December 24, 2012

Jalan2 Cari Makan @ UTARA.....

Kali ni, aku ke Kedah dan Perlis lagi tgk student praktikal kali kedua.. termasuklah Langkawi...tapi ada teman seperjuangan plak kali ni... at least ada teman kan.. takdelah sorang2 macam dulu... macam biasa le.. dalam fikiran ni dah set nak makan je... takde benda lain... shopping tu takde lah sangat...


antara fav spot kalau ke utara...dari a.star ke changlun terletak di sebelah kiri jalan... memang korang akan nampak... sign board ni...


selalunya aku order cendul pulut dan cucur udang... kalau tengahari, lauk pauk dia memang mabeles....lauk ala kampung... menjilat jari lah pendek katanya.. lagi2 kalau tgh lapar....memang berselera...semua rasa nak makan...





satu lagi fav aku kalau ke Utara ialah utk pekena ikan bakaq... selalunya aku ke Kuala Perlis... kat area ni banyak gerai2 ikan bakaq... setakat ni 2-3 tempat aku try semuanya sedap2... kalau bulan sept lepas aku ke Linda Ikan Bakar... kali ni aku ke Mona Ikan Bakar plak....sedapnya... lagi2 sotong celup tepung.. kami siap tambah sepinggan lagin sotong ni... tak cukup... memang makan dengan bersungguh2 lah...

kiranya memang tercapai le hajat aku nak makan kat dua tempat ni... cuma satu tempat je aku tak sempat nak singgah sebab kesuntukan masa... hajat nak singgah makan kat kedai makan depan tmn u, UUM... tapi nak buat cam ne kan... insya allah, ada ruang boleh ke utara lagi dan teruskan misi Jalan2 Cari Makan...:)

October 2, 2012

Ahmad Irfan Hadi...

Alhamdulillah.... kali kedua aku dapat anak sedara utk tahun ni... Ahmad Irfan Hadi... sedapkan nama tu... mak long ni...puji nama anak buah sendiri... Irfan selamat di lahirkan oleh adik bongsuku pada 2/10 lebih kurang jam 6++ petang... kali ni mak long juga yg hantar ibu mengandung ni ke hospital... dah dua kali hantar org yg nampak tanda2 nak bersalin..dan alhamdulillah selamat melahirkan.... neves gak bila adik aku bgtau dah ada tanda2 .... apa lagi terus ajak ke hospital le... mak long ngan mak cik dia yg over neves... kami pergi berempat... aku, adik ke 4, ayahanda dah adik bongsu aku yg dah sarat tu... suaminya keja... tapi memang dah call le suh datang hospital terus..

berdebar menunggu kehadiran org baru kan... aku pun tak sabar dan berdebar2 apatah lagi tuan punya badan suami isteri kan... alhamdulillah..semuanya selamat...lepas ni mak long boleh kacau2 Irfan selalu ya...:)

September 23, 2012

UTARA aku datang...

lama dah tak pi utara... so baru2 ni berpeluang melawat student praktikal kat Utara ni... peluang yg tak dilepaskan....tapi hectic le jugak..sebab dalam sehari 3 tempat..which is ada yg agak jauh tapi ada juga yg agak dekat....

first stop Baling, Kedah... kat Majlis Daerah Baling...sangat thrill perjalanan nak ke sana..aku tak pernah pi Baling... paling jauh pun setakat Kulim je... aku kuar ikut Kuala Kangsar..sebab katanya dari KK lagi dekat nak ke Baling berbanding daripada exit Sg Dua, dah ke highway Kulim tu... tu dia, rupanya thrill lalu jalan KK-Baling ni... yg thrill nya bila dah masuk simpang kiri ke Baling tu ha.. yg kalaun terus kita akan ke Gerik... very the sunyi dan seperti ulaq di palu dan berbukit bukau... tak de org sangat lalu sinu.. sib baik le cerah lagi waktu tu.. kalau dah gelap lagi le seriau...

dari Baling, aku ke Kulim Hi Tech dan kemudian ke Sg. Petani.. alhamdulillah... perjalanan ok... next day nya aku tour Alor Setar... tapi ada yg tgh2 bandar, ada yg pinggir bandar.. punya lah lama aku tak ke AS... rupanya dah ada dua Tesco..dasyat le AS sekarang ni... sempat le aku singgah Tesco lunch...

dari AS aku stay kat Kuala Perlis... sempat lagi dari AS aku singgah pekena cendoi pulut.. bukan lah lapar sangat..sekadar nak rasa..lama dah tak pekena cendoi pulut situ... lepas tu pusing area Tmn U, UUM sat.. dok usha gerai makan favorite aku dan kawan2 suatu masa dulu.. ada lagi daaa... dah upgrade cantik dah gerai tu.. tapi mengenangkan perut dah penuh, aku batalkan niat nak makan kat situ.. insya allah lain kali ya...

esoknya ke Langkawi, ada sorang student praktikal kat Langkawi.. tapi balik hari je... tak tidur sana.. insya allah next time ya..

last stop adalah visit student di sekitar KP dan Chuping... malam tu, kami pekena Ikan Bakar kat KP.. ni pun lama dah teringin nak makan kat situ..lepas hajat... aku pi bertiga je, ngan dua org student praktikal... menu biasa lah, ikan bakar, sotong celup tepung, tomyam, kerang bakar... tapi kerang bakar tu aku order utk depa je...aku nak makan tak boleh..alergic...nanti tak pasal2 bibir mcm org suntik botox..hehehehe..

alhamdulillah..esoknya berangkat balik ke Selatan semula.. tapi sempat singgat jumpa dua org geng UUM... sepanjang perjalanan pergi balik, alhamdulillah tak mengantuk... berhenti pun dalam 3-4 kali je utk makan dan isi minyak.. lega semuanya berjalan lancar....

August 29, 2012

Salam Aidilfitri 2012

Salam Aidilfitri buat semua... memang last minute.com betullah raya tahun ni... plan punya plan akhirnya semuanya tak jadi... plan sehari sebelum raya juga yg menjadi itupun tak di duga ayahanda bersuara cadangkan plan ad hoc ni...:)

asalnya bincang2 nak balik kg nenek kat Ganu Kiter... tapi tup2 tak jadi... so tukar plan, kiranya raya kat JB dulu le... lepas tu dalam raya kedua atau ketiga baru bertolak ke T'ganu... kalau ikutkan tahun n i raya pertama kat umah parents hanya ada aku & hubby, kemudian adik bongsu & hubby... yg lain2 raya umah mertua dulu.. sorang lagi adik kat KL tak balik sebab isteri masih dalam pantang... cumanya nanti nak balik Ganu sebab nak bawak nenek balik jenguk umah.. maklumlah nenek memang sejak uzur ni duduk ngan parents aku.. so bagilah dia lepas rindu dengan umah dia dan jumpa sedara mara kat kg...

jadi konon2nya plan raya JB dulu lepas tu baru le balik Ganu... entah macam mana, sehari sebelum raya (Sabtu) aku call le adik yg kat KL tu...borak punya borak... dia tanya bila kami nak raya umah dia kat KL... aku cakap le hujung bulan ni.. masa merdeka.. dia pun buat ayat sedih..." lamanya kak baru nak datang KL"... aku cakap le ngan parents aku yg Uda kata lama sangat dah raya baru nak g umah dia... tup tup ayahanda bersuara.. " hmmmm..kalau macam tu Raya Pertama kat JB... petang lepas Zuhur kita terus g KL.. tido sana semalaman... pastu pagi2 esok kita balik Ganu dari KL... " .... haaaa...kan dah tukar 180 degree plan tu... kami pun apa lagi setuju terus.... itulah citernya raya tahun ini... dari nak travel JB-GANU... terus jadi JB-KL-GANU..... makin meriahlah rayanya... cuma tak sempat buat lemang je macam tahun lepas.. kalau tak lagi best...

 

July 30, 2012

ICIKM 2012 @ Lanson Place

Alhamdulillah.. last week dah settle menghadiri + present  kat ICIKM 2012 di Lanson Place. Tak perasan masa hantar paper tu, tarikh conference ni terkena masa bulan puasa... apa nak buek kan... sendiri tak perasan...

Aduhai, yang tak tahan, sibuk nya trafik nak menuju ke conference veneu tu... nasib baik ada LRT + Taxi.. jadi aku cuma drive ke Stesen LRT Gombak je ..pastu parking sana dan naik LRT... sampai Jelatek/Setiawangsa amik teksi... kalaulah drive sendiri dari Gombak ke Lanson Place mau berasap dok dalam keta baru sampai... belum campur sesat barat lagi agaknya...:)


inilah Lanson Place... tapi last week depa ada buat renovation skit2...

apa2pun... semuanya dah settle... cuma lepas balik dari KL tu aku je yg tak sihat2 lagi... full package le... demam + selsema + batuk... kepala pun fening2....harap2 cepat2 le sihat... kerja banyak menanti... lagi dua minggu dah nak final exam utk short sem... soalan nak kena hantar dah... budak2 baru pun nak naik awal bulan 9... cepatnya masa berlalu kan... harap2nya semua nya berjalan lancar..terutamanya kerja aku yg paling utama tu... tak siap2 lagi... sendiri mau ingat lah kan... insya allah...ku teruskan... semoga berjalan lancar dan lancar....aminnn...




July 9, 2012

Ameerah Raudhah..

Alhamdulillah... Ameerah Raudah telah selamat di lahirkan pada Jumaat 6 Julai 2012 seberat 3.2kg.  Tahniah buat Uda & Nazifah.. Abang Aqeel jgn nakal2 ye nak usik adik selalu...:)
Mak Long doakan, Ameerah menjadi anak yang solehah..Aminnnn...

June 22, 2012

sehari @ ICCIS 2012

Alhamdulillah...selesai sudah ku menghadiri ICCIS 2012 kat KLCC... memang kalut jugak lah.. conferencenya dari 12-14 June 2012, tapi aku cuma pergi 2 hari 1 malam... lama dah tak ke KL sendirian so ala2 macam pelancong jugak lah... hahaha.. macam lagi expert jalan2 kat oversea je daripada tanahair sendiri bunyinya.. menyampah plak org baca ni... :)


Nasib baik ada adik aku si Uda ni.. yg memang very the expert dengan KL... so dia lah jadi pemandu ku dari KL Sentral ke Quality Hotel, KL... tapi dari Quality Hotel aku turun naik LRT je lah nak ke KLCC tu... sonang... walaupun bersosak2 ngan org ramai.. maklumlah waktu pegi tu waktu org nak masuk keja.. waktu balik pulak, waktu org balik keja.. nasiblah...

Masa kat KLCC tu, tgh syok2 duduk dalam dewan sementara nak tunggu perasmian tu ternampak le plak gang satu fakulti, si Nazri... apa lagi aku melambai2 le suh dia join aku... kiranya adalah kawan dari acara perasmian, masa keynote speaker nya syarahan dan masa lunch... masa lunch ni plak terjumpa Dr Zuki..pensyarah UMP.. dulu2 sama2 satu tempat keja lama ngan Dr. Zuki ni masa kat Pekan... tapi takde sesi fotografi ngan Dr Zuki.. maklumlah tgh lunch.. aku pun lapar masa ni.. makanan sedap2... hehehe


lepas makan, aku ngan Nazri berpecah.. maklumlah sesi aku ptg tu.. kenalah ready apa yg patut kan... dah le jadi chairperson... terkezut gak masa dapat schedule tu.. nama naik jadi chairperson... tapi tak, kita jalankan je tugas tu... 

alhamdulillah, aku dapat menjalankan tugas sebagai presenter dan chairperson dengan jayanya (wahhhh...puji diri sendiri...).. ye lah sape lagi nak puji kalau bukan kita kan... clap for urself...hehehehe... lepas dah settle present dan tutup sesi petang tu..aku pun bergegas2 ke TBS... masa datang tak sempat nak explore TBS ni... bila nak balik ni baru sempat explore.. very impressive... teratur dan nampak ekslusif.. harap2 sentiasa begitulah...  




well.. naik bas, apa lagi..letak kepala.. pejam mata...lena lah... dan alhamdulillah sekali lagi...selamat sampai ke destinasi yang di tuju....

May 4, 2012

Pesta Buku 2012... buku oh buku...


semalam baru je balik dari Pesta Buku kat PWTC... memang meriah... sebenarnya ikut rombongan universiti yg bawa staf untuk pilih buku2 library.. tapi sambil2 tu cuci2 mata dan beli buku sendiri jugak...



dah lama sebenarnya tak ke Pesta Buku ni.. tu yg jadi rambang mata... kalau ikut hati macam2 nak beli.. tapi kena sabar.. kalau tak, koyak poket tu nanti.. selain booth2 akademik mcm Springer, Elsevier etc, sempatlah jugak aku ke booth Karangkraf, PTS, Jemari Seni, AlHidayah, Jasmin dan beberapa yg lain...




tapi tak sempat langsung nak round Ground Floor, so tak sempatlah nak ke booth Kaki Novel... takpelah...insya allah ada rezeki, next Pesta Buku pulak ya.. so, ni lah antara hasil yang berjaya di tangkap...:)

February 20, 2012

Finally, my Liz Claiborne handbag...

akhirnya...jumpa juga bag Liz Claiborne ni dalam kotak... kenapa sampai macam tu ya.. macam banyak sangat barang2 tu... nak buat macam mana, memang barang2 dari kontena tak abis kemas lagi.... berkotak2... takde kabinet nak letak... so cara paling bagus, biar je dalam kotak tu.... ya tak... :)

lagipun, larat nak kembur kotak sana sini...so mana yang rasa2 tak penting tu kemudian2 pun takpe... cuma bila dah berkecamuk dalam stor tu.. mula lah dah tak tentu arah dah jadinya... ada yg separuh barang dari kotak 1 campur dengan kotak 2... ada yang campur dengan kotak 3... tu yang tak jumpa2...

tapi last week tiba2 ada mood nak kemas 2-3 kotak...belek punya belek... jumpa lah bag ni... kebetulan bag lama dari carboot pun dah lunyai di gunakan...boleh lah tukar.... so, buat masa ni inilah bag yg bakal digunakan sampai lunyai... Boundary Mill's mari....





Kata IRA: nak pakai Coach belum mampu lagi...huhuhu...