December 19, 2015

Sabah Escapism 2015 :: Rumah Terbalik - Kota Kinabalu - Pasar Kraftangan (Part 3)


Sambung entri sebelum ni... endingnya di Kinabalu Park.. selepas selesai bergambar di Kinabalu Park gate Timpohon kami pun meneruskan perjalanan ke Kota Kinabalu.. kami singgah sebentar di Rumah Terbalik.. maklumlah dah memang lalu kawasannya.. senang je sebab nampak dari tepi jalan di kawasan Tamparuli... Kat sini kami di bawa masuk ke dalam rumah oleh guide..tapi tidak di benarkan ambil gambar di dalam rumah.. jadinya hanya ambil gambar luar rumah sahaja.. 


rumah terbalik... bukan amik gambar terbalik ya...


tiket masuknya adalah RM 10.60 termasuk GST..ada 3D Museum juga, tapi kami tak masuk yg tu...kira2 30 minit juga di habiskan untuk bergambar di sekitar Rumah Terbalik... selepas selesai bergambar2 kami pun makan kat restoran rumah terbalik tu... sebabnya dah lapar sangat..tak sanggup nak tunggu sampai KK... mood irfan dan aina pun ok... dia org pun makan dengan seleranya... lepas dah kenyang barulah kami teruskan perjalanan ke Marina Court, KK. Kiranya ni destinasi terakhir kami bersama dengan Andrew dan Uncle Ben... terima kasih banyak sebab melayan kerenah kami.... 

Kenapa kami pilih Marina Court sebab lokasinya sangat strategik... dari situ boleh berjalan kaki je ke Mall berhampiran, tempat makan berhampiran dan Pasar Kraftangan (Pasar Filipina).. sampai2 je kami berehat dan solat... lepas tu barulah meneruskan perjalanan ke Pasar Kraftangan.... tapi kan aku sebenarnya tak snap gambar kat sini... just beli apa yang patut... lepas tu cari tempat makan je...hehehe...

esok kami nak ke Pulau Sapi plak... ari tu datang sini tak naik parasailing... kali ni nak naik parasailing... yeay... jumpa di entry seterusnya ya....


December 12, 2015

Sabah Escapism 2015 :: Kundasang - Kiram Village - Desa Dairy Farm - Kinabalu Park (Part 2)

Kundasang di malam hari sejuknya... grrrrr... rasanya dalam kul 9 kami dah tido.. nak tgk tv pun takde perasaan sebab penat... terjaga kali pertama ingatkan dah subuh, rupanya baru jam 11.50 malam.. mak aiiii...rasa lama dah sangat tido... tapi lum kul 12 lagi... sambung tido semula dan terjaga around 4 pagi... malas dah nak tido... so tunggu subuh... lepas tu kemas2 apa yg patut... pagi nanti dah nak check out dan terus ke a few attraction di sekitar Kundasang... sebelum check out kami pusing2 Kiram Village tgk cabin2 lain yg ada... suami2 pergi ke café, nak pekena makanan kat café katanya... walaupun dah makan breakfast Brahim tadi...
cabin kami.... Asparagus Cabin.. ada 5 bilik.. sesuai utk keluarga besar...

antara kabin2 yg ada...

kat sini banyak bunga2 sesuai utk cuaca sejuk..cantik2...

satu lagi kabin sedang di siapkan...
café di Kiram Village....

signboard kabin2 yg ada.. semua nama buah dan sayuran...

satu lagi kabin yg ada....

inilah makanan yg encik suami makan di café....

bergambar kenangan di Kiram Village...

Selesai aktiviti bergambar di Kiram Village, kami pun check out..Uncle Ben dan Andrew pun dah menunggu... destinasi pertama kami adalah Desa Dairy Farm.. dekat sangat2 dengan penginapan kami... tapi yg kurang best skit, cuaca tak cerah...hujan renyai2.. kabus pun banyak.. tapi redah je lah kan... dah sampai dah pun Kundasang..... masuk berbayar ya... Dewasa RM 5.00 , Kanak-kanak RM 4.00 seorang...


lepas dah bayar tu, kena ke depan skit... baru lah nampak pemandangan seakan2 dalam iklan susu new Zealand tu... perrghhh..memang cantik...dengan kabusnya...sejuknya... macam kat oversea... kami pun excited le... excited bergambar.... hahahaha.... kat sini korang boleh beli susu segar, aiskrim dan yogurt daripada hasil tenusu mereka... selain tu, ada juga jual waffle dan pizza... maklumlah sejuk2 ni memang cepat lapar... lepas tu boleh juga ke cattle feeding area... korang boleh beli susu dan bg cattle2 ni minum susu tu guna botol susu tu...kami kat sini dalam 2 jam lebih juga... rasa macam sekejap, tapi rupanya dah dua jam... bukan buat apa pun padahal... sibuk makan dan bergambar je...

cantikkan... macam kat new Zealand tak? hehehehe....

main building... dalam ni boleh beli makanan, aiskrim, susu dan yogurt...
souvenir pun ada di jual...

yummy..yummy.. ada dua perisa.. original dan coklat...

susu segar... irfan minum dengan berseleranya...



irfan nak tgk lori susu...

gigih jalan naik atas...semata2 nak bergambar kat batu / signboard Desa Dairy Farm...

tu diaaa... boleh tgk dari dekat lagi... macam tau2 je kami nak amik gambar dia...

haaa.... ni lah batu signboard tu... tempat mesti posing kalau datang sini...

hujan makin rintik... kabus pun makin tebal...
lepas dah siap bergambar dan beli apa yang patut.. kami pun meneruskan perjalanan ke Kinabalu Park...saja bawak dia org dating sini, sambil nak mengimbas kenangan aku masa mendaki Gunung Kinabalu... kami di  bawa ke Timpohon Gate... dulu aku pun naik Kinabalu lalu Timpohon.... memang terkenang2 saat tu... huhuhu....

masa ni cuaca pun tak mengizinkan...hujan renyai2... kami sampai dah jam 11 lebih... masa ni laluan pendakian telah di buka setelah peristiwa gempa tu... memang nampak kesan2 runtuhan tu di kejauhan... tp puncak tak nampak sebab kena tutup dengan kabus tebal... macam biasalah... sesi berposing bermula...start dari gate pertama sampailah kat gate sebelum mendaki tu yg ada tempat sesuai untuk bergambar di bahagian atasnya.... banyak plak tupai2 ni main acah2 ngan kami kat atas tu... jinak2 tupai dah namanya... bukan jinak2 merpati... ok, kat bawah ni aku letak a few gambar di Kinabalu Park...
depan Timpohon Gate...

jinak2 tupai... comel2..

first step towards Gunung Kinabalu... mula2 je turun, lepas tu naik dan naik dan naik...

tak nampak apa... kabus tebal...

bye2... till we meet again...

abis sudah jalan2 kami di Kundasang... kami tak ke tempat2 lain mengenangkan cuaca yg tak berapa mengizikan.. keluar dari Kinabalu Park pun jam 12 lebih tengahari... kami pun teruskan sahaja perjalanan ke Kota Kinabalu.. tapi nanti nak singgah ke Rumah Terbalik dulu sebelum check in di Marina Court... till we meet again Kundasang & Gunung Kinabalu...


December 5, 2015

Sabah Escapism 2015 :: Dari JB kita ke KK (Part 1)

 
Rancangan percutian ke Sabah ni di rancang sejak bulan Ogos sebenarnya... aku ada kerja kat sana hujung thn..so bila Tanya adik2 ada yg nak mengikut, maka bermula lah perancangan itinerary ke Sabah... bincang punya bincang, kami decide nak ke Kota Kinabalu, Pulau Sapi dan Kundasang sahaja.. memandangkan percutian hanyalah 4 hari dan 3 malam sahaja...
 
Masa nak beli tiket flight, kami banding2kan MAS dengan Air Asia dan kami dapati perbezaan tak begitu ketara, so demi dua orang anak kecil yg akan di bawa, kami decide utk beli tiket MAS... sebabnya, tak perlulah korang turun naik tangga masa nak boarding... dengan stroller bagai kan.. sorong aje sampai depan pintu masuk.. 
 
27/11/15 kami bertujuh bertolak lebih kurang jam 7 pagi... dan sampai di KK lebih kurang jam 11.50 pagi.. kenapa lama sangat... sebab transit KL dulu... Alhamdulillah budak2 pun tak meragam.. masing2 tido je dalam flight dr KL-KK...  
 
 dari tepi tingkapku...
 
tuna sandwich pengalas perut dari KL-KK...
 
sampai je KK kami terus telefon kenderaan yg akan kami naiki ke Kundasang.. kiranya kami tak bermalam di KK dulu.. sebaliknya terus ke Kundasang... nak pergi 2-3 tempat je pun.. nak explore semua macam tak sempat je... Alhamdulillah, Andrew dan Uncle Ben dan menanti kami di airport... lepas dah angkut semua bag2 yg macam nak balik kampong seminggu tu dalam keta, maka bertolak lah kami ke Kundasang... dalam perjalanan, hajatnya nak singgah ke Desa Dairy Farm terus.. tapi bila tengok cuaca kurang mengizinkan dan hujan rintik2 mula turun maka kami terus je ke Pekan Kundasang... perjalanan dari KK ke Kundasang pun sederhana laju, sebab banyak kenderaan hala ke sana termasuk lah lori2... sampai di Pekan Kundasang kami beli KFC untuk tambahan makan malam dan terus ke tempat penginapan kami di Kiram Village...
 
wahhhhh... boleh tahan mencabar juga dari pekan Kundasang nak ke Kiram Village...jalannya berbukit bukau... kalau pergi sendiri mungkin kena bertanya ramai orang juga... tapi bila dah pergi, trademarknya adalah Golf Club.. rupanya Kiram Village ni satu jalan dengan Golf Club dan kat sana signboard Golf Club ni banyak.. mula2 korang ikut je sign board Golf Club ni, nanti memang akan jumpa sign board Kiram Village ni...
 

ofis Kiram Village..
 
Alhamdulillah, kami sampai di penginapan lebih kurang jam 4 petang... suasana dah sejuk....grrrrr..... tak tahan ooo... terus punggah barang, masuk umah dan berehat... malam tu kami semua tido awal., termasuklah budak2 sekali kena paksa rela tido awal.... refresh energy for tomorrow...  esoklah baru round2 posing sekitar Kiram Village ni...
 

April 4, 2015

Hong Kong Trip :: Last Day (Nak balik Msia dah)


hari ni last day kami di Hong Kong... petang dah nak balik Msia... pagi tu kami dah siap kemas semua barang2... kami keluar sat ke Causeway Bay.. encik suami nak sangat jejak kaki ke sana..katanya nak cari Chan Ho Nam... kalau sape2 yg baya kami ni dan peminat citer Hong Kong mungkin tau sape Chan Ho Nam tu...hehehehe... Chan Ho Nam tu watak utama dalam movie Young and Dangerous lakonan Cheng Ekin... dia ni ketua gangster area Causeway Bay... masa akhir 90an memang tengah meletup2 citer ni dan ada a few series of movies Young and Dangerous ni... sebab tu lah nak jejak sana...



welcome to Causeway Bay...

local tourist attraction sekitar Causeway Bay...

 sogo pun ada...

kami ni takde lah berlama2an kat sini... amik gambar skit2 je...banyak shopping mall..dan semua ada diskaun....rambang mata...tp poket  nipis... cannot do anything ler... lepas tu kami kembali semula ke Tsim Sha Tsui dengan niat nak cari lunch... akhirnya kami ke  Ebeneezer's je... bungkus makanan untuk lunch dan bawak balik ke guest house...


Ebeneezer's .... halal food kat HK....

lepas makan dan solat kami bersiap2 utk tunggu bas ke airport.. kami call owner GH dan bgtau kunci kami tinggalkan dalam rumah.. lepas say TQ and all kami pun bergerak ke bus stop airport.. dalam 20 min menanti akhirnya bas pun sampai... boleh tahan pe nuh juga penumpang yg nak ke airport...macam sardin gak le...tapi redah je lah kan... tak kan nak tertinggal kapal terbang plak kan kalau nak tunggu bas kosong...:)
 bye2 HK...

sampai di airport kami tengok ada masa lagi.. so lepak2 jap... bila dah boleh check in.. kami ke kaunter untuk check in ....oohhh dan jangan lupa ke customer service centre untuk dapatkan semula baki Octopus Card... boleh gak guna buat beli coffee ke... chocolate duty free ke...huhuhu...


customer service center.....

Popeyes...kita makan dulu...

lepas dah dapatkan balance Octopus Card kami merayau2 mencari Popeye sebab kat sini serve halal food... beli 2 set je..share 4 org untuk alas perut sementara nak tunggu makan atas flight... lepas dah settle makan2 kami pun masuk menuju ke balai berlepas... tunggu kat sana sampailah naik flight untuk ke Kuala Lumpur... alhamdulillah, kami selamat sampai di KL... TQ Hong Kong for a very pleasant memories... ada rezeki kita jumpa lagi...

March 21, 2015

Hong Kong Trip :: Day 4 (Macau)


PREVIOUS POST: Hong Kong Trip :: Day 3 (The Peak & Madame Tussauds)

dah terlanjur jalan2 ke HK ni kan, kami terus ke Macau.. kalau semata2 dari Msia nak ke Macau untuk melancong memang tak lah... melainkan ada kerja or conference...tu lain citer... so, macam biasalah... kami redah je.. google apa yg patut... baca info skit2.. selebihnya redah aja... pagi2 juga kami dah keluar sebab nak beli tiket feri dan naik feri awal... kalau bertolak awal, balik pun boleh awal.. sebab nak kena kemas2 esok dah nak balik Msia... dr Mongkok kami ke Station Tsim Sha Tsui... amik exit A... tapi lepas tu kami macam confuse..dan akhirnya kami tanya org je... nasib baik ada yg membantu... yg pasti akhir sekali kami perlu jumpa bangunan China Hong Kong City Mall.. kalau nasib baik kita akan nampak signboard tulis 'China Ferry Terminal'... 
bangunan China Hong Kong City Mall... (credit: http://www.discoverhongkong.com)

lepas nampak bangunan ni terus je masuk dalam dan naik tingkat 2.. kat situ kita akan nampak kaunter tiket feri ke Macau... ada bbrp syarikat feri yg sediakan perkhidmatan... bergantunglah kepada kita nak naik yg mana... berhati2 sebab ada individu yg kononnya nak membantu kita tunjukkan tempat tiket tapi last2 pau duit kita sebagai upah... kami dah terkena... tapi memandangkan yg pau kami tu pangkat2 senior citizen, kami pun redha je... kesian plak tgk dia...
 jadual feri ke Macau...siang ada, malam pun ada...

kami naik Cotai Water Jet.... memang banyak feri2 dari/ke Macau ni.... setengah jam/feri pun ada... lepas dah dapat tiket, kami terus ke beratur untuk ke ruang menunggu feri... boleh tahan besar ferinya... ruang pun selesa... lepas dah duduk, kami pun menanti perjalanan di mulakan ke Macau.. alhamdulillah cuaca baik sepanjang perjalanan..tiadalah rasa di lambung2 ombak dan takde rasa pening2 lalat... 

dalam feri..

perhentian terminal feri kami...

free shuttle ke hotel2 berkasino...

peta Macau...

sampai je jeti, kami terus keluar dan tercari2 signboard shuttle...hehehe..gunakan lah sepenuhnya free shuttle yg disediakan oleh hotel dan casino tu... kami cari shuttle ke The Venetian sebab memang kami nak ke sana pun... ada shopping mall yg cantik dan happening... namanya The Grand Canal Shoppes.... kalau nak naik shuttle make sure pilih yg sesuai dan berdekatan dengan area yg korang nak pergi ya... jgn main redah je... tak semua shuttle laluannya sama... masa ni hujan dan rintik2... nasib baik le kami nak g shopping mall bukan outdoor area... perjalanan dari jeti feri ke The Venetian amik masa lebih kurang 20 min rasanya... dalam perjalanan tu ternampak plak Macau Tower...teringat plak Running Man episod di Macau...
 shuttle ke The Venetian..

 Macau Tower...

kat The Venetian tu kami ke area hotel lounge..umai aaaaiiii meriah sungguh deko hotel ni...memang nampak mewah lah... ramainya makhluk2 yg datang sini...kaunter reception hotel pun ramai org nak check in/check out.... kami tak duk lama2 le kat situ...cari penanda arah utk ke area 
The Grand Canal Shoppes ...jumpa je kami terus ke sana...

area hotel lounge..


ni bukan kat luar ya... ni kat dalam Grand Canal Shoppes....

interior The Grand Canal Shoppes ni memang sangat cantik... atapnya di bina ala2 langit tiruan...macam gambar kat atas tu... memang tak sedar le kita kat dalam tu dah malam ke siang lagi...bahaya oh bahaya.... binaan shop lot dia pun sangat menarik... dan ada plak ala2 terusan venice tu siap dengan gondola sekali tau... kalau nak suh gondolier tu serenade korang pun boleh... kalau korang nak tau, kebanyakkan yg jadi gondolier tu ada Pinoy sebab depa boleh nyanyi... so, kita org pun duk tertunggu2 gak le bila depa ni nak nyanyi... sambil berjalan tgk kedai2 yg ada sambil2 tu juga jenguk gondola2 tu... dan akhirnya dengar juga gondolier tu nyanyi... memang sedap pun..hehehe.... 
salah satu shop lot yg ada..

dalam gondola..

jom naik gondola..

kat dalam ni kami just pusing2...kuar masuk a few shops... lepas tu g naik food court dan makan di India Spice Restaurant... kat sini je lah yg kami tau serve halal food...dah kenyang kami nak sambung perjalanan ke Senado Square... di sebabkan tak tau cara lain...kami buat cara kami sendiri iaitu balik semua ke stesen bas di area jeti tu dan cari shuttle ke Grand Lisboa pula.... sebab shuttle Grand Lisboa ni dekat dengan Senado Square.... dalam perjalanan kembali ke stesen bas tu kami ternampak beberapa pembinaan yg sedang di lakukan disana... yg uniknya depa guna buluh tu as support tools ...eeerrr ye ke...civil engineer sila betulkan kalau salah :)... 


kelas ko jahhh... 

kembali ke stesen bas tu kami bergegas cari bas ke Grand Lisboa... memang rezeki kami, bas masih tgh tunggu penumpang... elok2 kami naik je, bas pun bergerak ke destinasi... kami turun di Grand Lisboa dan kemudian menapak lagi ke Senado Square... signboard ada so tak sesatlah... sampai je sana... mak aiii ramainya manusia.... kami pusing2 je.. pastu kononnya nak ke Ruins of St Pauls (ala2 runtuhan macam A Famosa Melaka).. tapi malasnya nak menapak... amik gambar dr jauh je... penat sangat dah masa ni...dengan ramai org sangat2.... 

salah satu bangunan kat Senado Square..


Ruins of St Paul...kami snap dr jauh je... tak larat nak menapak ke sana...

lepas dah bergambar skit2 kami pun bergegas ke Grand Lisboa dan naik bas ke jeti semula... alhamdulillah kami dapat naik feri 5.30 ptg... tapi perjalanan balik agak adventure sebab hujan.... ombak agak tinggi dan kami semua pening di  buatnya.... nasib baik takde yg muntah antara kami berempat ni... sampai je di jeti Hong Kong lega sangat2... kuar dr feri pun masih rasa terumbang ambing..huhuhuhuhu... 
 hadapan Masjid Kowloon di waktu malam...

Masjid Kowloon...sebelah MRT Tsim Sha Tsui je...

kami meneruskan perjalanan ke MRT Tsim Sha Tsui... kat sana kami ke Masjid Kowloon utk solat... kalau sape2 nak cari makanan halal agak mudah di sekitar Masjid Kowloon (Nathan Road) ni... area ni banyak restoran Pakistan, India, Turkey dan sewaktu dengannya..dan kat sini jugaklah terletak Chungkin Mansion...hotel budget yg ramai jugak Malaysia stay kalau ke Hong Kong... ok..sambung citer..lepas dah solat tu oleh kerana tersangat penat kami terus amik MRT dan balik ke guesthouse untuk makan, mandi, kemas bag dan akhirnya tido.... esok dah nak balik...tapi sebelum balik nak ke satu tempat dulu... namanya Causeway Bay...kenapa? sebab nak cari Chan Ho Nam....hahahaha...