. siap buat aksi pukul memukul...so KDrama tau... takut kita org ni.... nasib baik ada kawan2 dia leraikan... aiiyooohhhh nak gaduh2 pi lah jauh2... dalam 30 minit juga kami tunggu bas... dan akhirnya bas sampai...perghhh...lega rasanya... dalam bas kami amik kesempatan tido sat...sejam juga perjalan dari Itaewon ke airport...
 
Alhamdulillah..sampai je kat airport kami cari area untuk solat... lepas tu kami pi breakfast ringan2 dan check in...dan bertolak lah kembali ke Malaysia... anyeong Seoul... harap2 dapat ke Busan dan Jeju Island pulak lepas ni...
 
habis dah citer trip ku ke South Korea ni...amik masa juga nak abiskan catatan di blog ni... sambil2 tu aku nak letak le ole2 yg aku beli sepanjang kat sana....tak le banyak mana...sekadar souvenir biasa2 je...
 
 
 
 
 
kebanyakkan souvenir ni utk family dan kawan2... sebagai kenang-kenangan2... mask pun ada yg pakai sendiri ada yg bagi kawan2... tapi yg paling aku suka adalah stokin... banyak pilihan yg cute2 pulak tu...
 
so, begitulah kisahku di Gwangju dan Seoul selama 9 hari 8 malam... jika di izinkan dan ada rezeki lebih insya allah, nak ke Jeju Island dan Busan pulak... aminnn....
 
 

August 30, 2014

Seoul, South Korea :: Day 5 - Last Day (Namdaemun, Myeongdong, Namsan Tower and santai2 di sekitar Itaewon)

PREVIOUS POST: Seoul, South Korea :: Day 4 (Nami Island, Petite France, Muree Muslim Food Restaurant)

Hari ni merupakan hari terakhir kami di Seoul... esok pagi2 dah nak ke airport..maklumlah flight kul 8 pagi... so, hari ni aktiviti santai je..lebih kepada shopping... kami decide untuk jalan2 di Namdaemun dan Myeondong... petang pula nak ke Namsan Tower kalau sempat or tak penat... boleh tak macam tu... dah le jauh2 tp tgk penat ke tak...
 
dalam kul 10 lebih tu kami ke Namdaemun... jalan2 sambil cari souvenir dan cari brooch... kebetulan tengah pusing2 jumpa juga sekumpulan Malaysian tgh nak cari tempat brooch ni jugak...so kami jalan le sama2...dan akhirnya jumpa...
 

haaa..ni lah tempatnya untuk borong aksesori..
 
 
dah Nampak signboard ni, betullah tu.. naik atas... akan jumpalah kedai2 jual brooch dan aksesori lain... tapi excited punya pasal, gambar kat dalam tu aku tak amik...hahaha... so takde lah yg boleh dipaparkan kat sini... selain aksesori ada juga di area lain di jual souvenir2... kalau malas nak merayau tempat lain, beli kat situ je.. harga pun not bad... kami ni dah confirm2 esok nak balik kan..so, borong kat sini je lah...dah tak yah pening2...
 
lepas dah settle kat sini kami ke Myeondong sekali lagi utk shopping apa yg patut...sambil2 tu boleh cuci mata... lepas dah settle semuanya, kami balik ke GH... sampai GH pun dah kul 3 lebih... solat2 dan makan... dua org adik2 ku (ketiga dan keempat) dan familynya keluar semula untuk ke Namsan Tower... tapi aku ngan suami dan adik bongsu serta anaknya tak nak kuar.. anak sedara aku tu pun baru setahun... tengah syok2 tido..so, mak nya pun tak jadi kuar.. aku ngan cik abang pun ntah nape rasa malas juga nak kuar... so, kami rehat dan zzzzz.... malam skit baru kami decide nak kuar... tapi apa2 pun, ni kami letak gambar Namsan Tower ehsan daripada adik ku utk tatapan semua...
 
 
 

 

 
begitulah serba sedikit gambar ehsan adikku di Namsan Tower... manusia memang ramai... bertabah je lah nak tunggu cable car bagai... aku ngan husband plak... lepas mahgrib kami merayau2 sekitar Itaewon... masa ni dah nampak dah depa2 ni dengan costume hantu/Halloween bagai... tapi masih tak ramai lagi..maybe baru kul 8 lebih kot... so, kami pun saja lepak di Caffe Benne sambil minum coffee dan tgk org punya gelagat... dalam kul 9 lebih kami pun beredar dan just merayau2 je kat sekitar...masa ni dah makin ramai org pakai costume Halloween... malam ni ada party sekitar bar2 Itaewon...masak le esok pg kami nak ke airport... tunggu bas kat bawah tu yg penuh dengan restaurant dan bar....penuh lah mereka2 yg mabuk...
 


tak lama pun kami merayau2 kat bawah tu... makin ramai org nak berhibur...so, kami naik atas...ke GH... mengemas apa yg patut dan tido... sok kul 3 dah nak bangun bersiap2...

August 23, 2014

Seoul, South Korea :: Day 4 (Nami Island, Petite France, Muree Muslim Food Restaurant)

PREVIOUS POST: Seoul, South Korea :: Day 3 (Gyeongbukgong Palace, Bukchon Hanok Village, Insadong)


Pagi2 lagi kami dah bersiap... maklumlah nak ke Nami Island... excited le... kami main redah je ni... beli tiket ketapi pun on the spot.. hasilnya tiket yg ada seat dah abis... so, ada area berdiri je...padan le dengan muka kami... tak pasal2 kena berdiri...so, sape2 yg rasa tak nak berdiri tu, beli lah tiket ketapi awal2 ataupun beli tiket bas je...
 
kalau ikutkan ada bbrp cara nak ke Nami Island... samada naik bus, ITX ataupun subway... kami pilih untuk naik train je dari Yongsan Station ke Gapyeong Station (station terhampir dengan Nami Island).. kalau nak seat, kenalah beli dan book tiket awal skit...jgn main terjah je macam kami...
 

 


 
sampai je kat Gapyeong Station kami mencari2 shuttle bus.... tiket bus ni bayar kepada driver atas bas nanti.. harganya KRW 5000.. jgn buang tiket ni, penting utk ke mana2 within schedule shuttle ni dan untuk return ke Gapyeong Station semula..kalau hilang kenalah beli semula tiket bus tu.. shuttle bus ni ada schedulenya... so, kena rancang betul2 lah nak start dari mana dan seterusnya... kami mulakan perjalanan ke Nami Island, sebab itu main agendanya... kalau sempat baru lah ke tempat lain.. so,  bermulalah perjalanan kami dari Gapyeong Station ke jeti untuk ke Nami Island...
 

 


sampai je kami di sambut dengan signboard Welcome to Nami Island... excited beb... tapi turun2 bas, mak aiii makin sejuk rupanya... gigil juga kalau lama2 kat luar ni... kami jalan ke depan skit dan nampak booth utk beli tiket... tiketnya berharga KRW 8000....cantik tiket dia... memang sayang le nak buang.. confirm simpan... lepas tu beratur lah beramai2 menanti feri yg akan bawa kami ke seberang... ramainya org tempatan dan pelancong yg ke sini... cikgu2 sekolah pun bawak budak2 filed trip ke sini... ahjumma dan ahjussi pun ramai....

 


sampai2 je kat sana kami turun dan tunggu kaum kerabat kami... sejuknya terasa2... tak tahan.. nampak ada bara api kat satu area ni, apa lagi dok berpanas jap le kat situ... kami duk kat satu area ni ada kerusi dan meja.. so, kami amik keputusan untuk lunch, walaupun baru jam 11 lebih... tapi perut dah rasa lapar sebab sejuk kot... so, kami lunch nasi goreng yg di masak siap2 pagi tadi kat guest house... lepas dah kenyang barulah pusing2 Nami Island... kat bawah ni aku letak gambar2 sekitar Nami Island...
 
entrance Nami Island
 

cantik kan...dedaun dah bertukar kemerah2an... ramai budak2 sekolah pi field trip ngan teacher...
 
 
kononnya nak naik beskal kat sini... tapi tak bawak IC daaa... depa nak tengok IC... tak nak passport...sedihnya...huhuhu...so, kalau korang nak naik beskal kat Nami ni, make sure bawak IC ya...

  statue cinta 'Winter Sonata'... fefeeling depa le skit...
 

antara kenangan winter sonata yg ada..


  selepas dah penat pusing2 kami ke musolla di Nami Island ni.. mussolla ni dalam bangunan Nami Library.. di tingkat atas... masuk2 je Nampak café, kemudian ke depan skit ada buku2..cantik sangat library ni.. siap ada slide untuk kanak2...
 


  kat dalam library... cuba tengok tiang tu disusun dari buku2... creative...
 

 
prayer room... bersih dan kemas..siap ada tempat wuduk lagi..
 
 
lepas dah solat tu, kami pusing2 sekejap dan kemudian terus ke jeti semula.. tgk jam pun dah kul 3... hajat nak ke Petite France sekejap... bergambar kat luar pun jadilah... budak2 pun semua dah penat...yg bukan budak pun rasa penat...huhuhu... haaa..tu dia feri dah sampai... so, kami pun bertolak ke sebelah Tanah besar...
 
sampai kat sebelah sana, kami beratur tunggu bas untuk ke Petite France... ramainya orang... huhuhu... aku berdiri je sebab dah takde tempat duduk...berpusing2 gak le jalan dari jeti nak ke Petite France...perrghhh...hebat le ahjussi ni bawak bas... korner lipat pun dia selamba je... pening kami di buatnya...hehehe... akhirnya sampai juga kami di Petite France.. salah satu sebab nak sangat masuk Petite France ni adalah disebabkan ia salah satu tempat penggambaran Running Man dan Secret Garden... tapi apakan daya... lepas dah bincang2 kami ambil keputusan untuk bergambar kat depan je... nak masuk macam tak berbaloi sebab dah kul 3 lebih... nak masuk dalam tu, macam rugi je kalau sekejap...tak berbaloi dengan harga tiket...so, posing kat entrance je lah... :)
 

 


lepas dah berposing kat entrance ni kami pun kembali ke Gapyeong Station..tapi kami dah malas naik bas sebab ramainya beratur menanti...last2 kami naik teksi je... settle... sampai Gapyeong Station, tunggu train dan balik semula ke Yongsan Station... yahoo... lepas tu terus balik GH..malam ni nak dinner kat Halal Korean Restaurant plak...
 
lepas solat maghrib, kami berempat je yang ke Muree Muslim Food Restaurant di Itaewon... yang lain2 dah malas nak keluar...penat....kami jalan kaki je dari GH kami... tak jauh mana..dalam 5 minit je.. perut dah le lapar...tgk menu semua macam sedap... apa lagi, order le.. kami order semua lain2 jenis sebab nak rasa semua...hahaha...antaranya Bibimbap, Kimchi Jigae, Kimchi Jeon dan semestinya nasi lah kan... side dishes tu semua datang sekali dengan main dishes...dalam banyak2 tu Kimchi Jeon yg paling sedap... tak tau nak bgtau macam mana.. tapi sedaplah... kena cuba sendiri kalau nak tau... Kimchi Jigae nya pun lain dari yg pernah try di Malaysia... sedap sangat2...memang makan tak hengat apalah kami malam tu... tup2 licin je semuanya...kekekeke...
 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alhamdulillah...kenyang dah semuanya... lepas dah duk relaks2 kejap kami pun beredar dari situ dan balik ke GH... maklumlah esok nak merayau cari brooch dan souvenir lain plak... esok last day kami di Seoul..kena pulun beli souvenir... lusa pagi2 jam 4 pagi dah nak kena tunggu bas.. maklumlah flight kul 8 pagi... dah le esok Halloween... faham2 je lah..kalau waktu2 biasa, setiap kali kami balik malam je dah penuh dah Itaewon dengan muda mudi yg ke bar untuk minum2...apatah lagi malam Halloween kan...faham2 je lah...:) tapi sepanjang kami stay bbrp hari di Itaweon ni masih ok lagi.. mabuk tu macam dah budaya biasa kat Korea ni..so, kalau nampak depa ting tong tu buat2 tak tau je... kita jalan buat hal sendiri... cuma yg tak tahannya kat tangga dari luar kawasan GH nak ke jalan kedai2 Itaewon tu, pagi2 ada je kesan2 muntah depa... tak kuasa tau... botol pun bersepah2... tapi bila petang dah bersih and clear semuanya... so, sape2 nak duk Itaewon kena bertabah skit lah... terutama yg bawak anak2..kalau yg muda mudi ok je..sebab happening..café pun banyak..so, the choice is yours lah... :)