December 21, 2010

Winter 2010: nampak macam best kan... tapi....

nampak macam best kan winter ni... snow tebal2.. boleh buat snow man... boleh berguling2 gitu... tapi dalam best tu ada gak yg tak bestnya.... kome tgk lah dalam youtube ni ya...


credit to newsenterprise1

credit to skynews

December 19, 2010

Winter 2010

Lama benar tak update blog... ni kira edisi winter lah... Edisi Winter 2010... lokasi, kat area umah kak kam @ Nechells...


siapalah agaknya ni??
jeng..jeng..jeng....


maintain je.. padahal sejuk...:)

playground dekat2 umah kak kam...

winter sonata.....

tebalnya.....



kat kerusi pun tebal aisnya...

October 23, 2010

Rasa nak geget2 je pipi si kenit ni....


aduhai... geramnya ngan si Nukman ni... rasa nak geget2 je pipi dia... hehehe..mama Nita jangan mara ya... gambar ni amik ngan Hp..tu yg tak clear sangat... yg penting pipi tetap nampak jelas... masalahnya bukan setakat pipi Nukman je yg clear.. yg dok pegang Nukman pun 2X5..hahahaha...masalah tu....


dengan Nurin dan Danish...kakak n abg Nukman.. mana mama dia org??? mamanya lah yg tolong amikkan gambar ni... kalau tak, mesti gambar mama ada sekali .... hehehehe....

September 30, 2010

Caravan @ Haven Hopton, Great Yarmouth


nak citer pasal bercaravan kat Haven Hopton hujung minggu baru ni.... first time stay kat caravan haven holiday ni... ni pun gara2 dapat offer Holiday in the Sun... offer tak offer pun nearly 100 pound gak... tapi murah le for 4D3N (Jumaat - Isnin)...tapi kami stay sampai Ahad je... share plak dengan kak Maz n family.... kira oraittt lah tu....

nak kata best pun ada, tak best pun ada.... bukan apa.. yg tak bestnya sebab ujan memanjang... so tak dapat le nak fully utilized masa utk explore sungguh2.... bertolak jumaat malam ke Great Yarmouth... tiba dah jam 11 malam... makan2 skit... pastu tidoq....


esoknya nampak ada matahari skit... so, pi ke Bure Railway Station.... saja nak rasa pengalaman naik steam train... pergi balik amik masa sejam lebih... lega sebab tak ujan sangat.... just main cak2 je....


pastu kami ke tepi pantai kat Great Yarmouth... sempatlah ke Model Village jap... sedang elok kuar dari Model Village ni... ujan selebat2nya... so nak tak nak balik le ke caravan... makan2...rehat2.. solat sat... pastu kami ke indoor pool.... best gak... dapat le swimming dua tiga round... lama dah tak swimming....best..best... malam takde buat apa... masak2, makan2 je kejanya...


pasgi esok...cuaca pun agak ok... so lepas check out.. kami pi tepi pantai sat... nak bergambar sebab semalamnya ujan... tak sempat nak posing... pastu ke Norwich Stadium... yg ni tempat cik abg2 lah... amik gambar skit... pastu terus gerak ke Cambridge...

sepanjang perjalanan, ujan memanjang... sampai kat Cambridge pun ujan gaks... apakan daya..dah sampai redah je lah... naik park n ride bus... pusing2 punya pusing..nasib baik kak maz tanya driver perhentian yg sepatutnya kami turun... so, turun dan cari destinasi yg nak dituju...Muzium Fitzgerald... jumpa dan masuk lah dalam tu.. sambil2 memanaskan badan yg sejuk ni...huhuhuhu... kuar dari muzium pun ujan tak berhenti2 lagi... so, teruslah menuju ke bus stop park n ride tu dan balik...

begitulah serba sedikit kisah di Great Yarmouth n Cambridge... rasanya kalau tak ujan panjang lagi citer ni... sebab banyak skit tempat yg di cover... takpelah, yg penting dah sampai... :)

August 31, 2010

Tahniah Uda n Nazifah.......

pinjam gambar dari FB uda..

Alhamdulillah jam 3,31 ptg, 30 Ogos 2010... sorang lagi anak sedara ku dilahirkan... setakat ni katanya nak bg nama Ahmad Aqeel (yang terpuji dan berakal).... tahniah uda n nazifah... selamat menjalani fasa kehidupan ibu bapa... mak, abah, nenek dan idah dah sampai KL dalam kul 2 pagi semalam... ala2 macam nak menyambut merdeka gitu kat KL... hehehehe... buat masa ni mak n nenek stay dulu kat KL... idah n abah je balik dulu.... maklumlah adikku itu tak biasa lagi... kena training dulu le kot... training mandi ke, pakai lampin ke, masak resepi yg bersesuaian ke.. hahahaha... agaknya ler... akak belasah je tu... ala2 benda2 ni natural je kan... mesti sat je dah expert tu....

August 27, 2010

tetamu jauh...

Adam

Adi

Ahad ni ada tetamu jauh nak datang umah... Angah dengan rakan2 sekerja... datang bawa ole2 dari Malaysia... besh..besh..besh... thanks Angah.. papanya si kenit-si kenit dalam gambar tu... depa ada keja skit kat UK ni... sib baik balik sebelum raya... kalau tidak raya di perantauan dengan akak n abg madier le nampaknya....

Apa ole2 nya ya?... yang pasti takde baju raya, sebab dah pesan siap2.. no baju raya tahun ni... cukup2 lah dengan mana yg ada... pakai je apa yg ada... mujur takde koleksi baju Pakistan je.. kalau tidak pakai baju Pakistan pun boleh je....

So, kena tunggu Ahad le baru tau apa ole2nya... nanti ku update kisah seterusnya...


P/S: sajalah tu taktik nak update blog...hehehe...

August 17, 2010

Menu apa nak masak ni?

Bila citer pasal puasa, mesti ada citer pasal berbuka puasa lah kan... kalau sebut pasal berbuka ni satu je persoalan yg timbul dalam kepala aku ni... Nak masak apa berbuka ari ni??? waduh2... maklumlah kita ni sangat expert bangat dalam hal memasak ni... tapi bila tiba bulan puasa, kerajinan memasak juadah berbeza tu memang lain macam skit le utk org macam aku ni... ala2 tetiba je jadi rajin...setakat ni lah..hahahaha...

Diam tak diam dah pelbagai juadah gak le aku masak... siakap asam pedas, daging black pepper, ayam masak merah, mee hailam, paprik ayam, cuba bab2 kuih ni lomah skit.. setakat ni cuma buat onde2, sira pisang dan jemput pisang.. yg bestnya semalam cik abg yg masak utk berbuka... nasi goreng pattaya.. thanks yoebo... lepas ni boleh le tlg I masak lagi...

Insya allah, ari ni nak masak sup kambing plak... harap2 rasanya mabeles... dah tepon pakar memasak kat Nechells dah tadi minta turunkan rahsia2 utk memabeleskan rasa dan visual sup kambing nih...

Buat semua kengkawan terutama ibu2 di bumi permaisuri ni.. selamat memikirkan menu dan selamat memasak ya... Happy Cooking...

August 15, 2010

Ramadhan Mubarak


Ramadhan datang lagi... selamat berpuasa buat semua baik di Malaysia mahupun bumi permaisuri.. Juga buat famili tersayang di tanah air, selamat berpuasa... nampaknya kali ni puasa paling mencabar... maklumlah berbelas jam jugak lah puasanya... tapi alhamdulillah berjaya ditempuhi... semoga kita semua mendapat rahmat dan barakah di bulan yang mulia ini dan semoga Ramadhan kali ini akan lebih bermakna buat kita semua..

July 31, 2010

Rombongan Cik Kiah Memetik Ceri...

lama benar dok menyimpan gambar2 rombongan cik kiah memetik ceri kat Court Farm & Leisure, Tillington ni.. kengkawan lain dok pakat upload secepat mungkin dah... huhuhu.. kita tertinggal trak le plak... apa2pun, ni lah kenangan masa memetik ceri di pertengan bulan julai baru2 ni... seronok gak.. merasalah naik traktor nak ke area pokok2 ceri tu... puas hati lah, kalau sebelum2 ni petik strawberry, kali ni dapat pengalaman petik ceri plak... yg penting acara yg musti ada... lepas selesai memetik ceri..kita makan dan bergambar... :)

macam2 ada...

besar juga kebun ni...

redcurrants...

ni lah kenderaan yg bawa kami ke area ceri...

sila baca sebelum petik ya... :)

sedap kan....

ni plak spesis pear...

iman.... i miss u... muah..muah...

si kenit yg lincah...

epal....

epal lagi...

last sekali...sempat posing ngan nurin kat pelan kebun tu...

June 30, 2010

Selamat Pulang Sahabat Birminghamku....

Selamat pulang sahabat Birminghamku... diam tak diam, sudah tiba masanya 3 keluarga untuk meninggalkan bumi Birmingham ni... bermula daripada Kak Ina & Hizam sekeluarga, di ikuti Kak Ila & Rizal Palil serta Kak Yah & Malik... semoga ukhuwah yg kita bina di sini kekal dan berpanjangan....


Majlis perpisahan pada 20/7/10... meraikan mereka yg bakal pulang bulan Jun, Julai dan Ogos ini... ni sessi ucapan perpisahan pihak lelaki... gambar pihak perempuan takde lah pula...

seperti biasa.. bila nak balik, acara punggah memunggah pun bermula... di mulai dengan Kak Yah/Malik sekeluarga, kemudian Kak Ina/Hizam sekeluarga dan Kak Ila/ Rizal sekeluarga.. alhamdulillah, semuanya berjalan lancar... sebulan lagi sampailah barang2 tu kat Malaysia... maka bermulalah plak proses punggah memunggah dan mengemas di tanah air... :)


kontena Kak Yah/ Malik...




kontena Kak Ina/Hizam...




kontena Kak Ila/Rizal...

P/S: gambar2 kontena kredit to azlihanita... :)

June 22, 2010

:: Selamat Hari Ulang Tahun Sayang ::


Selamat hari ulang tahun buat suami tersayang, Rosmadi Husin... semoga panjang umur, murah rezeki, dirahmati dan diberkati-Nya, di mudahkan segala impian dan cita2 kita bersama... love you soooo much....
pic credit to omyflorist.com

June 6, 2010

Kiriman dari Malaya...

Tadi pi airport amik Achik... alhamdulillah...achik selamat sampai tghari tadi... lepas tu kami terus balik umah... sampai umah...achik pun pass lah barang2 yg aku minta adindaku Ipah belikan... ntah apa2 je lah yg aku kirim... tgk lah kat bawah tu... macam2 ada....

tongkat ali tidak di lupa... tudung sehelai dua...tapi yg orange tu dah let go kat Ita KZ...sebab tak sesuai denganku...siap call Ipah tu tanya apesal beli yg cam tu...huhuhu... apalah kakak ni.. adik dah penat2 carikan tak minat plak.. sorry ya Ipah...:) Olay Total Effect pun sibuk nak suh kirim dari Msia.. murah skit kat sana.. maybe sebab made in Thailand kot...huhuhu...

ni pun kiriman penting... utk cik abe lah.... kalau boleh sentiasa nak ada sokmo stok keropok ni... kalau tak de, keropok wing yip lah gamaknya...

hahaha... yg ni plak utk aku.. sibuk nak try jugak SimplySiti... tak pasal2 Ipah kena cari kat Watson... sib baik ada... lipstick tu Ipah pilihkan.. Es Lilin dan Cinta Ini.. cantik dua2 warna tu... thanks adikku.. yg ni menepati citarasa...hehehe... to Ipah thanks sebab rajin layan kakak mu ini... Achik, thanks sudi bawak kiriman2 kami ni... dapat plak dua peket besar kari ayam dan ikan daripada Achik....mabeles... :)




April 30, 2010

Malaga :: Spain

Sambung kisah jalan2 Andalusia... next day perjalanan di teruskan ke Granada.. tapi sebelum tu singgah dulu bandar Malaga... antara tempat yang menjadi trade mark adalah Plaza de Toros, tempat Matador... kebetulan hari ni ada perlawanan... ramailah org datang tengok...

depan Plaza de Toros

salah satu pintu masuk...

patung bullfighter kat depan Plaza de Toros...



ada jual souvenir skit...

plaza de toros...

dah makin ramai datang untuk menonton...

selesai bergambar kat Plaza de Toros, kami menuju ke Gibralfaro pula... belakang tu lah bangunannya...

rupanya tinggi sungguh nak menapak ke atas... tgklah setakat mana naik..sebab nak kejar masa nak ke Granada lagi...

Plaza de Toros dari pandangan atas..amik masa naik ke Gibralfaro...


Malaga dari atas... akhirnya kami tak teruskan perjalanan ke puncak Gibralfaro... tinggi sangat nak menapak.. pas tu dah tengahari... takut tak sempat nak jelajah Alhambra, Granada plak... so, turunlah semula dan meneruskan perjalanan ke Granada...