December 7, 2013

Gwangju, South Korea :: Day 1 Part 1

 
 
 
Setelah +- 6 jam berada di atas awan, akhirnya sampailah kami di Incheon Airport... waktu korea adalah 8.20 am (Malaysian Time 7.20 am).. perbezaan masa Malaysia dengan S.Korea adalah 1 jam... sampai2 tu semakin excited perasaan ni... first time jejak kaki ke Korea... selama ni dok tgk KDramaland je...
ni le pesawat Air Asia yg kami naik...

menuju ke arrival area...

 baggage claim area...
 
lepas keluar dari flight kami ke baggage claim area... bag warna pink, senang le nak kenal... lepas kami dah settle amik semua bag2 apa lagi bermulalah perjuangan nak membeli T-Money dan tiket bas ke Gwangju... disebabkan kami tidak terus ke Seoul, maka kami bertiga ni tak lah naik Airport Shuttle yang disediakan... sebaliknya perlu beli tiket bas untuk ke Gwangju... sebelum tu kami nak beli T-Money Card dulu... T-Money Card ni penting untuk pengangkutan di Seoul nanti... boleh beli kat convenience stores macam kat 7 Eleven, GS 25, CU, Mini Stop, Buy The Way, Story Way yg ada T-Money logo... ataupun kat mana2 Ticket Vending Machine dan Card Reload Devices di subwat stations (untuk reload)... rupa T-Money card ni macam2... pelbagai corak dan pilihan... cuma logi rasminya macam kat bawah ni...
 
 
logo T- Money
 
T-Money card yg kami beli...
 
Cerita pasal T-Money ni memang kelakar... kami ni dah le macam ayam dengan itik... ye lah bukannya fasih bahasa korea dan depa pun tak semua fasih English... so masa mula2 nak beli T-Money ni Berjaya lah beli... kami beli kat 7 Eleven kat airport ni jugak... kami bgtau in English nak beli tiga T-Money card dan nak topup 50,000 KRW setiap kad... tapi pelik lah pulak kenapa bila tengok resit dia tak letak 50,000 KRW ni... cuma charge 2,500 KRW ke satu card... setahu aku 2,500 KRW ni harga kad je tak termasuk nilai dalam nya... lepas tu ternampak le mamat pramugara yg ada sekali dalam penerbangan tu... bgtau dia masalah kami... rupanya depa guna istilah RECHARGE ya kawan2... agaknya tak faham bila kami cakap nak TOPUP... hahahaha... sabar2 je lah kan... lepas tu masuk le semula... dan bgtau nak RECHARGE 50,000 KRW each card... selesai satu kisah...
 
 
 nak beli tiket bas ke Gwangju
 
haaa... ni peta dari Incheon ke Gwangju.. jauh kan...
 
 kawasan menanti bas... 
 
tiket bas dari Incheon Airport ke Gwangju adalah 30,900 KRW... perjalanan mengambil masa 4 jam 30 min... beli tiket bas ni tak boleh guna T-Money so kami guna cash je... sekelip mata abis 30 ribu ++ KRW duit ku... sambil2 tunggu bas sampai kami breakfast roti yg di bawa dari Msia... alas perut... bila bas sampai, naik le atas bas dan duduk di tempat yg ditetapkan... nun di belakang sekali...
 
dalam bas..mantap kan....
 
dah duk atas bus tu kena pakai seat belt... ahjussi drebar bus ni akan check satu2 dan pastikan kita pakai seat belt... kalau tak kena marah... strict demi keselamatan penumpang... maka bermulalah perjalanan selama 4 jam 30 min ke Gwangju... lebih kurang 2 jam perjalanan, bus berhenti di satu Rest Area... tapi tak ngat apa nama Rest Area ni... sempatlah tengok2 apa yg ada... duk feeling2 2D 1N dan Running Man sat...  
 
 Rest Area... banyak juga gerai2 kat sini...
 
nampak tak ada jual apa kat rest area tu...ada gimbap... ramyeon pun ada...
 
setelah hampir 5 jam perjalanan maka kami sampai lah di Gwangju Bus Station... turun2 bas dah start blur dah... apa nak buat ni... member aku pun cari phone dan call Pedro, pemilik Pedro Guesthouse... dalam 10 minit je Pedro dan sampai... rupanya bukan kami saja yg duk kat GH dia ni... rupanya ada sorang lagi European Guy yang akan duduk kat situ... Pedro ni sangat2 peramah... his English not bad... boleh di fahami dan dia pun faham apa yg kami cakap... sekurang2nya takde lah isu ayam-itik ni... lega lah kami nampaknya selama di Gwangju ni... rumah Pedro ni dua tingkat... atas di jadikan GH dan bawah dia dan family duduk... memang sangat welcoming dan selesa rumanhya... ok...kita stop kat sini dulu... nanti sambung Part 2 plak... penat gak nak menaip panjang2 ni...
 
 Pedro GH @ Gwangju...

November 23, 2013

Gwangju, South Korea :: Departure

akhirnya tarikh yg dinanti2 pun tiba… sepanjang bbrp minggu ni aku, member aku Teh dan adik aku memang study pasal Gwangju dan Seoul ni… ye lah, nak g tempat org..mestilah kena study dulu… nanti kang main redah je banyak masa terbuang sebab asyik sesat barat je…. Antara persiapan yg kami lakukan:


·         Cari guesthouse yang sesuai di Gwangju

·         Cari guesthouse yang sesuai di Seoul

·         Fahamkan subway map di Seoul – kenalah tau attraction mana yg kita nak visit dan apa nama subway station dan berdekatan dgn tempat tu

·         Amik tau pasal T-Money – senang guna kad ni utk bus, taxi dan subway

·         Cari halal food restaurant – sebabnya teringin nak makan korean cuisine yang halal…

·         Estimate perbelanjaan – kena tau harga entrance attraction, tiket boat Nami Island, tiket train dan subway utk bergerak ke sana sini

·         Estimate shopping expenses – kalau jenis yg tak suka shopping jimat lah… setakat beli fridge magnet dan face mask tu kira alright le

·         Belajar skit2 simple dan common phrase dalam bahasa Korea...  


Disebabkan aku akan ke Gwangju dulu untuk attend conference so aku akan ke sana dengan member conference dulu bertiga… cik abe dan adik2 ku akan follow bbrp hari selepas conference selesai… kiranya depa tak ke Gwangju lah… kami akan berjumpa di Seoul je nanti…
Tiket flight dari Senai 18/10/13… jam 8.40 malam… naik Air Asia je… sampai LCCT lebih kurang jam 9.30 mlm… lepas tu dok kat waiting area tu sambil tunggu member dari Ganu… lambat juga sampainya flight dari Ganu…delay gitu… dekat 10 lebih gak baru sampai… lepas depa sampai kami pi makan2 sat… lapar le…dinner kul 10++ malam… boleh?? Gasak lah kan… dah siap2 makan tu tgh jam dah 11.30 macam tu… kami pun terus le masuk..malas dah nak berlegar2 kat luar… baik dok diam2 kat area boarding gates tu.. mata pun dah start ngantuk2 ni… flight dari KL ke Incheon kul 1.00 pagi tu…
Dlm dok berborak2 ngan member tu tup2 dah sampai masanya nak naik flight… dengan perasaan happy dapat travel ke tempat idaman + seram sebab nak present kami pun melangkah masuk ke dalam flight… maka bermulalah perjalanan kami ke Seoul, South Korea…..

 
Arrival Card South Korea & Custom Declaration... jgn lupa isi card ni... kad ni cabin crew bagi on board...
 

October 16, 2013

ICCAS 2013, Gwangju...here i come...






ICCAS 2013, Gwangju, South Korea... Alhamdulillah bakal menjadi kenyataan... 19hb Oct 2013 flight take off from LCCT ke Incheon... departure 1.00 am (KL time) and arrival 8.20 am (Seoul time)....

October 13, 2013

Universal Studio Singapore Final Part

Sambungan dari Part 2


THE LOST WORLD


Kat Lost World ni kami naik Jurassic Park Rapids Adventure... macam best je naik bot ni kan... banyak lagi benda2 lain  boleh naik macam Canopy Flyer, Amber Rock Climb, Dino-Soarin dan Waterworld... tapi kami sempat naik satu je.. maklumlah nak kejar lagi bbrp tempat lain...
 
seronok ni nak naik bot....
 
 
kat sini kena beratur lagi... waiting time dalam 40 min rasanya... boleh lah... dah dekat2 dengan entrance naik bot tu nampak le org2 yg dah selesai ride dia... tgk macam tak de lah basah sangat... so, confident je kami2 ni tanpa berbaju hujan mahupun berplastik... kiranya memang tak basah sangat le... just terpercik2 skit je...
 
 
bot yang telah membasahkan kami semua...
 
 
kami 9 org so ngam2 je  satu bot utk kami... mula2 tu ok je... just terpercik2 skit... tetiba je splash..kena lah juga sampai kat area peha... sabar je lah... apa lagi masing2 selamatkan bag kamera yg mahal2 tu... kamera hebat2 semuanya... nasib baik bag kalis air... dah terjerit2 dah semuanya... tak kira yg lelaki ke pompuan ke.. sama je.. hahaha... lepas tu tenang skit sampai dah hujung2.... tetiba je bot tu berhenti... kita org ni dah ready angkat kaki... sebab takut basah... rasa macam depa nak campak je bot ni ke depan.. yelah, kalau tak kenapa berhenti kan??? 
 
tup2 ada suara berbunyi... "adik2, sila letak kaki kat bawah ya"...
 
aduhai...pekerja dia suh letak kaki kat bawah... redha je lah... lepas tu tetiba je rasa bot tu terhempas skit dan SPLASH...SPLASH... mak aiii.... ada air telah di splash kepada kami... ohhh tidak..... basah le kami semua.... kureng kannnn.... aku rasa air tu depa boleh control amount nya... agaknya depa tgk dalam bot tu semua muda belia...termasuk aku...hahahaha... so, depa bagi splash baik punya kat kami... nak buat macam mana... menjerit je lah... lepas tu gelak je lah yg mampu kami buat... memang tak aci betul.. org lain tak basah macam kami pun... ini tidak adil... turun je dari bot.. konon2 nak pergilah keringkan badan ni... alamak dryer depa charge le plak... $5 rasanya... tak jadilah... boleh buat beli souvenir tu....:) last2 baju tu kering amcam tu je sambil jalan2....
 
next kami ke Far Far Away... nak bawa hati yg lara jumpa Shrek....
 
 
FAR FAR AWAY
 
 
wajah2 ceria... posing dengan Shrek...
(gambar credit to my student, Zainul Naim)
 

 

kat sini kami memang nak g tgk Shrek 4D Adventure... boleh tgk, dengar dan rasa... namapun 4D kan....kami amik sit tengah dan agak depan... tengok journey Shrek, Donkey, Lord Farquaad and friends... bila donkey bersin, abis ayaq liur kena kami... kurang asam punya donkey...hahaha...  bila ada labah2 bergerak2, kaki kami pun di geletek2 seperti ada labah2 merayap... dan macam2 lagi... tu yg di katakana 4D, sebab boleh rasa.... lepas abis tgk Shrek 4D ni kami ke destinasi seterusnya... Madagascar....
 
 
MADAGASCAR
 
kalau ikutkan Madagascar ni sesuai utk kanak2... tapi kami nak gak rasa satu ride dari setiap bahagian, so kami naik lah ride kat sini... naik bot...tapi biasa2 je... takde basah2 punya... simple dan santai je... tak yah beratur panjang... takde org... tapi macam takde amik gambar plak masa ni... agaknya dah penat sangat kot... aku check2 kamera, laaa... takde gambar...  lepas dah abis ke sini... kami dah ke tempat awal semula ke intersection Hollywood dan New York....
 
 
HOLLYWOOD
 
 
 
kat sini takde apa sangat... yg ada cuma show Monster Rock.. kami tak tgk pun... banyak jual merchandise kat area ni... ada The Dark Room..katanya boleh amik gambar dengan guna mana2 jenis kamera yg ada...aku tak masuk...just amik gambar kat luar je...
 
 
PRAYER ROOM / SURAU
 
Finally dah abis round semua... kami berpecah... yg kami perempuan2 berempat ni terus ke surau utk solat jamak... yg lelaki2 tak sure lah ke mana halanya... Surau ni ada dekat2 dengan roller coaster yg color biru merah tu... kalau dah sampai situ dan tak jumpa tanya je mana2 staf USS Prayer Room kat mana.. nanti depa bgtau.. surau ni tak besar sangat tapi pada aku selesa lah... ada dibahagikan utk Lelaki dan Perempuan... tempat amik air sembahyang pun ada kat dalam... tapi toilet takde... toilet kena g kat luar ya...
 
lepas solat kami berempat ni pi makan kat Mel's Drive...
 


dengan kupon kami berempat dapatlah order tiga set burger dengan air dan chips... kenyang... burger, air dan chips semua besar2... Alhamdulillah... lepas dah kenyang barulah pi masuk kedai2 souvenir.. masa ada setengah jam lagi sebelum berkumpula balik kat main entrance... settle beli apa yg patut... kami bergerak ke main entrance... lepas tu agen bawak round sentosa island... tgk2 apa yg patut... penat gak berjalan... nasib baik ada escalator... kalau tangga je mau aku tunggu bawah je... tak larat oooo... penat dah seharian berjalan...
 
 
settle sight seeing semua, kami pun bergerak ke bas... lebih kurang jam 8 malam kami bertolak balik.... bas berhenti sekejap di RnR utk solat... kemudian sambung semula perjalanan balik... Alhamdulillah, kami selamat sampai ke destinasi dengan seribu satu kenangan yg best... insya allah ada rezeki, rasa macam nak ke USS lagi....
 

 

October 12, 2013

Universal Studio Singapore Part 2

 
 
 
 dari area parking nak ke entrance.... masing2 tak sabar ni...
 
 
Kali ni nak sambung kisah ke USS…
 
area depan... dekat2 entrance...
 

Lepas dah bergambar2 kat globe USS tu, masing2 mula ke entrance… tunjuk tiket staff USS.. then masuklah…

Mula2 sekali mestilah amik peta dulu… baru le best nak berjalan…

 
Ni peta USS ya… ni credit to blog singaporecitymrttourismmap… peta aku dah terkoyak2… mana taknya kena air bagai lepas naik bot… lencun di buatnya…. Kalau tengok peta ni ada 7 area semuanya… each area ada ride yg tersendiri…  tourist guide kami bahagi2kan kami kepada 4 kumpulan… maklumlah ramai kan… bila dah bahagikan ke kumpulan kecil ni senang skit berjalan… …

antara booth yg ada...
 
kami plan start yg sebelah kanan dulu… dari New York à Sci Fi City à Ancient Egypt à The Lost World à Far Far Away à Madagascar à Hollywood….  mulanya aku dan adik aku nak jalan berdua2 an je… tak nak kacau student2 ni bergumbira… nanti takut depa segan silu pulak walaupun aku lebih kurang je sekepala ngan depa ni… tapi lepas aku tgk ada satu grup ni macam asyik bergambar je dan macam tak de gaya nak masuk mana2 bangunan utk naik rides aku pun ajak le depa  ni… sebab aku memang dah niat nak naik rides sebanyak mungkin… dan memang tak bergambar sangat….


NEW YORK


First rides ialah Sesame Street Spaghetti Space Chase… hahaha…ride kanak2 ni… warming up dulu… saja have fun… tengok watak2 Sesame Street… zaman kecik2 dulu ni lah yg aku dok tgk ngan adik2…

 
  kat dalam Spaghetti Space Chase
 
lepas tu kami ke Lights, Camera, Action…. Menarik gak… ditunjukkan studio utk shoot scene ribut… dulu kat Disneyland aku ada tgk yg kereta berlumba- berlanggar2…

 
 ke arah stage Lights, Camera, Action
 
 tak ramai org sangat kat Lights, Camera, Action ni... dalam 5-10 minit je beratur....
 

SCI FI CITY 

settle yg ni kami ke Sci Fi City plak… ni le yg di tunggu2… sebab apa??? Sebab ada Transfomer the Ride… waiting line 1 jam tu… tapi kami redah juga demi ride ni… kami ber sembilan semuanya … aku dan adik aku… dan 7 org students..  sambil menunggu dalam barisan tu, apa lagi berposing lah kan… dan sambil2 tu layan video dan display yg ada kat area tu… jadi tak le terasa sangat 1 jam tu… waahhhh… dah sampai ni… masuk duk diam2 dalam ride tu… seat dah ok… safety pun ok… starttttt…. Wahhhh…. Memang terbaik lah…. Ngan 3D nya rasa kita yg mengalami semua pengembaraan dan pergaduhan tu… release tension Nampak masing2… baru lepas present proposal projek kan… apa lagi menjerit masing2 bila ride tu laju ke depan belakang..ala2 nak terjunam bagai… yg duk depan le agak seremmm… aku awal2 dah booking seat tengah…. Settle ride ni… masing2 keluar dengan muka yg seronok pun ada seram pun ada… tapi masih bergelak tawa lagi…
 
area Sci Fi City
 
 entrance... Bumblebee tgh tunggu kami...

 
 
  ni antara display yg ada sepanjang waiting line...
 
 
 
 
 masing2 kuar dari Transformer ride kononnya nak naik roller coaster...
rupanya tutup... so lalu tepi je lah....
 
 ni lah roller coaster nya... aku memang dah booking jadi penjaga bag... tak nak naik...
 

ANCIENT EGYPT

perjalanan di teruskan… masa ni dah kul 12.30 rasanya… rasa2 lapar tu ada … tapi buat2 tak tau je… kami ke Ancient Egypt… masa nak masuk tu tgk tak boleh bawak bag dan kamera besar… so kami pun isi barang dalam locker… locker ni free for 55 minutes… lepas dari tu kena bayar 3 dollar… tak de change tau… so korang kena ada duit kecil nanti masa nak bayar ngan machine…. Yg lawaknya kami yg pompuan ni semua sumbat bag dalam locker… duit satu pun takde… nasib baik yg lelaki ni wallet simpan kat poket… so adalah duit nanti masa nak amik bag2 tu… kalau tak dah satu hal plak….
menuju ke Ancient Egypt....
 
 locker2 yg ada... kena pecahkan duit ya.. sebab machine tak de pulang2 kan duit..
memang dah di nyatakan kat situ...

 
Waiting line Revenge of the Mummy ni 65 minutes… mak aiiii lagi lama dari Transformer… tapi kami layan jugak… masa ni aku bukak roti yg kami bawak dan bahagi2 kan sesama kami… dapatle satu bun sorang… jadi lah utk alas perut aku dan students…. Tunggu punya tunggu… dah sampai turn kami… mcm biasalah aku amik seat tengah… tak mo dok depan… sebab ride ni lagi sereeemmmm dari Transformer…. Start je ride… tak sampai 30 saat dah mula dah… laju + bergoyang dengan jayanya + ke depan de belakang… memang penuh aksi le… sudahnya separuh dari masa atas ride tu aku pejam mata… ada sekali tu ride ni stop jap kat hujung2… aku bukak mata skit… hahahaha…aku dah agak dah dia nak buat apa… aku pejam mata semula… terus je ride tu menjunam ke bawah… apalagi… menjeritlah masing2… aku gak yg biasa2 je sebab tak bukak mata… tak de perasaaan le jadinya… abis je ride ni… aku tgk ada yg muka dah pucat dah… depa ni dok depan… padanlah takde suara keluar dah depa ni… rupanya serammm macam aku gak…. Huhuhu…. Berjalan pun dah pegang2 tiang dah… nak menstabilkan diri… kami kuar dari area ride ni dan menuju ke locker…. Dah settle amik barang2 semua kami meneruskan perjalanan kami ke area seterusnya iaitu The Lost World…..
 The Lost World
 
 
Citer seterusnya aku sambung next entry ya…lenguh dah den menaip ni..… panjang sangat pun penat juga kome nak membacanya kan..kan..kan...

October 9, 2013

terkenakah aku? mungkin juga

aku nak citer  pasal tayar... huhuhuhu... sedih ni... maklumlah aku ni tau bawak keta je... part2 keta termasuklah tayar ni aku tak amik kisah sangat... mana yg bengkel atau kedai tayar rekemen aku ok je... harga pun setajat banding 2-3 kedai je... kira percaya je lah... research pun aku tak buat bab2 keta ni...
 
al kisahnya.... awal tahun lepas aku tukar 2 biji tayar kat satu kedai ni... so, tayar lama letak blkg, tayar baru letak depan... macam biasalah kan... kiranya selepas tu ok je.. takde lah masalah tayar2 ni..... aku pun ok je... so, tadi.. tayar blkg aku pun meronta2 minta di tukar... pergilah kedai yg ari tu... aku nak le dia guna yg sama macam yg sebelum ni... tup2 pekerja dia kata takde... lepas dah tanya bos...pun jawapan tetap sama...so, ok lah... aku pun meredah cari kedai lain...
 
nampakle satu kedai ni... Nampak besar... macam2 ada lah kot... Tanya punya tanya dia kata ada... lepas tu aku Tanya harga... dia pun cakap le RM X00... aku pun berkerut sedikit sambil bertanya... "takde yg murah lagi ke... ari tu saya tukar dapat harga X50..." .. takde lah murah sangat tapi beza RM 50 le gak dari yg ni... sekali daaaa.... bos itu tgk tayar aku... dia kata "hai ya amoi.... bila u tukar tayar ni..." aku pun cakap le awal tahun 2013... dia kata.. "amoi, saya rasa u sudah kena tipu lah ... ini tayar tahun 2009 punya manufactured... sudah lama... sebab itu dia boleh bagi murah skit dari saya..." ... wawawawa.... terkedu nya aku... dan dia pun tunjuk macam mana nak tau bila tahun kelahiran tayar tu... rupanya ada tertera '09' kat tayar tu... dia kata selalunya tayar after manufactured 5 thn je sesuai guna... lepas dari tu dah tak brp sesuai dah, terutama kalau bawak laju kat highway.... aku senyum je lah, nak buat macam mana kan... dia siap tanya "u pegi sorang ke ari tu? tak bawak abg ya?" ... sambil tersenyum lagi aku jawab..."ya uncle, saya sorang je masa tu''.... sedih kan... yg aku ralat sebab masa tukar tu, pekerja mahupun bos kedai tayar tu tak cakap apa pun pasal tayar ni tahun bila... kalau dia jujur, aku tak lah ralat sangat... at least bg penerangan skit... kan..kan..kan... so, kedai tu dah ilang sorang customer... an-nyeong...bye.. sayonara...
 
mungkin ada lagi mereka2 di luar sana yg tau guna je keta tapi tak alert pasal benda2 ni kan... so, hati2... ni pengajaran bg aku juga... lepas ni nak kena amik tau jugak le hal2 keta ni... tak leh main tala je ke bengkel atau kedai2 tayar ni....
 

September 29, 2013

Universal Studio Singapore Part 1

 
Sebenarnya lama dah kami rancang nak ke USS ni… tarikh pun dah berubah 2-3 kali… tapi akhirnya, dapat gak tarikh yg sesuai… bukan apa, kami pergi ni ramai2 dengan students… book satu bas dengan agen, tu yg kena plan betul2… 

Kira-kira two month before, kami dah book tarikh dengan agen… deposit pun dah di bayar… then aku bayar payment seterusnya before due date payment tu…  sape2 yg takde passport tu, aku dah set hari utk buat passport… pagi2 kul 7.30 kami dah terpacak depan pintu pejabat imigresen…  kalau lambat nanti panjang pulak beraturnya, lambat pulak no giliran nya… walau ada bbrp problem berkaitan back ground gambar, tapi akhirnya settle juga proses pembuatan group passport ni… tapi tak boleh amik lepas sejam macam buat passport biasa… kami kena amik next weeknya… 
lagi bbrp hari nak ke USS… duit pun dah tukar ke Singapore dollar… t-shirt yg di tempah pun dah siap… nak seragam…sonang skit nak detect yg mana satu student aku ni ha… dari jauh nampak sekelompok tshirt warna sama…
pagi2 jam 6.30 aku dah minta depa berkumpul…Alhamdulillah on the dot masing2 sampai around 6.30am… bas pun dah ada… lebih kurang jam 7 pagi semua naik bas… travel agen (Aien) pun dah sampai… dah bg briefing…apa lagi… off we go… 
kami singgah sat kat RR makan pagi… past tu terus ke imigresen… yg Msia takde masalah… tapi kat border Singapore lama lah skit… sejam jugak kami beratur kat sana… ramainya manusia yg travel dengan bas… penat menunggu masing2… tapi takpe… excited tetap excited… lepas settle semua kami teruskan perjalanan dan akhirnya sampai le ke destinasi yg di tuju USS…. Inilah globe yg wajib jadi lokasi penggambaran….

 
rombongan cik ira berposing ramai2 sebelum masuk USS... gambar kredit to Zainul Naim (pencintalensa.blogspot.com), student aku merangkap juga photographer rasmi hari tu...kena bergambar pagi2 terik ni.. baru gambar cantik... masing2 punyalah ceria kan... lagipun bila keluar dari USS ni dah penat.... lepas tu waktu pun dah petang atau pun malam... buktinya?? lihat gambar di bawah....
 
 
 
 
haaaa... kan betul... memang kami kuar dari Sentosa Island ni malam... gambar ni amik sebelum balik ke bas... lebih kurang jam 8 malam baru kami kembali ke bas... dan bersiap2 utk bertolak balik semula.... untuk Part 2..coming soon... nanti aku citer pengalaman kami sepanjang pengembaraan dalam USS....
 
 


August 18, 2013

Alhamdulillah... jejak jua ku ke Tanah Suci Mu...

Alhamdulillah.... kami sekeluarga selamat pergi mengerjakan Umrah dan kembali ke Tanah Air... semuanya seperti mimpi... memang tak sangka akhirnya aku dapat menjejakkan kaki ke Tanah Suci Mu... kami bertolak akhir Jun dan kembali semula ke Tanah air awal Julai... dah agak lama baru nak update blog... apa yg di paparkan bukanlah cerita penuh sepanjang kami di sana... sebaliknya hanya gambar2 secara rawak sepanjang kami di sana... tak dapat nak masukkan semuanya...
 
Kami bertolak dari KLIA dan sampai ke Madinah.. perjalanan mengambil masa dalam -+ 8 jam... Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..makan atas flight pun sedap.... 

    yummy kan....
     
    Hotel di Madinah pun dekat dengan Masjid Nabawi... rasa yg tak dapat di gambarkan sepanjang berada di sana... Alhamdulillah sepanjang di sana, kami dapat  beribadah dengan tenang... tak tau nak gambarkan macam mana... pagi, petang dan malam..mana yg berkesempatan kami cuba utk ke Masjid Nabawi....
     
    Madinah agak tenang..suasananya agak tenang dan tak terlalu havoc... kedai2 di sekitar hotel juga banyak... kalau nak beli apa buah tgn utk orang Malaysia, seeloknya belilah di Madinah...lebih murah dan lebih mudah di cari sebenarnya... pada aku di Makkah agak sukar nak cari kedai2 dengan harga yg berpatutan...
     



teringin sangat nak tgk payung Masjid Nabawi ni terbuka tertutup, akhirnya satu hari tu dapat gak tgk...
 
 
Kami berada di Makkah kira-kira 5 hari.. pertama kali menjejakkan kaki ke Masjidil Haram pun perasaan tak dapat digambarkan... sayu sangat rasa... melihat Kaabah di depan mata apatah lagi...seperti tak percaya berada di sana... Allahuakbar... Alhamdullillah...
 
Singkat rasanya masa kami di sana.. pejam celik pejam celik dah nak kembali ke Tanah Air... insya allah panjang umur, murah rezeki kami akan ke sana lagi...  


Makkah clock tower...tinggi...


pemandangan di malam hari..
 
Kaabah...
 
 
 
kerja-kerja pembinaan dan tambah baik sedang di jalankan..
tgklah banyak betul crane sedang bekerja..
 
masa kami sampai mataf sedang di bina... cepat sungguh siap...
Ramadhan dah boleh pakai dah mataf ni...
 


 
ice cream paling best... 3 rial je satu bekas...memang yummy...
 

travel agen bawak jalan2 kat ladang unta... sedap juga susu unta ni...

 
akhirnya..masa utk kembali.. ni lah bag kami ber lapan... no extra baggage... ngam2 je...